Vijesti
8. 10. 2023.

Predsjednik Andrej Plenković na Dan Hrvatskog sabora

„Obilježavamo povijesnu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Trajnu zahvalnost izražavamo tadašnjem vodstvu na čelu s dr. Franjom Tuđmanom i hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku! U tri desetljeća samostalnosti ostvarili smo strateške nacionalne zadaće. Na nama je da razvijamo Hrvatsku na dobrobit svih naših građana i gradimo društvo koje počiva na vrijednostima demokracije i slobode, jednakosti i solidarnosti te ljudskih prava i društvene odgovornosti“.

Svim hrvatskim građanima čestitamo Dan Hrvatskog sabora! 

Jednoglasnom odlukom o raskidu svih državnopravnih sveza s bivšom Jugoslavijom - koju je 8. listopada 1991. donio prvi demokratski, višestranački Hrvatski sabor - Republika Hrvatska je prije točno 32 godine postala neovisnom državom! 

Povijesna sjednica, dan nakon što je tzv. JNA raketirala Banske dvore i pokušala likvidirati prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, iz sigurnosnih se razloga održala u podrumskoj dvorani zgrade Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu. 

32. godišnjica raketiranja Banskih dvora: Pokušaj likvidacije dr. Franje Tuđmana dodatno je osnažio Hrvatsku u borbi za slobodu!

Istinski nositelj & čuvar opstojnosti hrvatskog naroda 

Hrvatski je sabor toga povijesnog dana pokazao da je istinski nositelj i čuvar opstojnosti hrvatskog naroda - poručio je PHS Gordan Jandroković čestitajući Dan Hrvatskog sabora:

- U razdoblju koje je slijedilo Hrvatski je sabor donio ključne odluke za samostalnost i suverenost RH i za našu demokraciju. Hrvatske s kojom se danas s pravom ponosimo - nikada ne zaboravimo! - ne bi bilo bez naših branitelja i bez dr. Franje Tuđmana. Na tome smo im trajno zahvalni! 

Nemjerljiva je vrijednost naše pobjede u Domovinskom ratu, upravo je ona u srži svih dosadašnjih postignuća Hrvatske - zaključio je Jandroković.

VIJENCI NA MIROGOJU

Uoči 32. obljetnice Odluke o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ saborsko izaslanstvo, predvođeno Jandrokovićem, na Mirogoju je položilo vijence kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli", kod središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grobu dr. Franje Tuđmana.

 „AKTUALAC“ S GRAĐANIMA

U povodu Dana Hrvatskog sabora u subotu su se, 7. kolovoza, otvorila vrata Markova trga. Građani su mogli, bez prethodne najave, obići zgradu parlamenta te se družiti s PHS Gordanom Jandrokovićem i ostalim zastupnicima.

A A A