Vijesti
31. 10. 2023.

Još jedan korak prema članstvu u OECD-u - međunarodnoj organizaciji koja okuplja 38 najrazvijenijih & najuređenijih država svijeta!

Premijer Andrej Plenković u Parizu s Mathiasom Cormannom, glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj. „Nakon članstva u europodručju, Schengenskom prostoru i Europskom stabilizacijskom mehanizmu, ulaskom u OECD zaokružili bismo međunarodni položaj Hrvatske. To je naš posljednji strateški vanjskopolitički cilj, vjerujem da ćemo ga ostvariti 2026. godine. Zahvaljujući snažnim zaštitnim mjerama, u globalnoj smo krizi ne samo očuvali socijalnu koheziju i gospodarski rast, nego i nastavili rekordno povećavati plaće i zaposlenost. Zahvaljujem g. Cormannu što prepoznaje postignuća Hrvatske“.

Nakon susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Elizejskoj palači, hrvatski premijer Andrej Plenković u Parizu se sastao i s Mathiasom Cormannom, glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Putinofilu Milanoviću od početka smetaju Rafalei, a sada i to što je Macron pozvao Plenkovića na finale u ragbiju!

U sjedištu te organizacije (2 Rue André Pascal) predsjednik Vlade RH i HDZ-a uručio mu je Pismo o doprinosu Hrvatske u iznosu od 250.000 eura Programu OECD-a za Ukrajinu, a obojica su potom potpisala Pismo o prihvaćanju članstva RH u Radnoj skupini OECD-a protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama.

Potonjim se dokumentom Hrvatska obvezuje da će u što kraćem roku pristupiti Konvenciji za borbu protiv podmićivanja stranih javnih dužnosnika u međunarodnom poslovanju, što je još jedan važan korak na putu prema članstvu u OECD-u.

Od zemlje u razvoju do naprednog gospodarstva

Premijer Plenković sudjelovao je i na sastanku Vijeća OECD-a, sazvanom u povodu njegovog dolaska, na kojem je održao izlaganje i predstavio ambicije Hrvatske u ostvarenju svoga posljednjega strateškoga vanjskopolitičkog cilja:

- Nakon ulaska Hrvatske u Schengen, europodručje i Europski stabilizacijski mehanizam, članstvo u OECD-u finalni je korak za zaokruživanje našeg međunarodnog položaja. Prema skali Međunarodnog monetarnog fonda, Hrvatska je od zemlje u razvoju ušla u kategoriju „naprednih gospodarstava“.

Preporuke OECD-a pomoći će nam da perfektuiramo reforme i da do kraja 2025. ispunimo kriterije za članstvo - dodao je Plenković:

- Vjerujem da ćemo službeno pristupiti OECD-u 2026. godine. Zahvaljujući snažnim zaštitnim mjerama Vlade RH, u globalnoj smo krizi ne samo očuvali socijalnu koheziju i gospodarski rast, nego i nastavili rekordno povećavati plaće i zaposlenost. Zahvaljujem g. Cormannu što prepoznaje postignuća Hrvatske.

Započeli pregovori o pristupanju Hrvatske OECD-u - Ispunjavamo još jedan vanjskopolitički cilj koji će dugoročno osnažiti naše gospodarstvo!

Još jedan Ekonomski pregled do punopravnog članstva

Nakon što je 2017. podnijela zahtjev za članstvo, Hrvatska je u srpnju 2022. službeno započela pregovore o pristupanju OECD-u. Krajem rujna glavni tajnik Mathias Cormann u Zagrebu je predstavio prvi od dva Ekonomska pregleda Hrvatske, čije su objave preduvjeti da Lijepa Naša postane punopravna članica.

Korak naprijed prema članstvu u organizaciji koja okuplja 38 najrazvijenijih & najuređenijih država svijeta!

U tim se pregledima svakoj zemlji kandidatkinji pojedinačno pruža sveobuhvatna analiza gospodarskih kretanja u njoj, ključnih strukturnih izazova i preporuka za njihovo rješavanje. Drugi Ekonomski pregled Hrvatske očekuje se 2025. godine.

Osim Hrvatske, zemlje kandidati za članstvo u OECD-u su i Argentina, Brazil, Bugarska, Rumunjska i Peru. Uz premijera Plenkovića, u posjetu OECD-u bili su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar financija Marko Primorac.

A A A