Vijesti
13. 10. 2023.

Središta izvrsnosti šalju snažnu poruku o našoj privrženosti unaprjeđenju strukovnog obrazovanja

Premijer Andrej Plenković otvorio Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u proširenoj i moderniziranoj Srednjoj školi Zabok: Vrijednost projekta? 13 milijuna eura. Koliko je on važan, svjedoči i zadovoljstvo na licima učenika i nastavnika koje danas možemo vidjeti. Nakon Osijeka, Dubrovnika, Splita, Opatije i Pule, otvaranje već 6. ovakvog regionalnog centra, koji će pomoći mladima da steknu posebna znanja i da na tržište rada izađu što spremniji, potvrđuje da je u potpunosti zaživjela ideja naše Vlade RH, još iz 1. mandata, o stvaranju središta izvrsnosti iz strukovnog obrazovanja!

„U ovom desetljeću ubrzanog razvoja Hrvatska ima 4 velika prioriteta: 1. demografska revitalizacija; 2. dekarbonizacija; 3. digitalna tranzicija; 4. obrazovanje“ - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a u svom obraćanju u Zaboku, na svečanosti otvorenja Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu.

- Upravo zato planiramo uložiti više od 2.6 milijardi eura u obrazovni sustav, kao što smo već 1.3 milijarde uložili u sami turizam! Ovaj regionalni centar držat će korak sa svjetskim trendovima u turističkom sektoru, a u njemu će se usavršavati i educirati postojeći nastavnici i zaposliti specijalizirani stručnjaci za rad s učenicima i odraslima - dodao je Andrej Plenković.

Donosimo i ostale naglaske iz njegovog govora:

Najbolja i teorijska i praktična nastava

U sklopu ovog centra rekonstruirana je i proširena zgrada Srednje škole Zabok, jedne od najboljih srednjih škola iz sektora ugostiteljstva i turizma u čitavoj Republici Hrvatskoj. Uz nove, moderne učionice i praktikume, Centar u Zaboku ima i Akademis - ugostiteljski objekt sa smještajnim jedinicama različitih kategorija, koji će pružati najbolju praktičnu nastavu polaznicima.

Time smo, još jednom, uputili snažnu poruku o privrženosti Vlade RH unaprjeđenju strukovnog obrazovanja naših mladih u ovoj važnoj grani nacionalne ekonomije.

Iznimno smo zadovoljni turističkim pokazateljima. Na razini smo povijesne 2019. godine, a u predsezoni smo ostvarili nove rekorde!

Zakon o turizmu

U tom kontekstu imamo i Zakon o turizmu, koji je trenutačno u prvom čitanju u Hrvatskom saboru. Njegov je cilj napraviti dobar balans između održivosti, upravljanja destinacijama i većeg naglaska na kontinentalni turizam.

Brnjac: Zakon omogućuje gradovima i općinama da donose odluke o razvoju turizma

Napori onog dijela turističkog sektora koji nije na obali posebno su zahtjevni, drukčiji, stoga ih treba poticati, njegovati i vrednovati. Upravo tome služe i ovakvi regionalni centri kompetentnosti, u kojima u obrazovnom ciklusu mladi stječu posebna znanja kako bi što spremniji izišli na tržište rada.

A A A