Vijesti
6. 10. 2023.

Hrvati su faktor stabilnosti BiH - Njen ulazak u Europsku uniju strateški je interes Hrvatske i samog EU-a!

(VIDEO & PHOTO) "Proširenje EU-a. Može li BiH biti nova uspješnica?". Christian Schmidt: Integracija BiH u EU jest politička nužnost, ne smije se izgubiti momentum. Iskustvo koje je prošla RH služi kao dobar primjer za države sa sličnim ciljevima. Gordan Grlić Radman: Kandidatski status BiH zasluga je Vlade RH, premijera Plenkovića te zemalja kojima smo pristupili i koje su nas podržale. Mate Granić: Nitko jednom narodu ne smije birati člana Predsjedništva BiH doli on sam! Nužno je izmijeniti izborni zakon. Tomislav Sokol: Stav Zapada prema BiH jako se promijenio upravo zahvaljujući Hrvatskoj. Josip Brkić: Hvala Hrvatskoj, vjerujem da ćemo do kraja godine otvoriti pristupne pregovore!

Vrlo zapaženu međunarodnu konferenciju organizirali su zajedno u Zagrebu Zaklada Konrada Adenauera za Hrvatsku i Sloveniju (KAS/ Konrad-Adenauer-Stiftung), Zaklada hrvatskog državnog Zavjeta i Ureda zastupnika u Europskom parlamentu dr. sc. Tomislav Sokol.

Sudionici tribine: Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt, ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za vanjsku politiku i bivši MVEP Mate Granić te naš eurozastupnik Sokol.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao je na panel raspravi. Donosimo ključne poruke:

SCHMIDT: Važno je lekcije s EU puta Hrvatske primijeniti na BiH

Integracija BiH u EU jest politička nužnost, ne smije se izgubiti momentum. Mora postojati razumijevanje da je Zapadni Balkan dio Europe. Regija zaslužuje europsku perspektivu, u tome joj treba pomoći, ali temeljem postignuća svake države ponaosob.

Političko iskustvo koje je Hrvatska prošla u ovih 30 godina služi kao reprezentativni primjer za države sa sličnim ciljevima. Važno je lekcije s puta Hrvatske prema Europi primijeniti na BiH.

GRLIĆ RADMAN: Sprječavanje malignih utjecaja trećih zemalja

Stjecanje kandidatskog statusa BiH zasluga je Vlade RH, premijera Andreja Plenkovića te zemalja kojima smo pristupili i koje su nas podržale. Hrvatska, koja je od samih početaka iskreni zagovornik europskog puta BiH, želi da ta susjedna nam zemlja do kraja godine otvori pristupne pregovore.

To je geopolitički, strateški i sigurnosni interes, to je važno i zbog sprječavanja malignih utjecaja trećih zemalja. Važno je zaustaviti bilo kakav utjecaj Rusije ili prelijevanje sukoba i nestabilnosti. Zato EU ovdje mora biti snažno prisutna.  

SOKOL: Hrvatska je motor i zamašnjak europskog puta BiH

Perspektiva BiH danas je sigurno bolja nego prije godinu dana. Stav Zapada prema BiH jako se promijenio upravo zahvaljujući Hrvatskoj. Shvatili su da su upravo Hrvati faktor stabilnosti.

BiH je dobila kandidatski status najviše zahvaljujući RH, koja je motor i zamašnjak europskog puta BiH, ali i uz veliku pomoć visokog predstavnika Schmidta.

GRANIĆ: Potrebna je i još snažnija prisutnost SAD-a i EU-a

Temelji Daytonskog sporazuma kažu da je BiH zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nitko jednom narodu ne smije birati člana Predsjedništva doli on sam! Prema tome, nužno je izmijeniti izborni zakon.

Drugo, potrebno je odbaciti bilo kakav separatizam, ali i unitarizam. Treće, potrebna je snažna podrška visokom predstavniku Schmidtu, koji igra izrazito pozitivnu ulogu. Potrebna je i još snažnija prisutnost SAD-a i EU-a. U tom slučaju BiH može biti nova uspješnica.

BRKIĆ: U 9 mjeseci napravili smo više nego u cijelome prethodnom mandatu

Hvala Hrvatskoj na kontinuiranoj potpori BiH u procesu EU integracija, posebice kada je riječ o dodjeljivanju statusa kandidata. Naš je cilj ulazak u EU, zato smo usmjereni na daljnju provedbu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i na ispunjavanje potrebnih uvjeta na putu prema punopravnom članstvu.

Neupitno je da se BiH želi uskladiti sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a. Sadašnji saziv Vijeća ministara BIH u devet je mjeseci napravio više nego prethodni u cijelom mandatu. Zato vjerujem da će Europsko vijeće do kraja godine donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora za BiH.

HRVATI - NAROD S DVIJE DOMOVINE

Ravnatelj ZHDZ-a Srećko Prusina i direktor KAS-a za Hrvatsku i Sloveniju Holger Haibach uvodno su naglasili da su BiH i njen EU put prioritet Vlade RH i Andreja Plenkovića.

Premijer Plenković u svojim se nastupima uvijek referira na BiH, a osobito se pamte njegovi govori na Europskom vijeću o potrebi otvaranja pristupnih pregovora - napomenuo je Prusina:

- U ovoj nas dvorani ima jako puno koji živimo i radimo u Hrvatskoj, a rođeni smo ili smo podrijetlom iz BiH. Hrvatska je nepokolebljivo uz BiH, Hrvati su jedan od rijetkih naroda svijeta koji ima dvije domovine.

A A A