Vijesti
25. 10. 2023.

NOVI PORAST PLAĆA: U duhu partnerstva & iskrenom dijalogu nastavljamo osnaživati položaj hrvatskih radnika!

„Na žalost oporbe, postignut je, i to vrlo brzo, dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi. Osnovicu plaće podižemo za 5%, isplata je već u studenom, a božićnicu s 232 na 300 eura. Uvodimo i novo pravo - uskrsnicu od 100 eura! U 7 godina mandata osnovicu smo povećali za gotovo 40%, kontinuirano smo poboljšavali položaj službenika i namještenika u Hrvatskoj. Tako ćemo i nastaviti! Drago mi je i da je srušen mit da moram osobno sudjelovati u pregovorima kako bi se postigao dogovor“ - poručio je premijer Plenković na sjednici Vlade RH, nakon koje je sudjelovao na potpisivanju dodataka kolektivnim ugovorima.

„Drago mi je da imamo priliku još jednom potvrditi visoki stupanj razumijevanja i socijalnog partnerstva između Vlade i sindikata! Ovo je zajedničko postignuće! Fiskalni učinak dogovora iznosi minimalno 850 milijuna eura“ - kazao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na svečanosti potpisivanja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Potpisivanje, punim nazivom, Dodatka III. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama te Dodatka III. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike upriličeno je odmah nakon sjednice Vlade RH.

Rekordno povećanje „minimalca“ - podižemo ga sa 700 na 840 € bruto! Zahvaljujući oporbenim lupetalima naši su uspjesi još vidljiviji!

Božićnica, uskrsnica, novi Zakon o plaćama…

Andrej Plenković je posebno istaknuo da će sljedećih nekoliko mjeseci zaposlenici u državnim i javnim službama imati više sukcesivnih povećanja plaća:

- Uz ovo povećanje od pet posto, pa božićnicu od 300 eura, doći će i do povećanja plaća zahvaljujući stupanju na snagu paketa poreznih izmjena, kao i zbog novoga Zakona o plaćama u državnim i javnim službama te uskrsnice od 100 eura - koju smo također dogovorili sa sindikatima.

… & pozitivni učinci porezne reforme

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić naglasio je da osnovica plaće već za listopad raste s 902 na 947.18 eura, a da će božićnica - uvećana s 232 na 300 eura - biti isplaćena u prosincu:

- Kako je već najavio premijer Plenković, u siječnju 238.000 službenika i namještenika može očekivati novo podizanje plaća uslijed porezne reforme.

28. rođendan Grada Zaprešića: Jedni će sudjelovati u povećanju plaća svojih sugrađana. Drugi neće. Jer ne znaju ili ne žele

Osim toga - dodao je ministar - uvodimo red u koeficijente, što će iduće godine automatski značiti još jedno povećanje primanja:

- Povećanje minimalnog koeficijenta s 0.6 na 1.0 dovoljno govori o učinku na splaća u državnim i javnim službama.

Dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi o privremenom dodatku na plaće. Porast će već od lipnja za 60-100 € neto!

Ponuda Vlade prihvaćena gotovo jednoglasno

I predstavnici radnika izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorom, o čemu najbolje svjedoči činjenica da je Vladinu ponudu prihvatilo 10 od 11 reprezentativnih sindikata javnih službi i Sindikat policije Hrvatske u ime državnih službi.

A A A