Vijesti
7. 10. 2023.

„Aktualno prijepodne“ s građanima. Što je Milanović postigao novim pokušajem da pogoduje oporbi? Ništa!

U povodu sutrašnjeg Dana Hrvatskog sabora danas su se otvorila vrata Markova trga. Posjetitelji su mogli od 10 do 17 sati, bez prethodne najave, obići zgradu parlamenta, dvorane i salone, upoznati se s informacijama o radu zakonodavne vlasti, slikati se pokraj replike Bašćanske ploče, družiti se s PHS-om Gordanom Jandrokovićem i ostalim zastupnicima, postavljati im pitanja… „Važno je čuti iz prve ruke kako sugrađani gledaju na naš rad, mi smo dužni voditi računa o njihovim i državnim interesima. Sa zadovoljstvom sam na 'aktualcu' odgovarao na sva pitanja“ - istaknuo je Jandroković, domaćin Dana otvorenih vrata Hrvatskog sabora.

„Zastupnicima, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali, uvijek na prvom mjestu mora biti opće dobro. Stvaranje što boljih uvjeta života glavna je zadaća politike“ - poručio je Gordan Jandroković građanima koji su na Dan otvorenih vrata posjetili Hrvatski sabor:

- To nerijetko, međutim, ostaje u drugom planu jer u prvi plan izbiju politička borba i svađe koje su nekada i neprimjerene. Uglavnom se radi o uvijek istim zastupnicima.

Nikad čvršći međunarodni položaj

Danas Hrvatska ima svoju nikad čvršću poziciju u međunarodnim odnosima, članica je NATO-a, Europske unije, Schengena i eurozone - nastavio je:

- Trebamo čuvati ono što smo ostvarili, svoja postignuća, a ono što nije na najvišoj razini treba mijenjati i provoditi reforme kako bi ljudi što kvalitetnije živjeli.

O RAFALEIMA: Hrvatska je upravo ondje gdje su je htjeli dr. Franjo Tuđman i Gojko Šušak - u samoj jezgri Europe i transatlantske suradnje!

Oporba nije baš uspješna, a ni kreativna

Na upit jedne gospođe, ponovio je da Milanović namjerno nije u roku potpisao Zakon o izbornim jedinicama, i to kako bi pogodovao oporbi:

- I što je time postigao? Ništa. Zakon će iznova ući u saborsku proceduru, provest će se rasprava i potom glasovanje. Oporba će tih dana, bez ikakve koristi za sebe, opet podmetati i sipati lažne optužbe na račun Vlade RH i HDZ-a. Ionako to rade svakog dana, od jutra do mraka.

Nisu baš uspješni, a ni kreativni - podcrtao je PHS Jandroković.

Milanović je u sprezi s oporbom namjerno propustio potpisati Zakon o izbornim jedinicama. Njegovi mališani & mališanke uhvaćeni su u mišolovku!

Na upit pak jednog dječaka bi li promijenio posao, predsjednik Hrvatskog sabora je odgovorio kako bi - da je mlad - razmislio o tome bi li se bavio politikom jer se politika promijenila, postala radikalnija, i jer je riječ o poslu koji je izložen velikom javnom pritisku.

DAN OTVORENIH VRATA JOŠ OD 2013.

Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora održao se desetu godinu zaredom, ne računajući onu usred pandemije COVID-a. Riječ je o već tradicionalnoj manifestaciji koje je pokrenuta 2013. godine. Najčešće se organizira prigodom obilježavanja Dana državnosti i Dana Hrvatskoga sabora.

Svake godine, pa tako i ove, Dan otvorenih vrata okupio je velik broj zainteresiranih građana svih uzrasta iz cijele Hrvatske, kao i posjetitelje iz inozemstva.

Posjet je uključivao razgled protokolarnih i radnih prostora Hrvatskog sabora poput Banske sobe, Zelenog salona, Velike vijećnice, tj. Sabornice, dvorana Ante Starčevića, Ivana Mažuranića i Janka Draškovića, a građani su mogli vidjeti i biste poznatih hrvatskih velikana poput bana Josipa Jelačića, bana Ivana Mažuranića, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, grofa Janka Draškovića i dr. Ante Starčevića, repliku Bašćanske ploče, ali i očuvane zapisnike sa saborskih sjednica iz 1861. godine.

Za posjetitelje iz inozemstva organizirana su dva obilaska s vođenjem na engleskom jeziku.

DAN HRVATSKOG SABORA

Hrvatski sabor obilježava svoj Dan u spomen na 8. listopada 1991. kada je donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ, čime je Hrvatska postala neovisna država.

Dan prije 7. listopada, zrakoplovi tzv. JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u pokušaju likvidacije prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Zbog opasnosti od novih napada, Hrvatski je sabor svoju povijesnu sjednicu održao u podrumskoj dvorani zgrade INA-e u Šubićevoj ulici.

32. godišnjica raketiranja Banskih dvora: Pokušaj likvidacije dr. Franje Tuđmana dodatno je osnažio Hrvatsku u borbi za slobodu!

A A A