Vijesti
27. 9. 2023.

NOVI KRUG POREZNE REFORME: Plaće će porasti svima, ali daleko manje, nažalost, u gradovima koji budu povećali porez na dohodak!

Andrej Plenković na 253. sjednici Vlade RH: Zahvaljujući fiskalnoj decentralizaciji enormno su porasli prihodi lokalnih jedinica, nekima i za 80%. Uračunajmo još sljedeće: golema EU sredstva koja dobivaju također uz pomoć Vlade; mjere kojima se subvencioniraju struja i plin ne samo građanima, nego i gradovima i općinama te njihovim upravama i poduzećima; od 1. listopada država će do 50% financirati smještaj u vrtićima. No neki „zaboravljaju“ na te činjenice. Gradonačelnicima Vinkovaca, Osijeka, Zaprešića, Dubrovnika, Velike Gorice… ne pada na pamet podizati porez na dohodak. Žele pridonijeti rastu plaća u sredinama koje vode. Novca se ima, više nego ikad, pa ne vidim problem da i ostali naprave iskorak. 

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Na putu prema najboljoj turističkoj godini u povijesti!

S obzirom da se danas obilježava Svjetski dan turizma, hrvatski premijer zahvalio je svim djelatnicima u toj gospodarskoj grani te izvijestio o dosadašnjim turističkim rezultatima:

- Do 22. rujna ostvareno je 18.1 milijun dolazaka i gotovo 100 milijuna noćenja. U odnosu na isto lanjsko razdoblje, to je 8% više dolazaka i 2% više noćenja. A prihodi? Veći su nego ikad! Schengen i eurozona otvorili su novu stranicu razvoja hrvatskog turizma. Lijepa Naša još je atraktivnija, još privlačnija turistička destinacija!

U čemu je problem?

Andrej Plenković je najavio da će izmjene devet poreznih zakona dovesti do povećanja plaća:

- Mjere koje poduzimamo izravno utječu na porast primanja naših građana, a lokalnim jedinicama pružamo priliku da u tome sudjeluju. Prihodi su im toliko porasli, osobito najvećim gradovima, da nemaju opravdanja podizati stopu poreza na dohodak.

Zahvala hrvatskim policajcima …

Uoči Dana hrvatske policije i blagdana njenog zaštitnika svetog Mihovila, svim policijskim službenicima i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova čestitao je njihov dan:

- Ovo je prigoda i da se prisjetimo svih poginulih hrvatskih redarstvenika i policajaca koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote za slobodu te da iskažemo našu vječnu zahvalnost svim našim braniteljima.

… i na čvrstoj zaštiti granice 

Napomenuo je da hrvatska policija danas ima znatno drukčije zadaće. Kao ključne je izdvojio sigurnost teritorija i nadzor državne granice, kao i vanjske granice Europske unije i Schengena.

U tom je kontekstu posebno zahvalio policajcima, njima 6.500, koji svakodnevno čuvaju granicu, sukladno hrvatskim i europskim propisima te međunarodnom pravu.

Veliki razvojni projekti u Istri

Od ostalih aktivnosti izdvojio je projekt 53 milijuna eura vrijednu investiciju Jadran-galenskog laboratorija u Rijeci te Dan Istarske županije, koji je bio prigoda za rekapitulaciju velikih projekata koji se u njoj realiziraju, od druge cijevi tunela Učke, Istarskog ipsilona, Opće bolnice u Puli, Malog rimskog kazališta i ACI marine u Rovinju do ostanka tvornice BAT-a u Kanfanaru.

MILIJUNI ZA FINANCIRANJE SMJEŠTAJA U DJEČJIM VRTIĆIMA

U nastavku otvorenog dijela sjednice, nakon premijerovog uvodnog izlaganja, Vlada je u skladu s nedavno usvojenom strategijom fiskalne održivosti dječjih vrtića donijela odluku da se ove godine lokalnim jedinicama isplati 17.6 milijuna eura za sufinanciranje smještaja djece. U tu je svrhu za 2024. osigurano 47 milijuna eura.

- Na taj način pomažemo gradovima i općinama, ali, nadam se, i roditeljima vrtićke djece - ako će (grado)načelnici imati dovoljno sposobnosti i dobre volje. Lokalni čelnici sad imaju prostora ne samo pridonijeti porastu plaća, nego i smanjiti račune za vrtiće! - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

A A A