Vijesti
12. 10. 2023.

Prvi posjet južnokorejskog premijera Hrvatskoj: Produbljenje gospodarske suradnje & Sporazum o suradnji Luke Rijeka i Luke Busan!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković: Zadovoljstvo mi je ugostiti kolegu Han Duck-sooa. Raspravili smo globalna politička i sigurnosna pitanja te objavili Zajedničku izjavu o jačanju odnosa dviju zemalja. S Južnom Korejom, kao 10. gospodarstvom svijeta, želimo intenzivirati suradnju u znanosti, tehnologiji, kulturi, obrazovanju i turizmu. Sporazum s Lukom Busan, koja je jedna od najprometnijih na svijetu, unaprijedit će trgovinsku razmjenu, a Rijeka će prerasti u europsko središte za transport dobara iz Azije. Naši se bilateralni odnosi svih ovih godina razvijaju dobrim ritmom, a danas ih posebno osnažujemo!

Nakon tête-à-tête susreta i sastanka državnih izaslanstava, dvojica premijera održali su u Banskim dvorima zajedničku konferenciju za medije.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je važnost razvoja odnosa s Južnom Korejom u cilju diverzifikacije hrvatskih vanjskopolitičkih i trgovinskih aktivnosti te radi energetske suradnje i povećanja ulaganja u Lijepu Našu:

- Posjet južnokorejskog premijera važan je ne samo zato što je prvi, već i zato što je Republika Koreja deseto gospodarstvo svijeta.

Zajednička izjava o sveobuhvatnom partnerstvu

Premijeri Andrej Plenković i Han Duck-soo objavili su Zajedničku izjavu o podizanju bilateralnih odnosa na razinu sveobuhvatnog partnerstva usmjerenog prema budućnosti.

Poručili su da dvije države teže boljoj gospodarskoj i sigurnosnoj suradnji, kao i suradnji po pitanjima zelene tranzicije i održivog razvoja, znanosti i tehnologije te kulturne i obrazovne razmjene.

Zajednička izjava predsjednika vlada Republike Hrvatske i Republike Koreje o podizanju bilateralnih odnosa

Predsjednik Plenković pritom je izdvojio i činjenicu o velikom broju južnokorejskih turista u Hrvatskoj - koji može postati još veći.

Kvalitetnije pozicioniranje Luke Rijeka

Nakon sastanaka i konferencije za medije potpisan je Sporazum o suradnji između Luke Rijeka i Luke Busan - koja je jedna od najprometnijih na svijetu.

Plenković je najavio da će Sporazum unaprijediti trgovinsku razmjenu dviju država, a Rijeka će prerasti u središte za transport dobara iz Azije.

Nakon LNG terminala, s kojim je stavljena na energetsku kartu Europe, Hrvatska će s projektom Rijeka Gateway dospjeti i na prometnu i gospodarsku mapu svijeta!

Naši se bilateralni odnosi svih ovih godina razvijaju dobrim ritmom, a danas ih posebno osnažujemo! - poručio je također hrvatski premijer.

DUCK-SOO: Povijesni trenutak!

Predsjednik Vlade Republika Koreja svoj je dolazak ocijenio kao povijesni trenutak jer je riječ o prvom službenom posjetu jednog južnokorejskog premijera Hrvatskoj od uspostave diplomatskih odnosa:

- Zagreb i Seul dijele univerzalne vrijednosti poput liberalne demokracije, tržišne ekonomije i vladavine prava.

A A A