Vijesti
2. 11. 2023.

Na pad inflacije znatno su utjecali 5. paket zaštitnih mjera & odluka o sniženju i/ili zamrzavanju cijena 30 namirnica i ključnih higijenskih proizvoda!

(VIDEO) Andrej Plenković na 260. sjednici Vlade RH: Inflacija je pala na 5.8%, najniža je još od siječnja prošle godine! Na njeno je smanjenje utjecalo i daljnje subvencioniranje struje i plina za kućanstva. Kako smo i najavljivali, pale su cijene energije, hrane i pića. Inflatorni pritisci i dalje su izazov, no oni bi - uz solidarni doprinos svih poslovnih aktera - trebali nastaviti slabjeti ovim tempom. Zanimljivo, države izvan eurozone imaju veću inflaciju od onih koje nisu u njoj, što demantira izolacioniste koji su euro proglašavali krivcem za poskupljenja. A čime je dio oporbe oslobađao od odgovornosti one koji su neopravdano nabijali cijene kako bi ekstraprofitirali u globalnoj krizi.

Otvarajući sjednicu, hrvatski premijer osvrnuo se - po običaju - na aktualne teme.

Osim najnovije procjene Državnog zavoda za statistiku o inflaciji u listopadu, koja je na godišnjoj razini znatno usporila …

Najniža stopa inflacije još od lanjskog siječnja!

… Andrej Plenković je komentirao i reakcije u javnosti na glasovanje Hrvatske o rezoluciji Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana zemlja

Napomenuo je da lijevi krugovi „zaboravljaju“ da Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana zemlja, nego država koja zauzima principijelne stavove o krupnim političkim pitanjima:

- Smatramo da nije primjereno usvojiti rezoluciju u kojoj se NE osuđuje teroristički napad Hamasa na Izrael. Podsjeća me to na izjave od prije 30-ak godina kada su izbjegavali imenovati tko je napao Hrvatsku pod izlikom da „se zna tko je agresor".

Glasovanje o dokumentu koji ionako nema obvezujući karakter nije ni na koji način ugrozilo našu zemlju - dodao je:

- Vijeće sigurnosti UN-a priprema novu rezoluciju, a koja bi osudila Hamasove zločine. Hrvatska će je podržati političkim stavom i eventualnim kosponzoriranjem.

U Parizu radni doručak s Macronom

Početkom tjedna hrvatski premijer u Parizu se susreo s francuskim predsjednikom Macronom …

Putinofilu Milanoviću od početka smetaju Rafalei, a sada i to što je Macron pozvao Plenkovića na finale u ragbiju!

… i posjetio Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj.

U OECD-u 2026. godine

Plenković je pred Vijećem OECD-a predstavio postignuća Hrvatske u ekonomskom i političkom smislu te jasno zacrtani kalendar pristupnih ambicija:

- Nakon Prvoga Ekonomskog pregleda Hrvatske koji je glavni tajnik OECD-a Mathias Cormman predstavio u Zagrebu prije nekoliko tjedana, sljedeći će biti prezentiran 2025. godine. Vjerujem da ćemo 2026. ući u OECD.

Još jedan korak prema članstvu u OECD-u - međunarodnoj organizaciji koja okuplja 38 najrazvijenijih & najuređenijih država svijeta!

Novih 700 milijuna eura u okviru NPOO-a

Osvrnuo se potom i na provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kazavši da je Hrvatska ispunila dodatne kriterije i indikatore te da će joj do kraja studenog Europska komisija uplatiti treću tranšu sredstava u iznosu od 700 milijuna eura:

- U roku smo ispunili 104 od 104 zadana uvjeta. S novom tranšom ukupno će Hrvatskoj biti uplaćeno 2.9 milijardi eura. Prva smo zemlja u Europskoj uniji kojoj je već odobreno više od 50% raspoloživih bespovratnih sredstava u okviru NPOO-a. Iskazali smo zavidnu apsorpcijsku sposobnost.

NPOO: Hrvatskoj odobreno novih 700 milijuna € bespovratnog europskog novca za razvojno-socijalne projekte!

Na kraju uvodnog obraćanja, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković podsjetio je da će se taj golemi novac koristiti za financiranje ulaganja u dječje vrtiće, osnovne škole, dvorane, centre za starije osobe, turističku, zdravstvenu i prometnu infrastrukturu, energetiku, vodoopskrbu, znanost...

RAST ZAPOSLENOSTI U SMŽ-u, 4 ODLUKE O DODATNOJ POMOĆI & DOVRŠETAK AUTOCESTE!

Potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved poručio je na sjednici da su - zahvaljujući mjerama nakon potresa - ne samo očuvana radna mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji, već da su i stvorena nova:

- SMŽ je u rujnu 2020. imala 41.126 zaposlenih, a sada ih ima 42.936. To je porast za 1.810 osoba, tj. 4.4%. I ostali su ekonomski pokazatelji pozitivni, tako se u tom razdoblju broj aktivnih obrta povećao za 526 ili 22.6%. Od prosinca 2020. do rujna 2023. u mjere aktivne politike zapošljavanja u toj županiji uključeno je dodatnih 5.107 osoba, a za što je izdvojeno gotovo 28 milijuna eura.

Dodao je da SMŽ postaje sve privlačnija i za investitore:

- To će biti još snažnije izraženo nakon što, već u ovom mandatu, dovršimo strateški projekt autoceste Zagreb-Sisak!

Golema ulaganja u promet u ovom i idućem mandatu, pad inflacije, nikad snažnija međunarodna pozicija Hrvatske & primopredaja Rafalea!

Dodatnih 14.7 milijuna eura pomoći

Medved je istaknuo da je - u skladu s dosljednom brigom za Sisačko-moslavačku županiju - Vlada i danas donijela važne odluke o novčanoj pomoći. I to njih četiri:

  • Gradu Petrinji 4.4 milijuna eura za uklanjanje oštećenih zgrada unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline.
  • SMŽ-u 9.4 milijuna na teret ovogodišnjeg Državnog proračuna, od čega 8.5 milijuna za završetak županijskih naselja Petrinia, Banovi dvori i Zelenjak. Nakon što prestane potreba za privremenim smještajem, sagrađeni objekti ući će u sustav domova za starije sugrađane.
  • Za dovršetak Doma za starije osobe u Glini osigurano je 100.000 eura
  • 800.000 eura osigurano je za nastavak financiranja prilaznih cesta do objekata javne namjene pogođenih u potresu i uređenja okoliša.
A A A