Vijesti
24. 9. 2023.

Na suverenitet BiH udaraju oni koji nasrću na konstitutivnost triju naroda, a u tome prednjači parazit Komšić!

KAPULICA: Komšić i dalje želi narušavati ustavnopravnu poziciju hrvatskog naroda u BiH. S lakoćom kojom su nekada Miloševićeve postrojbe harale po BiH, a bošnjačke jurišale na hrvatske enklave u središnjoj Bosni, negira međunarodne sporazume i ugovore, ustavna načela na kojima je BiH izišla iz rata i krenula u izgradnju novih odnosa - utemeljenih na ravnopravnosti konstitutivnih naroda. GRLIĆ RADMAN: Komšić je taj koji krši međunarodno pravo. On je uzurpator hrvatske kvote, koja proizlazi iz Daytonsko-pariškog sporazuma. Njegove su izjave vrlo štetne, dižu nepotrebne tenzije i usporavaju europski put BiH.

Zajednica utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ priopćenjem reagirala je na nove sramotne izjave člana Predsjedništva BiH Željka Komšića - izrečene za govornicom Opće skupštine Ujedinjenih Naroda u New Yorku.

Uzurpator Željko Komšić neprestano vodi politiku protiv Hrvatske i hrvatskog naroda u BiH

Priopćenje, koje potpisuje predsjednik ZUFT-a Mario Kapulica, donosimo u cijelosti:

Posvećeni zatiranju prava Hrvata

Na suverenitet BiH udaraju oni koji nasrću na konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini, a u tome prednjači Željko Komšić, koji s Milanovićem i danas dijeli iste stavove o ulozi Visokog međunarodnog predstavnika i odriče mu legitimitet da konačno počne ispravljati nepravde koje proizlaze iz izbornog zakona.

Zašto je „desnica“ za Milanovića, Rusiju, izolaciju & profitere, a protiv visokog predstavnika u BiH, Ukrajine, NATO-a & Europe?!

U BiH postoje političari koji su napravili karijere na platformi zatiranja prava konstitutivnih naroda. Osobito su posvećeni derogiranju prava hrvatskog naroda. Nasrću na njega inspirirani u prvom redu velikobošnjačkom ideologijom i islamskim radikalizmom. Politika koju takvi provode narušava ne samo minimum međudržavnog povjerenja, nego se njome, što je još gore, konstitutivne narode želi zadržati u fazi trajnog međusobnog nepovjerenja.

Oduzimanje europske perspektive BiH

Jasni su ciljevi takve politike čiji je Komšić ne samo istaknuti predstavnik, nego i najočitiji produkt,: želi se po svaku cijenu stvoriti ozračje nesigurnosti i straha - jer samo tako mogu nastaviti prisvajati ulogu i pozicije koje im ne pripadaju. Krajnji je cilj onemogućiti razvoj BiH, oduzeti joj perspektivu i zaustaviti je na europskom putu.

Hrvatska nema figu u džepu, naša je politika jednostavna - Cjelovita i samostalna BiH u kojoj su Hrvati ravnopravni konstitutivni narod!

Komšić nastavlja ulagati napore u svrhu slabljenja države čiji je dužnosnik (izabran na nelegitimni način) kroz narušavanje ustavnopravne pozicije hrvatskog naroda u BiH. Pri tome, s lakoćom kojom su nekada Miloševićeve postrojbe harale po BiH, a bošnjačke jurišale na hrvatske enklave u središnjoj Bosni, negira međunarodne sporazume i ugovore, ustavna načela na kojima je BiH izišla iz rata i krenula u izgradnju novih odnosa, utemeljenih na ravnopravnosti konstitutivnih naroda.

Podrivanje Ustava & „svjetska urota“

Negiranje načela legitimnog predstavljanja na etničkom principu sredstvo je pomoću kojeg Komšić i njemu slični podrivaju Ustav BiH. Zabrinjavajuće je njegovo političko nagnuće koje ga je dovelo u poziciju da za urotu tobožnjeg „dijeljenja BiH“ proziva i Istok i Zapad te da se bijesno otresa na demokratske i liberalne države i društva koje optužuje da sudjeluju u toj „uroti“.

Govoreći pred Općom skupštinom UN-a o trajnom miru kao „svjetskom prioritetu broj jedan“, jasno je deklarirao svoje prioritete, a onaj „broj jedan“ je zatiranje međunarodno i ustavno zajamčene konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH.

Teza da je poštivanje načela konstitutivnosti „prepreka da u sustav na ključna mjesta dođu najbolji ljudi“ u istoj je ravni s tezom da i sama višestranačka demokracija ima jednaki učinak, jer bi se tom logikom moglo reći da stranački princip onemogućava cjelokupni napredak, pa bi ga trebalo zamijeniti totalitarnim, koji za razliku od demokracije „nije konfliktan“ i u svojoj totalitarnosti ne narušava „socijalnu koheziju“.

Vlada RH - pouzdani oslonac Hrvatima u BiH

Nismo ni očekivali da Komšić, spominjući u New Yorku oblik migracija „u kojima velike skupine ljudi nastoje pobjeći od rata i ratnih strahota“, navede činjenicu o pola milijuna Bošnjaka koji su u bijegu od rata i ratnih strahota našli svoje sigurno utočište u Hrvatskoj. Nismo očekivali ni da će govoreći o „našim ljudima“ pred Općom skupštinom UN-a navesti narode - Bošnjake, Srbe i Hrvate - jer za njega nacionalne kategorije u višenacionalnoj državi ne postoje. Postoje samo „Bosanci i Hercegovci“.

Nismo očekivali ni da će govoreći o sadašnjoj BiH spomenuti njena ustavna načela i međunarodne ugovore iz kojih su ona izvedena. Zapravo je sve što smo od njega čuli očekivano. Zato mu je potrebno poručiti da može očekivati da će se Hrvati u BiH izboriti za svoja prava te da će im Hrvatska država i nadalje biti pouzdani oslonac. Važno je i da Hrvati u BiH znaju da takvu vrstu potpore od hrvatske države i Vlade Andreja Plenkovića uvijek mogu očekivati.

GRLIĆ RADMAN: Komšićeve izjave - neodgovorne i štetne za BiH!

Komšićeve izjave komentirao je i ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, poručivši da su one neodgovorne i politički štetne te da nepotrebno dižu tenzije i usporavaju put BiH prema Europskoj uniji.

Posebno je komentirao dio govora u kojem Komšić hrvatskog premijera optužuje za kršenje međunarodnog prava i uspoređuje ga s Putinom:

- Zapravo je Komšić taj koji krši međunarodno pravo jer parazitira na tuđem pravu. On je uzurpator hrvatske kvote koja proizlazi iz Daytonsko-pariškog sporazuma. Svaki narod ima pravo birati svog predstavnika u Predsjedništvu BiH, a on nije izabran glasovima hrvatskog naroda, već je uzurpirao to pravo uslijed nesavršenosti tog zakona.

Parazitira na tuđem pravu

Šef hrvatske diplomacije poručio je Komšiću da svojim neodgovornim izjavama čini medvjeđu uslugu političkim liderima koji se u Vijeću ministara BiH aktivno zalažu za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine:

- Upravo je zahvaljujući Hrvatskoj BiH u prosincu prošle godine dobila status kandidata za EU. A sada se, zajedno s drugim zemljama članicama, zauzimamo za otvaranje pristupnih pregovora između BiH i Europske unije. Komšićeve su izjave vrlo štetne jer dižu nepotrebne tenzije i usporavaju put BiH prema EU-u. Nije nam jasno u ime koga i zašto to radi. Ponavljam, on je uzurpator i štetočina, on parazitira na tuđem pravu.

Bosna i Hercegovina dobila kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji!

A A A