Vijesti
18. 10. 2023.

Ugovori vrijedni 4.3 milijuna eura gradovima i općinama Gorskog kotara

PVRH Andrej Plenković iz Delnica: Dom kulture u Čabru, sanacija nerazvrstanih cesta u Mrkoplju i Lokvama, poduzetnički inkubator u Skradu, sanjkalište u Ravnoj Gori… u „paketu“ su i projekti za Delnice, Vrbovsko i Fužine. Program gospodarske i društvene revitalizacije Gorskog kotara važan je segment naše politike ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske. Donijeli smo i odluku o dodatnih 15% subvencija za vrtiće u brdsko-planinskim područjima. Ovdje to konkretno znači da država s 350.000 eura godišnje lokalnim jedinicama sufinancira smještaj djece u vrtićima. To bi roditelji trebali itekako osjetiti na smanjenim računima!

Iz Rijeke u Delnice. Nakon otvaranja Državne ceste 403, koja je strateški povezala Luku Rijeka s mrežom hrvatskih autocesta, premijer Andrej Plenković uručio je 10 ugovora iz Programa gospodarske i društvene revitalizacije Gorskog kotara.

Nastavljamo povezivati Hrvatsku! Puštena u promet Državna cesta 403 od čvora Škurinje do Luke Rijeka

Vrijednost ugovora? 4.3 milijuna eura. Uređenje Doma kulture u Čabru, sanacija nerazvrstanih cesta u Mrkoplju i Lokvama, poduzetnički inkubator u Skradu, sanjkalište u Ravnoj Gori… a u „paketu su i projekti za gradove Delnice i Vrbovsko te Općinu Fužine.

Po uzoru na Projekt Slavonija

„Ovim programom ZA unaprjeđenje i izgradnju javne infrastrukture nastavljamo ulagati nacionalna i europska sredstva u potpomognuta i brdsko-planinska područja. Riječ je o segmentu šireg Projekta Dalmatinska zagora, Lika, Gorski kotar, Kordun i Banovina, pokrenutog po uzoru na Projekt Slavonija“ - napomenuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na ceremoniji uručivanja ugovora:

- Sukladno našoj politici ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske, želimo da Gorski kotar gospodarski napreduje i jača kao turistička destinacija te da se u njemu podiže kvaliteta života.

Financiranje smještaja u dječjim vrtićima

Donijeli smo i odluku o dodatnih 15% subvencija za dječje vrtiće u brdsko-planinskim područjima - dodao je Plenković:

- U Gorskom kotaru to konkretno znači da država s 350.000 eura godišnje lokalnim jedinicama sufinancira smještaj djece u vrtićima. To bi roditelji trebali itekako osjetiti na smanjenim računima!

ERLIĆ: Infrastruktura, javne usluge, sportski sadržaji & turistička ponuda

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić kazao je da se Program gospodarske i društvene revitalizacije Gorskog kotara odnosi na trogodišnje razdoblje, u kojem su jedinice lokalne samouprave mogle prijaviti svoje razvojne projekte:

- Njima se osigurava veća kvaliteta infrastrukture, poboljšava dostupnost javnih usluga i sportskih sadržaja te jača turistička ponuda. Program nije jednokratan, nego će se nastaviti u trogodišnjim razdobljima u kojima će goranske općine i gradovi moći prijavljivati projekte za sufinanciranje.

Kontinuirana potpora manje naseljenim krajevima

Riječ je o iznosima iz nacionalnih izvora, tj. ne koriste se fondovi EU-a - naglasio je ministar Erlić:

- Nikada više državnog novca nije bilo na raspolaganju za slične programe. Vlada kontinuirano podupire razvoj manje naseljenih krajeva Lijepe Naše.

O dvije Hrvatske u političkom smislu. O postignućima naše Vlade i, s druge strane, o jalovoj, a malicioznoj oporbi

VIDLJIV, KONKRETAN, OPIPLJIV

Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić poručila je da se radi o projektima koje goranske jedinice lokalne samouprave uglavnom ne bi mogle same provest:

- To je, moramo priznati, prvi program pomoći brdsko-planinskim područjima koji je vrlo vidljiv. Konkretan i opipljiv.

A A A