Vijesti
16. 10. 2023.

Bosna i Hercegovina treba biti dio europske obitelji!

(PHOTO) Tirana. Berlinski proces. Sastanak na vrhu država članica Europske unije, čelnika najvažnijih europskih institucija i zemalja zapadnog Balkana. Kao i na svakome bilateralnom susretu i multilateralnom skupu, PVRH Andrej Plenković zauzimao se da se otvore EU pristupni pregovori za susjednu i prijateljsku BiH - u kojoj će Hrvati kao konstitutivni narod biti u potpunosti ravnopravni. „To je naš strateški interes! Kako mi je prenijela premijerka Borjana Krišto, vladajuća koalicija u BiH postigla je dogovor o uklanjanju blokada i ubrzanju reformi“.

Hrvatskog premijera u Tirani je dočekao njegov albanski kolega Edi Rama, domaćin 10. summita Berlinskog procesa.

Ne bez simbolike, sastanak na vrhu te političke i diplomatske inicijative održao se prvi put u jednoj od zemalja jugoistočne Europe.

Teme? Ubrzavanje procesa europskih integracija, jačanje suradnje i ekonomski paket potpore vrijedan 2.1 milijardu eura, koji za zemlje aspirantice priprema Europska komisija, suzbijanje utjecaja nedemokratskog ruskog režima na zapadnom Balkanu, digitalna i zelena transformacija...

Individualne zasluge & ispunjavanje kriterija

Nakon summita, Andrej Plenković je poručio da vjeruje da je EU budućnost jugoistoka Europe - dobra:

- Pogled na proširenje dosta je širi nakon ruske agresije na Ukrajinu. Rasprave na summitu bile su korisne i konstruktivne. EU je jedini mogući put zemalja zapadnog Balkana. Što taj proces bude duže trajao, to bi utjecaj i angažman drugih globalnih aktera na ovom prostoru mogao biti sve veći.

Ne mogu govoriti o datumima, ali se moramo držati načela individualnih zasluga svake od država aspirantica i ispunjavanja zadanih uvjeta - naglasio je.

Novi Izborni zakon - preduvjet EU puta BiH

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a ponovio je da Hrvatska snažno podupire BiH na njenom europskom putu te kako bi željela da „ta susjedna i prijateljska država do kraja godine otvori EU pristupne pregovore“:

- Izražavam nadu da će Europska komisija prepoznati napredak BiH, ona treba biti dio obitelji Europske unije. Kako mi je u Tirani prenijela predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto, vladajuća koalicija u BiH postigla je danas dogovor o uklanjanju blokada i ubrzanju reformi.

Među 8 ključnih kriterija koje BiH mora ispuniti nalaze se i izmjene Izbornog zakona - zaključno je podsjetio Plenković.

NAPADAČI I NAPADNUTI NISU ISTO

„Nemojmo u isti koš stavljati napadače i one koji se brane. Upad na sjever Kosova bio je teroristički čin protiv kosovske države i njene policije“ - odgovorio je u Tirani premijer Plenković na pitanje srbijanske novinarke „zašto izražava žaljenje samo zbog ubijenog kosovskog policajca, a ne i zbog trojice Srba„.

Predsjednik Vlade Albanije Edi Rama bio je dobar domaćin - dodao je.

ŠTO JE BERLINSKI PROCES?

Berlinski proces politička je i diplomatska inicijativa koju je 2014. pokrenula tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel s ciljem pružanja potpore zemljama jugoistoka Europe i njihovim reformskim naporima na EU putu.

Uspostavljen je kao platforma za suradnju na visokoj razini između šest zemalja zapadnog Balkana i više država članica Europske unije (Austrije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Slovenije te Velike Britanije kao bivše članice). Također uključuje ključne institucije Europske unije i međunarodne financijske ustanove.

Na summitu u Tirani sudjelovali su i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel macron, premijeri Španjolske Pedro Sánchez Pérez-Castejón, Grčke Kyriakos Mitsotakis i Nizozemske Mark Rutte, slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar i mađarska Katalin Novak, britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly i austrijski Alexander Schallenberg…

A A A