Vijesti
11. 10. 2023.

Osim u razminiranju, Hrvatska svojim institucionalnim iskustvom pomaže Ukrajini i u rehabilitaciji i skrbi o braniteljima

Udruga stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine u Bruxellesu, na okruglom stolu koji je u Europskom parlamentu organizirao Karlo Ressler. „Budući da smo mi Hrvati i sami proživjeli strahote u jednoj svirepoj agresiji, onoj velikosrpskoj, imamo posebnu ljudsku odgovornost pomoći prijateljskom ukrajinskom narodu, žrtvi Putinova nedemokratskog režima“. 100% HRVI bili su i počasni gosti na sjednici Zastupničkog kluba Europske pučke stranke (EPP), na kojoj ih je posebno pozdravio Manfred Weber, a potom su sudjelovali na ceremoniji ispred zgrade EP-a u spomen na sve žrtve terorističkih napada Hamasa na Izrael.

Hrvatski branitelji od početka ruske agresije posebno dobro razumiju patnje napadnute Ukrajine - također je poručio naš eurozastupnik Karlo Ressler na okruglom stolu koji je organizirao:

- Ne smijemo u drugi plan staviti posljedice dugotrajnih ratnih razaranja na ljude, u prvom redu na hrabre ukrajinske branitelje. Hrvatsko iskustvo u tome može biti vrlo poučno i korisno za Ukrajinu, stoga očekujemo još snažniju europsku podršku ovakvoj suradnji.

Mi Hrvati najbolje znamo kroz koje patnje sada prolaze Ukrajinci & koliko će biti zahtjevan proces razminiranja nakon što oslobode svoj državni teritorij!

Kultura sjećanja

Stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi u Bruxellesu su eurozastupnicima te predstavnicima Europske komisije i ukrajinskih vlasti približili kompleksnost i raznovrsnost izazova s kojima se hrvatski branitelji i njihove obitelji suočavaju i dugo poslije prestanka rata.

Predsjednik Udruge 100% HRVI 1. skupine Đuro Glogoški predstavio je, zajedno sa svojim suborcima, teške zdravstvene, psihološke i socijalne posljedice rata, ali i doprinos koji branitelji svakodnevno mogu dati i daju svojim zajednicama:

- Žrtve rata nisu samo branitelji, nego i njihove obitelji, supruge i djeca. Uključivost i kultura sjećanja važan su dio podrške braniteljima, a veliku ulogu u tome trebali bi imati i mediji. Nadamo se da kao braniteljska udruga možemo pripomoći ne samo ratnim veteranima iz Hrvatske, već i iz Ukrajine.

Oluja je temelj hrvatske slobode! Ponosni smo na pobjedu hrvatskih branitelja, koja je omogućila slobodu i mir našoj Domovini!

Izvrsna suradnja s ukrajinskim vlastima

Načelnica Sektora za udruge iz Domovinskog rata Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić opisala je ključne elemente hrvatskog modela braniteljske skrbi te istaknula uspješnu suradnju koju je ministar Tomo Medved uspostavio s ukrajinskim vlastima od početka velikoruske agresije:

- Hrvatska je jedina članica Europske unije koja je zbog posljedica agresije trebala razvijati politike reintegracije branitelja, braniteljske skrbi, posebne zdravstvene zaštite, prevencije suicida, ali i rješavati teška pitanja nestalih, masovnih grobnica, civilnih žrtava rata i razminiranja.

Hrvatska je danas uz Ukrajinu kao što je Ukrajina bila uz nas u najtežim danima!

Zamjenik ukrajinskog veleposlanika pri Europskoj uniji Sergij Tereško zahvalio je Hrvatskoj na vrijednim lekcijama, kao i dosadašnjoj pomoći, uključujući i u zdravstvenoj skrbi koju pruža za teške ukrajinske ranjenike.

Posjet Kijevu - državnički potez! Hrvatska najbolje razumije kroz što Ukrajina prolazi kao žrtva svirepe agresije

Počasni gosti na sjednici Pučana

Predstavnici Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine bili su i počasni gosti na sjednici Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, na kojoj im je zahvalnost za borbu za civilizacijske vrijednosti slobode i demokracije izrazio predsjednik cijelog EPP-a Manfred Weber, a potom su sudjelovali na ceremoniji ispred zgrade EP-a u spomen na sve žrtve terorističkih napada Hamasa na Izrael.

A A A