Vijesti
17. 10. 2023.

Povećava se prosječni dječji doplatak, a obuhvatit će duplo više djece! S inkluzivnim dodatkom udvostručuje se pomoć za osobe s invaliditetom!

PVRH Andrej Plenković: Nastavljamo osnaživati hrvatsku obitelj! Dječji doplatak obuhvaćao je 247.000 djece, za što se izdvojalo 173 milijuna €. S ovim će izmjenama, koje trebaju stupiti na snagu do 1. ožujka, doplatak obuhvatiti 511.000 djece, za što će se izdvojiti 262 milijuna €. To je porast od 89 milijuna! Prosječni doplatak iznosit će po korisniku 95 €. Svakako je to i važna demografska mjera. Inkluzivni dodatak, koji uvodimo novim zakonom, objedinit će 4 dosadašnje naknade: osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu do zaposlenja. Time će se za oko 147.000 osoba s invaliditetom pomoć povećati s 265 na 506 milijuna €! Zakon će stupiti na snagu 1. siječnja.

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na sjednici Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, na kojoj su predstavljeni Zakon o inkluzivnom dodatku i izmjene Zakona o doplatku za djecu.

Rebalans ZA veće mirovine, plaće i gospodarski rast & ZA niže cijene energenata i daljnji pad inflacije. A i obnova se zahuktala!

Doplatak za 511.000 djece 

Nastavljamo osnaživati hrvatske obitelji, ova je odluka svakako i važna demografska mjera - naglasio je Plenković u svom obraćanju. 

Pojasnio je da je u 2022. dječji doplatak obuhvatio 247.000 djece u Hrvatskoj, za što se izdvojilo 173 milijuna €:

- Ovim će izmjenama, koje trebaju stupiti na snagu najkasnije do 1. ožujka, doplatak obuhvatiti dvostruko više djece - njih 511.000 - za što će se izdvojiti 262 milijuna eura. To je povećanje od 89 milijuna eura, a  prosječni iznos doplatka za djecu po korisniku iznosit će 95 eura.

Duplo više korisnika!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a potom je istaknuo da su do sada pravo na dječji doplatak imala kućanstva s prosječnim mjesečnim dohotkom po članu kućanstva od 70% proračunske osnovice, odnosno 309 eura:

- Nakon donošenja zakonskih izmjena, broj korisnika će se udvostručiti jer će pravo na doplatak imati sva kućanstva s dohotkom do 618 eura po članu obitelji, odnosno 140% proračunske osnovice.

Iz ESF+ na raspolaganju 2.27 milijardi eura za povećanje zaposlenosti, smanjenje rizika od siromaštva, cjeloživotno obrazovanje & dječje vrtiće!

Udvostručuje se pomoć za 147.000 osoba s invaliditetom

Što se tiče Zakona o inkluzivnom dodatku, iznos dodatka bit će veći od iznosa objedinjenih naknada koje sada ostvaruju osobe s invaliditetom, s posebnim naglaskom na djecu s teškoćama u razvoju - također je pojasnio Plenković:

- Inkluzivni dodatak, koji uvodimo novim zakonom, objedinit će 4 dosadašnje naknade: Osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu do zaposlenja. Time će se za oko 147.000 osoba s invaliditetom u Hrvatskoj pomoć povećati s 265 milijuna eura na 506 milijuna eura, što je gotovo dvostruko više novca nego sada! Zakon će stupiti na snagu već 1. siječnja.

PILETIĆ: Do 720 eura dodatka 

Ministar Marin Piletić istaknuo je važnost zakona o inkluzivnom dodatku koji je namijenjen osobama s invaliditetom radi njihovog ravnopravnog sudjelovanja u društvu.

Dodao je da će za ostvarivanje jedinstvene novčane naknade biti potrebno samo jedno vještačenje:

- Iznos inkluzivnog dodatka kroz pet kategorija kreće od početnih 720 eura. Druga skupina dobivat će mjesečno 480 eura, treća 430, četvrta 162 i peta - 138. Do priznavanja inkluzivnog dodatka, korisnici će ostvarena prava i dalje imati te će se novim korisnicima prava priznati od datuma predaje zahtjeva.

Zakon o osobnoj asistenciji. Brojke & činjenice

PREZENTACIJA

Nakon današnjeg predstavljanja, Nacrt prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku te Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu upućeni su u e-savjetovanje.
Cijelu prezentaciju možete pogledati OVDJE.

A A A