Vijesti
19. 10. 2023.

Potpora europskom putu BiH kao državi ravnopravnih konstitutivnih naroda - najvažnija je to poruka mog dolaska!

Premijer Andrej Plenković iz Sarajeva: Dovršetak izborne reforme ne samo da je jedan od devet kriterija za nastavak EU puta, nego je i važan radi funkcionalnosti i prosperiteta BiH te boljih odnosa među narodima u njoj. Izmjene izbornog zakona stabilizirale bi stanje u zemlji. Ako se (i) ta reforma provede, svima nama koji smo zagovornici BiH bit će puno lakše zauzimati se za otvaranje pristupnih pregovora. Moramo unaprijediti suradnju i u suzbijanju nezakonitih migracija. Voljeli bismo da BiH čim prije sklopi sporazum s Frontexom i s EU-om uskladi vizni režim prema trećim zemljama. A i to je jedan od uvjeta za priključivanje.

Predsjednik Andrej Plenković 7. obljetnicu svog dolaska u Banske dvore obilježio je - radno. Nakon sjednice Vlade RH, uputio se u posjet Bosni i Hercegovini.

U 8. godinu mandata ulazimo s konkretnim postignućima i većinskom potporom hrvatskih ljudi

„Nemjerljiva je pomoć Republike Hrvatske“

U Sarajevu ga je dočekala predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto:

- Iznimno mi je drago ponovno se susresti s g. Plenkovićem, dokazanim i velikim prijateljem moje domovine. Razgovarali smo o europskog putu BiH, vjerujemo da će do kraja 2023. otvoriti pristupne pregovore.

„Koristim prigodu još jednom zahvaliti hrvatskoj Vladi, slobodno mogu konstatirati da su njeni politički i diplomatski napori bili presudni da BiH dobije kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji. Nemjerljiva je pomoć Republike Hrvatske“ - dodala je Krišto, prva premijerka u povijesti BiH. i to iz redova hrvatskog naroda!

Iskoraci u ispunjavanju zadanih reformi

Zahvalivši gospođi Krišto na gostoprimstvu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a čestitao joj je na „iskoracima u ispunjavanju zadanih reformi, učvršćivanju institucionalne stabilnosti BiH i jačanju njenog europskog kredibiliteta u proteklih godinu dana“:

- Vijeće ministara BiH puno je sjednica održalo, puno potrebnih zakonskih prijedloga i zaključaka usvojilo. Nastavljamo jačati našu suradnju! Ekonomski odnosi između dvije susjedne i prijateljske zemlje itekako napreduju. U prvih šest mjeseci 2023. dosegnuli smo dvije milijarde eura gospodarske razmjene.

Hrvati su faktor stabilnosti BiH - Njen ulazak u Europsku uniju strateški je interes Hrvatske i samog EU-a!

Borba protiv ilegalnih migracija

Moramo, međutim, unaprijediti suradnju u suzbijanju nezakonitih migracija - nastavio je Plenković:

- Naše države nalaze se na tzv. istočno-mediteranskoj i zapadno-balkanskoj ruti. Pitanje ilegalnih migracija potrebno je rješavati na izvorištu i u zemljama tranzita. Voljeli bismo da BiH čim prije sklopi sporazum s Frontexom i da uskladi vizni režim prema trećim zemljama s onim EU-a. A i to je jedan od uvjeta za priključivanje Europskoj uniji.

EUMED9: I dalje čvrsto čuvati državne i EU granice & rješavati problem nezakonitih migracija na izvorištu i u tranzitnim zemljama

Izborna reforma - preduvjet EU puta BiH

Potpora EU putu BiH kao državi ravnopravnih konstitutivnih naroda, najvažnija je to poruka moga današnjeg dolaska! - zaključio je hrvatski premijer:

- Dovršetak izborne reforme ne samo da je jedan od devet uvjeta za nastavak tog puta, nego je i važan radi funkcionalnosti i prosperiteta BiH te boljih odnosa među narodima u njoj. Izmjene izbornog zakona stabilizirale bi stanje u zemlji. Ako se (i) ta reforma provede, svima nama koji smo zagovornici i odvjetnici BiH bit će puno lakše zauzimati se na Europskom vijeću za donošenje pozitivnih odluka.  

Bosna i Hercegovina treba biti dio europske obitelji!

Dobrim je ocijenio to što će BiH uskoro posjetiti Ursula von der Leyen, i to prije nego Europska komisija objavi izvješća o napretku za svaku pojedinu zemlju, što smatra pokazateljem jasne političke volje, ali i prilikom za konkretne operativne i zakonske aktivnosti i mjere koje će BiH poduzimati.

O IZBORNOM ZAKONU U PARLAMENTU BiH

Plenković se u Sarajevu susreo i s vodstvima Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

„Razgovarali smo o potrebi žurnog usvajanja dodatnih zakona radi što skorijeg otvaranja EU pristupnih pregovora. Naglasio sam i važnost političkog dogovora o izmjenama Izbornog zakona. Jednostavno, neprihvatljivo je da jedan narod drugom nameće člana Predsjedništva BiH“.

ODGOĐENO ODLAGANJE OTPADA NA TRGOVSKOJ GORI

Plenković je u Sarajevu objavio da je na sastanku Međudržavnog povjerenstva Hrvatske i Slovenije dogovoreno da postojeći sustav zbrinjavanja otpada iz nuklearke Krško ostane na snazi do 2028. godine:

- To znači da se do tada nuklearni otpad neće odlagati u bivšoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori, čime relaksiramo ovu temu u hrvatskoj i bosansko-hercegovačkoj javnosti. Nastavljamo razgovore sa Slovenijom i BiH sukladno dobrosusjedskim odnosima.

Napravit ćemo plinovod kako bi LNG terminal mogao opskrbljivati i BiH. Položaj Hrvata u njoj vanjskopolitički je prioritet Vlade RH

Kazao je i da je Hrvatska spremna pomoći BiH oko plinovoda Južna interkonekcija, naglasivši da je to dugoročno važno za njenu energetsku neovisnost.

FOJNICA & KISELJAK

Nakon sastanaka u Sarajevu, premijer Plenković je u Fojnici položio kamen temeljac Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić", a u Kiseljaku otvorio Pastoralno-socijalni centar Caritasa Vrhbosanska nadbiskupija. Oba ta projekta od posebnog interesa za Hrvate u BiH (su)financirala je Vlada RH.

O tome više u zasebnom članku.

A A A