Vijesti
1. 10. 2023.

O dvije Hrvatske u političkom smislu. O postignućima naše Vlade i, s druge strane, o jalovoj, a malicioznoj oporbi

(VIDEO & PHOTO) Jesen u Lici. Plenković: „Rezultati pokazuju tko je tko! Rekordni turistički prihodi, rast BDP-a po kojem smo u samom europskom vrhu, najviši kreditni rejting u povijesti, porast prosječne plaće u iznosu 20 puta većem nego u SDP-ovu mandatu, 25 milijardi eura iz EU-a, kontinuirano podizanje zaposlenosti i mirovina… Uslijed porezne reforme, od 1. siječnja slijedi i novo povećanje primanja za sve građane. Brojke potvrđuju da poteze koje vučemo - vučemo u pravom smjeru! I pad inflacije plod je naših mjera“. Premijer ni u Gospić nije došao praznih ruku. Sa sobom je donio i uručio 17 ugovora iz „Programa Lika“.

„Jutros je kolega Branko Bačić na jednoj televiziji govorio o dvije Hrvatske. Prva podiže standard građana, a druga pljuje po svemu premda ne nudi nijedno ostvarivo rješenje“ - još je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a tijekom obilaska „Jeseni u Lici“.

- Prva smo mi, druga je jalova i bezidejna oporba, jalova Hrvatska. Kako kažu Amerikanci - look at the numbers! Brojke sve govore, samo ih pogledajte!

SDP-ovci, poklopite se ušima!

Pritom je Andrej Plenković podsjetio da je u njegovome premijerskom mandatu prosječna neto plaća rasla više od 50%, medijalna 45%, a minimalna 70%. „Kontinuirano ulažemo u ekonomski i socijalni standard“:

- Zaposlenicima državnih i javnih službi podignuli smo, u dijalogu sa sindikatima, osnovicu za 33%. Osim toga, povećali smo im primanja i kroz dodatke, granske kolektivne ugovore i više koeficijente. Sa socijalnim partnerima imamo odnos visokog povjerenja i uvažavanja, siguran da ćemo i u novim pregovorima naći rješenje koje je i fiskalno održivo i dobro za građane.

Mjerama iz lipnja, odnosno dodatkom od 100, 80 i 60 eura - također je podsjetio - obuhvatili smo 219.000 državnih i javnih službenika i namještenika:

- U kolovozu smo za još gotovo njih 30.000 koji nisu imali dodatke osigurali dodatnih 10% povećanja plaće. Za 12% smo ih povećali zaposlenicima u pravosuđu.

Zahvaljujući dijalogu i visokom stupnju međusobnog povjerenja osigurali smo trajno povećanje plaća za 219.000 službenika i namještenika!

https://www.hdz.hr/article/3951/zahvaljujuci-dijalogu-i-visokom-stupnju-medusobnog-povjerenja-osigurali-smo-trajno-povecanje-placa-za-219000-sluzbenika-i-namjestenika

Povijesna turistička godina

U kontekstu dvije Hrvatske, izdvojio je i danas objavljene podatke o prihodima od stranih turista u 1. polovici 2023. godine:

- Hrvatska je ostvarila 3.85 milijardi eura prihoda - što je 678 milijuna eura ili 21.4% više nego u istom lanjskom razdoblju! A prošla je turistička godina, ne zaboravimo, bila rekordna po prihodima od inozemnih gostiju, najbolja ikada do tada!

3J - jalova, jalna i jadna oporba

A prisjetimo se, jalova, jalna i jadna oporba (3J oporba) zloguko je najavljivala, čak i priželjkivala, „krah turizma“.

Kao što je narod strašila „potpunim nestašicama“ zbog zamrzavanja cijena namirnica ili „masovnim otkazima“ i „slomom Hrvatske“ u globalnim krizama. Kao što je tvrdila i da je LNG terminal „štetan i neisplativ“.

UGOVORI IZ „PROGRAMA LIKA“

Premijer Plenković ni u Gospić nije došao praznih ruku. Sa sobom je donio i uručio - zajedno s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Šimom Erlićem - 17 ugovora iz Programa gospodarske i društvene revitalizacije Like (Program Lika), u vrijednosti 3.8 milijuna eura:

- Iznova su uključeni gotovo svi gradovi i općine u Ličko-senjskoj županiji, a dva se ugovora odnose na Gračac, koji administrativno pripada Zadarskoj županiji. Ulaže se u škole, tržnice, rasvjetu, ceste, komunalnu infrastrukturu…

Program Lika trajna je financijska poluga, integralni dio naše politike ravnomjernog razvoja svih krajeva Lijepe Naše, s dodatnim naglaskom na potpomognuta i brdsko-planinska područja - dodao je:

- I ovi su ugovori primjer odlične suradnje Vlade RH te lokalnih i regionalnih samouprava. Država „pokriva“ ono što bi županiji te gradovima i općinama bilo zahtjevno da sami financiraju.

Prihodi LSŽ-a porasli za 120%!

Ličko-senjski župan Ernest Petry otkrio je podatak da zahvaljujući fiskalnoj reformi LSŽ u odnosu na 2017. ima porast prihoda od nevjerojatnih 120%!

- Taj veliki novac sada koristimo za dodatne razvojno-socijalne projekte i bolji život u svim našim gradovima i općinama. Zahvaljujem Vladi RH i na skorašnjem zakonu o decentralizaciji upravljanja državnom imovinom - kojom će i naša županija dobiti još veće ovlasti!

A A A