Vijesti
6. 10. 2023.

Milanović je u sprezi s oporbom namjerno propustio potpisati Zakon o izbornim jedinicama. Njegovi mališani & mališanke uhvaćeni su u mišolovku!

Plenković: Imao je puna tri dana za potpis koji inače traje pola sekunde. Mislili su da ne znamo za tu svjesnu opstrukciju. No ispali su smiješni. Milanovićev smo „manevar“ raspravili još u utorak te se dogovorili da ćemo čekati i vidjeti tko će prvi otvoriti to pitanje. I dočekali smo. Jandroković: I tko se prvi uhvatio u mišolovku? Kao i uvijek - MOST. Potom se javio Grbin, pa Benčić. Radi se o jeftinoj političkoj smicalici, već više puta viđenoj od tih istih aktera. Htjeli su opet loviti u mutnom. Habijan: Drago mi je što je prozirna podvala još jednom pokazala spregu MOST-a i Milanovića. Skaču na svaki njegov mig. Ovog puta je zadatak s Pantovčaka izvršila gđa Selak Raspudić. Tužno.

Svjesna politička opstrukcija! Milanović je u sprezi s oporbom namjerno propustio potpisati Zakon o izbornim jedinicama prije 1. listopada - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Bio je u Zagrebu, nije bio spriječen, nije bio ni bolestan ni zatočen. Ne samo da je namjerno učinio političku štetu sebi i Hrvatskoj, nego je napravio ono što nije napravio nikad nijedan predsjednik RH. Ne brine o skladnom djelovanju institucija - kako bi trebao prema Ustavu - nego pristrano. Protiv Vlade, a u sprezi, ponavljam, s oporbom.

Milanović je imao nekoliko dana za potpis, koji inače traje pola sekunde - nastavio je Andrej Plenković:

- Mislili su da to ne znamo, da nismo prozreli takvu zlu namjeru i zlu vjeru. Ispali su smiješni. Milanovićev smo „manevar“ detaljno raspravili na parlamentarnoj većini još u utorak te se dogovorili da ćemo čekati i vidjeti tko će prvi otvoriti to pitanje. I dočekali smo.

O dvije Hrvatske u političkom smislu. O postignućima naše Vlade i, s druge strane, o jalovoj, a malicioznoj oporbi

A što sada? - upitali su novinari premijera Plenkovića. Odgovor je jednostavan:

- Zakon ćemo ponovno uputiti u Hrvatski sabor, uvrstiti ga u dnevni red, raspraviti i - glasovati. Stupit će na snagu nekoliko dana potom.

Političku smicalicu u izvedbi Milanovića i njegovih mališana komentirali su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te naš zastupnik Damir Habijan.

JANDROKOVIĆ: Milanović i oporba još jednom su izgubili igru koju su pokušali odigrati

Kada smo zamijetili da Milanović nije u roku potpisao Zakon o izbornim jedinicama, posumnjali smo da se radi ili o namjeri, o svjesnom opstruiranju, ili o neznanju njegovih savjetnika. I čekali da vidimo tko će se prvi uhvatiti u mišolovku. I tko se uhvatio? Kao i uvijek - MOST. Prvi su izišli s time, unaprijed pripremljeni.

Nakon MOST-a se javio Peđa Grbin, potom Sandra Benčić. Slika se posložila. Radi se o prozirnoj i jeftinoj političkoj smicalici, već više puta viđenoj od tih istih aktera. Htjeli su opet loviti u mutnom, pokušati prebaciti odgovornost na Vladu RH i parlamentarnu većinu.

Imali smo primjere da su se zakoni potpisivali čak u jednom danu jer predsjednik RH brine o usklađenom djelovanju državnih tijela. Milanović, međutim, to nije učinio u tri dana. Nikada se do sada nešto slično nije dogodilo. A on je bio u Zagrebu, među ostalim se i rukovao s ministrom Mariom Banožićem.

Oporba se opet osramotila

Iako ustavnopravni stručnjaci imaju podijeljena mišljenja, Vlada će Zakon o izbornim jedinicama vrlo brzo poslati opet u saborsku proceduru kako bismo izbjegli bilo kakva tumačenja o „neustavnosti“. S obzirom da nismo u izbornom razdoblju, nema nikakvih štetnih posljedica zbog toga što će zakon stupiti na snagu 10-20 dana kasnije.

Štetu će pretrpjeti jedino oporba i Milanović, koji su još jednom izgubili igru koju su pokušali odigrati.

Imamo Vladu koja kontinuirano radi za građane i gospodarstvo & nemoćnu oporbu koja nije u stanju ponuditi nijedno suvislo rješenje

HABIJAN:

Drago mi je što je prozirna podvala s nepotpisivanjem Zakona o izbornim jedinicama pokazala, još jednom, spregu MOST-ovaca i Milanovića. Skaču na svaki njegov mig, a potom su im se u pokušaju destrukcije prikrpali SDP i možemosi.

Ovog puta je u ime MOST-a zadatak s Pantovčaka izvršila gđa Marija Selak Raspudić. Tužno. Očito nije znala da je Vlada 30. rujna u dva navrata bila zvala Ured Predsjednika RH - ukazujući na važnost pravodobnog potpisivanja tog zakona.

Nema nikakve „ustavne krize“

Milanović je za to imao tri dana, još od 28. rujna. Nije bio u cajtnotu, nego se svjesno odlučio na izravnu opstrukciju. Uostalom, izdvojimo dva primjera, Milanović je na isti dan kad su i usvojeni u Hrvatskom saboru potpisao Zakon o socijalnoj skrbi i Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima državama članicama EU.

Ustavna kriza? Nema je - osim u glavama oporbe. Nismo u ni u kakvom izbornom ciklusu. Zakon će se ubrzo ponovno uputiti u Hrvatski sabor, koji će ga i usvojiti.

O štetočinskom Milanoviću

A A A