Vijesti
17. 10. 2023.

Stojimo uz Izrael & osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističući važnost pridržavanja normi humanitarnog i međunarodnog prava

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na radnom ručku u prigodi sastanka Izvršnog odbora Svjetskog židovskog kongresa (WJC) u Zagrebu, održanom u okviru hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA). „Nastavljamo naše napore u borbi protiv antisemitizma i suzbijanju iskrivljavanja Holokausta“ - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a, zahvalivši predsjedniku WJC-a Ronaldu Lauderu na održavanju ovog sastanka u glavnom gradu RH. 

U izjavi za medije nakon radnog ručka, premijer Andrej Plenković kazao je da je posjet WJC-a prije svega bio zamišljen kao snažna podrška Hrvatskoj - zemlji predsjedateljici IHRA-e:

- Kada je posjet dogovaran, nismo ni slutili da će biti održan samo deset dana nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael. Stoga su i teme bile nešto drugačije. Osudili smo teroristički napad Hamasa, ponovili pravo Izraela na sigurnost i samoobranu, ali i važnost pridržavanja normi humanitarnog i međunarodnog prava.

Iz New Yorka: Hrvatska će postati europski centar za opskrbu plinom

Još bolji odnosi Hrvatske i Izraela

Naglasio je da je sastanak s čelništvom WJC-a bio iznimno koristan za odnose Hrvatske s Izraelom, ali i s brojnim židovskim organizacijama diljem svijeta.

Nećemo dopustiti da Milanović euroatlantsku Hrvatsku odvede u suprotni smjer!

Uz premijera Plenkovića i predsjednika Svjetskog židovskog kongresa Laudera, koji je Hrvatsku nazvao jednim od najboljih prijatelja, na radnom su ručku sudjelovali brojni članovi WJC-a te pripadnici hrvatskog političkog i javnog života. 

EUCO - IZVANREDNI SASTANAK

Istog je dana na temu Hamasova terorističkog napada održan i izvanredni sastanak Europskog vijeća, tijela koje okuplja premijere/šefove država članica EU-a (EUCO). Predsjednik Vlade RH i HDZ-a na njemu je sudjelovao videovezom:

- Ponovno osudivši Hamas, istaknuli smo da je nužno izbjeći regionalnu eskalaciju i zaštititi civile.

Tom je prigodom Andrej Plenković izrazio sućut francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu te premijerima Belgije Alexanderu De Croou i Švedske Ulfu Kristerssonu zbog stravičnih napada u Francuskoj i Belgiji:

- Ujedinjeni smo u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

A A A