Vijesti
23. 10. 2023.

Najavimo manje, isporučimo više! Već sad smo za 163 € premašili vlastito obećanje o povećanju prosječne plaće na 1.000 €. A primanja će i dalje rasti!

(VIDEO) Andrej Plenković nakon sjednice Šireg predsjedništva HDZ-a: Do izbora ima vremena, bit će još dosta novih postignuća! Plaće će se zacijelo i dalje povećavati jer očekujemo dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi o podizanju osnovice plaće i božićnice te uvođenju uskrsnice, a od 1. siječnja ionako će svim zaposlenicima u Hrvatskoj porasti primanja uslijed novog kruga porezne reforme. Manje će se povećati, nažalost, u onim lokalnim jedinicama koje budu podigle stopu poreza na dohodak. HDZ-ovi (grado)načelnici to neće učiniti: žele dati svoj doprinos višem životnom standardu u sredinama koje vode.

Nakon sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a predsjednik naše stranke i naše Vlade Andrej Plenković stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz njegove izjave:

Novo pojeftinjenje goriva

Osvrnuli smo se na ulazak u 8. godinu mandata naše Vlade RH, koja je upravo danas održala jubilarnu 500. sjednica. I na njoj opet smanjila cijene goriva i ukapljenog plina, nastavljajući štititi standard hrvatski građana u globalnoj krizi.

Još jedno sniženje cijena goriva!

Plaće porasle i više od obećanog

Komentirali smo, kao recentno postignuće, podatke Državnog zavoda za statistiku o porastu prosječne isplaćene neto plaće na čak 1.163 €. S pravom kažem „čak“ jer smo u Izbornom programu HDZ-a „Sigurna Hrvatska“ - s kojim smo dobili povjerenje hrvatskog naroda - obećali da ćemo do kraja mandata, do ljeta 2024. godine, podići prosječnu plaću na 1.000 €.

Medijalna isplaćena neto plaća u Hrvatskoj porasla je na 1.004 €, a prosječna na 1.163 €!

Mi smo već sada, međutim, ne samo debelo premašili taj programski cilj, i to za 163 €, nego je i medijalna plaća prvi put u povijesti probila granicu od 1.000 €! Kako i glasi naša krilatica - Obećamo manje, isporučimo više! A do parlamentarnih izbora još je dosta, dosta mjeseci, bit će tu još dosta novih uspjeha!

Iskreni dijalog sa sindikatima

Plaće će zasigurno i dalje rasti jer očekujemo, među ostalim, dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi o povećanju osnovice plaće i božićnice te uvođenju uskrsnice. Ministar rada Marin Piletić izvijestio nas je o rezultatima pregovora.

Zahvaljujući dijalogu i visokom stupnju međusobnog povjerenja osigurali smo trajno povećanje plaća za 219.000 službenika i namještenika!

Neki će podići poreze …

Neovisno o tom dogovoru, od 1. siječnja ionako će se svim zaposlenicima u Hrvatskoj podići primanja uslijed novog kruga porezne reforme. Manje će porasti, nažalost, u onim lokalnim jedinicama koje će povećati stopu poreza na dohodak. HDZ-ovi (grado)načelnici to neće učiniti: žele dati svoj doprinos višem životnom standardu u sredinama koje vode.

… kako bi krpali vlastitu nesposobnost

S obzirom da zahvaljujući fiskalnoj decentralizaciji županije, gradovi i općine imaju više prihoda nego ikad - o čemu nam je precizne brojke danas predočio ministar financija Marko Primorac - uistinu ne vidim razloga da ijedan lokalni čelnik, ako zna raditi svoj posao, optereti sugrađane većim porezima.

28. rođendan Grada Zaprešića: Jedni će sudjelovati u povećanju plaća svojih sugrađana. Drugi neće. Jer ne znaju ili ne žele

Konkretna, opipljiva postignuća

Detaljniji presjek naših nedvojbenih ekonomskih uspjeha - i ne samo ekonomskih! - iznijet ću sutra u Hrvatskom saboru dok zastupnicima budem predstavljao Godišnje izvješće o radu Vlade RH, tzv. izvješće o stanju države i nacije.

U 8. godinu mandata ulazimo s konkretnim postignućima i većinskom potporom hrvatskih ljudi

A A A