Vijesti
12. 10. 2023.

Rebalans ZA veće mirovine, plaće i gospodarski rast & ZA niže cijene energenata i daljnji pad inflacije. A i obnova se zahuktala!

(VIDEO) Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade RH: Dodatnih 340 milijuna € za mirovine uslijed njihovog dosad najvećeg usklađivanja u povijesti; 275 milijuna za obnovu budući da smo ne iskoristili, nego debelo premašili sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a; 265 milijuna za 5. paket mjera za zaštitu standarda građana i subvencioniranje energenata; 220 milijuna za novo povećanje plaća u javnim i državnim službama. Ne zaboravimo ni na izravnu novčanu pomoć svinjogojcima i poljoprivrednicima. To su razlozi zašto idemo u izmjene Državnog proračuna.

Rebalansom proračuna rashode u 2023. podižemo za milijardu i 200 milijuna €, a prihode, s obzirom na gospodarski rast iznad i najoptimističnijih prognoza, za milijardu i 200 milijuna - također je na temu poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković:

- Proračunskim izmjenama osigurat ćemo nastavak rasta BDP-a, jednog od najsnažnijih u cijeloj Europskoj uniji, te daljnje usporavanje inflacije, očuvanje društvene kohezije i povećavanje primanja.

RAST 4 PUTA VEĆI OD PRVOTNE PROCJENE!

Govoreći na sjednici u kontekstu rebalansa, ministar financija Marko Primorac objavio je da Vlada poboljšava vlastitu procjenu gospodarskog rasta RH u 2023. s 0.7% - koliko je previđala početkom godine - na čak 2.8%!

- S druge strane, deficit će biti smanjen s 0.7 na 0.3% BDP-a, što potvrđuje da je proračun za 2023. uravnotežen. Udio javnog duga u BDP-a spustit će se pak na 60.7%. Podsjetimo da je 2021. iznosio 78%, a 2020. - 87%!

„Inflacija? I ona će nastaviti padati zahvaljujući Vladinoj odluci o sniženju i limitiranju cijena 30 ključnih prehrambenih i higijenskih proizvoda te činjenici da hrvatska kućanstva imaju 2. najnižu cijenu i struje i plina u EU-u“ - nastavio je Primorac:

- Rebalans i donosimo velikim dijelom radi provedbe snažnih mjera za zaštitu standarda. Iznesene brojke dodatno naglašavaju da smo odgovorno vodili javne financije.

Na kraju obraćanja, ministar financija je najavio da će Vlada u studenom plasirati trezorske zapise:

- Kao i u slučaju vrlo uspješnog projekta narodnih obveznica, Hrvati će moći oplemeniti svoju štednju s dosta većom kamatom od one koju nude komercijalne banke.

JALNI MILANOVIĆ, KREDITNI REJTING, RAZBIJANJE NARKOSKUPINA, OBNOVA, POMOĆ UKRAJINI…

U uvodnom obraćanju na sjednici Vlade RH premijer Plenković osvrnuo se, po običaju, i na ostale aktualne teme.

Donosimo ključne poruke:

Gotovo pola milijarde € za razminiranje Ukrajine

Na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji o humanitarnom razminiranju Ukrajine, na kojoj u Zagrebu sudjeluje 35 država, dosad je prikupljeno nešto manje od pola milijarde € pomoći. Vlada RH danas je usvojila odluku kojom ćemo povrh dosadašnjih 5 milijuna € u tu svrhu donirati dodatnih 5 milijuna.

Mi Hrvati najbolje znamo kroz koje patnje sada prolaze Ukrajinci & koliko će biti zahtjevan proces razminiranja nakon što oslobode svoj državni teritorij!

Naša solidarnost s Ukrajinom, žrtvom brutalne agresije, popraćena je s konkretnim djelima - od podjele iskustava i ekspertize u procesima razminiranja, skrbi o ratnim veteranima i procesuiranja ratnih zločina, preko prihvata ukrajinskih civila i branitelja, do vojne i političke potpore.

Osim u razminiranju, Hrvatska svojim institucionalnim iskustvom pomaže Ukrajini i u rehabilitaciji i skrbi o braniteljima

Itekako zadovoljni iskorištenošću EU sredstava

Izaslanstvo Europske komisije evaluiralo je - zajedno s potpredsjednikom Vlade Brankom Bačićem i ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek - realizaciju projekata obnove koji se financiraju iz Fonda solidarnosti EU-a. Itekako su zadovoljni iskorištenošću tih bespovratnih sredstava te su hrvatska iskustva prenijeli na razinu EU-a.

Čestitke MUP-u & USKOK-u

Velika akcija u Splitu dokaz je da se naša policija i pravosudna tijela uspješno bore protiv kriminala, ovog puta protiv međunarodnih skupina koje su krijumčarile i dilale drogu. U zadnje dvije godine otkrila je i uhitila čak 49 zločinačkih udruženja. Čestitam MUP-u i USKOK-u!

Otkriveni detalji akcije kod Splita, oglasio se i USKOK: 'Surađujemo s međunarodnim organizacijama'

Najviši rejting u povijesti!

Nakon svjetske agencije S&P, i Fitch je poboljšao izglede investicijskog kreditnog rejtinga RH BBB+ iz stabilnih u pozitivne. Na korak smo do prestižnog „A“ rejtinga!

Nakon svjetske agencije S&P, i Fitch potvrdio najviši investicijski kreditni rejting Hrvatske u povijesti & poboljšao njegove izglede iz stabilnih na pozitivne!

O Kremljenkovu samosramoćenju

U hitnu saborsku proceduru iznova šaljemo Zakon o izbornim jedinicama budući da Milanović nije poštovao volju Hrvatskoj sabora da taj zakon stupi na snagu 1. listopada. Zastupnici će ga, siguran sam, ponovno prihvatiti, a Milanoviću će ostati sramota zbog štetnog, zlonamjernog i presedanskog postupka.

Kod Milanovića i njegovih mališana raste nervoza zbog snage HDZ-a. Rast će još više kako se budu približavali izbori!

OSOBE S INVALIDITETOM - LAKŠE OSTVARIVANJE PRAVA

Vlada je na današnjoj sjednici u hitnu saborsku proceduru uputila (i) novi Zakon o povlasticama u prometu - kojim se osobama s invaliditetom olakšava ostvarivanja prava iz područja mobilnosti.

PPVRH Oleg Butković izdvojio je kao najveću izmjenu uvođenje nacionalne iskaznice i EU iskaznice, a koje će se izdavati bez naknade za korisnike:

- Time Hrvatska provodi EU strategiju "Unija ravnopravnosti" o pravima osoba s invaliditetom za razdoblje 2021-2030. Novac za digitalizaciju, uspostavu novog sustava i izdavanje iskaznica? Osigurali smo ga kroz NPOO.

A A A