Vijesti
2. 10. 2023.

Snažna potpora europskom putu Albanije & najoštrija osuda terorističkog upada srpskih paravojnih postrojbi na sjeveru Kosova!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković & albanski premijer Edi Rama u Banskim dvorima o tradicionalno prijateljskim odnosima dviju zemalja, unaprjeđenju gospodarske suradnje te EU putu Albanije, koji Hrvatska čvrsto zagovara. „Neprihvatljiva je odluka službenog Beograda da proglasi dan žalosti za trojicu de facto terorista. Očito u Srbiji postoje snage koje žele destabilizirati ne samo Kosovo, nego i, šire, jugoistočnu Europe. Ovakvi potezi ne smiju ostati bez odgovora, očekujemo sankcijske mjere. Međunarodna zajednica mora čvrsto podržati institucije Republike Kosovo“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Na konferenciji za medije nakon bilateralnog sastanka hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo razgovorom koji će se - kako je najavio - nastaviti u Tirani, gdje se za dva tjedna održava summit Berlinskog procesa.

Hrvatska iskustva iz pristupnog procesa

Kazao je da su odnosi dviju zemlja izuzetno dobri i tradicionalno prijateljski, naglasivši da Hrvatska daje snažnu potporu Albaniji u procesu prilagodbe za članstvo u Europskoj uniji:

- Veselimo se da je Albanija nakon niza godina došla u proces pristupnih pregovora. Hrvatska će joj, kao i do sada, prenositi svoja iskustva i nuditi pomoć stručnjaka koji su već prošli pristupni proces. Putinova agresija na Ukrajinu ubrzala je proces proširenja, pa se na njega u EU-u sada gleda dosta drukčije.

Podupiremo EU put zemalja jugoistoka Europe & otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Sporazumi - nastavak strateškog partnerstva

Govoreći o suradnji dviju zemlja, predsjednik Vlade RH i HDZ-a podsjetio je na strateško partnerstvo između Hrvatske i Albanije, potpisano prije pet godina. Danas su, kao nastavak te suradnje, u nazočnosti dvojice premijera, potpisani i sporazumi iz područja socijalne politike i zdravstva.

Riječ je o Ugovoru o socijalnoj sigurnosti koji su potpisali ministar financija i gospodarstva Republike Albanije Ervin Mete i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH Marin Piletić …

… te o Planu suradnje za razdoblje 2024.-2026. između Ministarstva zdravstva RH te albanskog Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite koji su potpisali ministrica Albana Koҫiu i ministar Vili Beroš.

Hrvatski premijer naglasio je da su ovi sporazumi dodatni dio mozaika razgranatosti odnosa između dvije zemlje.

Unaprjeđenje gospodarske suradnje

Dvojica premijera razgovarala su i o unaprjeđenju gospodarske suradnje.

Plenković je izvijestio da je trgovinska razmjena između Hrvatske i Albanije u prošloj godini došla na nešto manje od 170 milijuna eura. Tom je prilikom istaknuo i važnost ulaganja hrvatskih i albanskih tvrtki.

RAMA: Hrvatska je izvor nadahnuća i ohrabrenja!

Pohvalivši našu zemlju kao primjer uspjeha, albanski premijer Edi Rama naglasio je da je Hrvatska izvor nadahnuća i ohrabrenja albanskom putu prema Europskoj uniji:

- Postignuća Hrvatske u samo jednom desetljeću članstva u EU-u poticaj su za Tiranu. Albanija je imala velike koristi od pomoći Zagreba. Hrvatska ima veliku bazu iskustava iz svoga pristupnog procesa.

Podupiremo europsku perspektivu zapadnog Balkana - U dugoročnom je interesu Hrvatske imati sigurno, stabilno i demokratsko susjedstvo

Dodao je da Albanija od Hrvatske želi učiti i na područjima turizma, jačanju kibernetičke sigurnosti i državnih potpora za (samo)zapošljavanje:

- Tirana na Hrvatsku gleda kao na jednog od najvažnijih partnera.

Jadransko-jonski koridor

Dvojica premijera razgovarala su i o energetici te prometnoj infrastrukturi, s naglaskom na Jadransko-jonski koridor.

„Premijer Plenković obavijestio nas je da je Hrvatska odlučila značajno financirati izgradnju tog koridora kroz hrvatski teritorij“ - otkrio je Rama, dodavši da je Tirana u postupku potpisivanja ugovora o glavnom segmentu koridora kroz Albaniju te da ga usklađuje s Crnom Gorom.

Jadransko-jonska inicijativa: Prioriteti RH su dovršetak autoceste, gospodarski rast, zapošljavanje & sigurnost!

OSUDA TERORISTIČKOG UPADA

Odgovarajući na pitanja novinara o situaciji na sjeveru Kosova i nasilju srpskih paravojnih postrojbi, PVRH/PHDZ Andrej Plenković naglasio je da odluka Beograda o danu žalosti „za trojicu de facto terorista podrazumijeva identifikaciju s tim nemilim događajem“:

- Očito u Srbiji postoje snage koje žele destabilizirati ne samo Kosovo, nego i, šire, jugoistočnu Europe. Ovakvi potezi ne smiju ostati bez odgovora, očekujemo sankcijske mjere na prijedlog posebnog izaslanika Europske unije za dijalog Prištine i Beograda. Međunarodna zajednica mora čvrsto podržati institucije Republike Kosovo.

Zabrinjavajuća reakcija Beograda

Albanski premijer Rama poručio je da je reakcija službenog Beograda jednako zabrinjavajuća kao i sama agresija paravojnih snaga:

- Imamo zločin, ubojstvo policijskog službenika. A imamo i herojizaciju onih koji su ga počinili. To ne smije biti prihvatljivo u Europi, koja gaji suprotne vrijednosti. Pozivam Europsku komisiju da se sankcijske mjere primijene bez gubljenja vremena. Jer, odluka Beograda o danu žalosti ne ostavlja prostora za drugačije interpretacije.

A A A