Vijesti
28. 9. 2023.

Manje gužve u Splitu & spoj na autocestu A1 - Ugovor o izgradnji tunela Kozjak & ceste od Kaštela do čvor Vučevica

(VIDEO) Premijer Andrej Plenković ni na Dan Splitsko-dalmatinske županije nije došao praznih ruku. Vrijednost „rođendanskog dara“: 75 milijuna eura. „Zahvaljujući ovome kapitalnome prometnom projektu, istinskome građevinskom pothvatu, širi splitski kraj dobit će novi, brži spoj na autocestu. Osim toga, znatno će se smanjiti gužve na prilazima Splitu, što je posebice važno ljeti, u špici turističke sezone. Tunel će biti dugačak 2.545 m, a izgradit će ga China Road and Bridge Corporation. Jedno što je CRBC na natječaju dao najpovoljniju ponudu, drugo što s tom kineskom tvrtkom imamo vrlo dobra iskustva još od Pelješkog mosta. Čestitke ministru Olegu Butkoviću, županu Blaženku Bobanu i Hrvatskim cestama!

Ugovor o izgradnji tunela Kozjak i ceste od Kaštela do čvor Vučevica potpisali su predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i direktor China Road and Bridge Corporation za srednju i istočnu Europu Yang Dong.

Ponuda kineske kompanije, koja je gradila i Pelješki most, odabrana je kao ekonomski najpovoljnija na javnom natječaju, a rok izgradnje je 36 mjeseci.

Velik dan za Split i SDŽ

Premijer Andrej Plenković podsjetio je da je ovaj projekt definiran 2018. na sjednici Vlade RH u Splitu:

 - Hvala vam na ustrajnosti da sve dogovorene projekte i realiziramo. Nakon probijanja dva tunela i mosta preko Cetine, evo nam i tunela kroz Kozjak. Danas je veliki dan za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju jer će se stvoriti druga žila kucavica koja će omogućiti jednostavniji promet i ulazak i izlazak iz Splita te spoj s autocestom.

Rekordna infrastukturna ulaganja

Najavio je da će se Vlada RH i Hrvatske ceste sada usredotočiti na izgradnju prometnice od Kaštela do Omiša, s obzirom na gužve i na toj cesti u ljetnim mjesecima. Naveo je pritom još niz važnih cestovnih projekata:

- Odlukom o izgradnji autoceste od Metkovića do Dubrovnika integrirat ćemo u postpunosti jug Hrvatske u cestovnu mrežu. Probili smo 2. cijev tunela Učka, a u Slavoniji dovršavamo koridor 5C, još treba izgraditi 5 kilometra dionice od Belog Manastira do mađarske granice. Izgradnjom autoceste do Siska revitalizirat ćemo Sisačko-moslavačku županiju. Imamo i projekte brzih cesta Varaždin-Ivanec-Krapina, Križevci-Koprivnica, Farkaševac-Virovitica te Požega-Staro Petrovo Selo.

U idućem mandatu novi građevinski pothvati - autocesta Metković-Dubrovnik & dionica Križišće-Žuta Lokva na spoju Rijeka-Bosiljevo-Split!

Hrvatska će u vrlo bliskoj budućnosti mrežom autocesta i brzih cesta riješiti svu svoju cestovnu infrastrukturu - dodao je.

Plenković je na kraju izrazio zadovoljstvo što je kao izvođač za izgradnju tunela izabrana China Road and Bridge Corporation - s kojom Hrvatska ima sjajno iskustvo na izgradnji Pelješkog mosta.

DAN SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

PVRH Andrej Plenković u svom je obraćanju čestitao županu Blaženku Bobanu na uspješnom upravljanju SMŽ-om! „Zahvaljujući fiskalnoj decentralizaciji Vlade RH, vašoj su županiji godišnji prihodi porasli za 15 milijuna eura. Za 62%!“

A A A