Vijesti
7. 10. 2023.

32. godišnjica raketiranja Banskih dvora: Pokušaj likvidacije dr. Franje Tuđmana dodatno je osnažio Hrvatsku u borbi za slobodu!

Dan poslije toga terorističkog napada tzv. JNA Hrvatski je sabor jednoglasno donio povijesnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza sa SFRJ. „Važno je da se prisjetimo tih povijesnih trenutaka te hrvatskih branitelja i svih onih koji su dali svoju život za Domovinu. Koji su dali sve što su imali kako bismo danas živjeli u demokraciji i slobodi, u zemlji koja je duboko integrirana i u Sjevernoatlantski savez i u EU“ - poručio je premijer Andrej Plenković nakon polaganja lovorovog vijenca na spomen-ploču na zgradi Vlade RH.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a podsjetio je da je raketiranje JNA bio pokušaj da se likvidira prije svega dr. Franjo Tuđman, ali i cijelo tadašnje hrvatsko državno vodstvo te predstavnici Republike Hrvatske u tijelima Jugoslavije:

- Htjeli su slomiti Hrvatsku, htjeli su da Hrvati pokleknu pred velikosrpskom agresijom koja je tada trajala već nekoliko mjeseci. Pokušaj likvidacije, međutim, nije uspio. Upravo suprotnog od onog što je Beograd planirao, raketiranje Banskih dvora dodatno je učvrstilo težnje hrvatskog naroda za slobodom.

Dan nakon raketiranja, Hrvatski je sabor donio ključne odluke o definitivnom prestanku svih veza s bivšom državom - podcrtao je Andrej Plenković.

Hrvatska kakvu je htio dr. Tuđman

Dodao je da su potezi Vlade RH proteklih godina - potezi kao što su ulazak u Schengen i europodručje - u biti slijed politike postavljene još 1990. godine, kada je predsjednik Tuđman u svome poznatome inauguralnom govoru u Hrvatskom saboru jasno označio europske integracije kao strateški cilj naše zemlje.

O RAFALEIMA: Hrvatska je upravo ondje gdje su je htjeli dr. Franjo Tuđman i Gojko Šušak - u samoj jezgri Europe i transatlantske suradnje!

Da se nikad ne zaboravi!

Lovorov vijenac položila je predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH (i nacionalna potpredsjednica HDZ-a) Zdravka Bušić, koja je tada - prije 32 godine - bila u Banskim dvorima zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, predsjednikom Predsjedništva tadašnje SFRJ Stjepanom Mesićem i jugoslavenskim premijerom Antom Markovićem.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković kazao je još da se na današnji dan sa žalošću prisjećamo i jedne žrtve toga terorističkog napada tzv. JNA.

NAPAD NA SAMU JEZGRU ZAGREBA & HRVATSKE

Toga 7. listopada 1991. velikosrpski agresor bombardirao je povijesnu jezgru Zagreba. Oko 15 sati dva borbena aviona JNA ispalila su šest raketa, kojima su teško oštetili Banske dvore. Jedna je osoba poginula, četiri su ranjene, srušen je dio krova, a oštećene su bile i gotovo sve prostorije.

Cilj napada bio je ubiti prvoga hrvatskog predsjednika, obezglaviti Lijepu Našu i slomiti borbeni moral hrvatskog naroda. No taj cilj nisu ostvarili. 

A A A