Vijesti
29. 1. 2019.

Nove NUTS 2 regije omogućit će da manje razvijeni krajevi Lijepe Naše dobiju najveće moguće EU potpore!

Novi prijedlog prostornih jedinica za statistiku 2. razine (NUTS2) omogućit će da najnerazvijenije županije dobiju najveći postotak europskih potpora! - poruka je to s konferencije za medije koju su u Hrvatskom saboru održali zastupnici HDZ-a iz 4 županije: Branka Juričev Martinčev (Šibensko-kninska), Pero Ćosić (Brodsko-posavska), Domagoj Mikulić (Osječko-baranjska) i Miro Totgergeli (Bjelovarsko-bilogorska).

Ravnomjerni razvoj Hrvatske

Juričev Martinčev, potpredsjednica Kluba zastupnika HDZ-a, naglasila je da će nova podjela omogućiti da pet slavonskih županija - koje su zajedno sa Sisačko-moslavačkom, Karlovačkom i Bjelovarsko-bilogorskom ušle u statističku regiju „Panonska Hrvatska“ - dobiju mogućnost za najviše potpore:

- Do sada su te županije spadale s Gradom Zagrebom u istu regiju „Kontinentalna Hrvatska“, u kojoj su veći poduzetnici mogli maksimalno dobiti 25 posto EU potpora. A novom podjelom moći će dobiti 50 posto - dvostruko više! Očekujemo da upravo to bude razlog većeg dolaska ulagača, otvaranja radnih mjesta i time ravnomjernijeg razvoja Lijepe Naše.

Novom podjelom NUTS2 regija ispravlja se nepravda iz 2012. spram manje razvijenih kontinentalnih krajeva!

Ispravljanje SDP-ove nepravde

Dodala je da se sada ispravlja nepravda SDP-ove Vlade iz 2012. godine prema kojoj su, primjerice, poduzetnici iz Virovitičko-podravske županije dobivali istu potporu kao i oni iz Grada Zagreba, i to premda je VPŽ na svega 33 posto prosjeka razvijenosti EU, dok je glavni grad na gotovo 105:

- Novom podjelom poduzeća srednje veličine moći će, umjesto dosadašnjih 35 posto potpora, ostvariti 60, a mala poduzeća, koja su dosad također maksimalno imala 35 posto, sad će imati mogućnost za - 70! Stoga zvuče bizarno Mostova podmetanja da će uslijed novih regija Projekt Slavonija, Baranja i Srijem - na kojem naša Vlada intenzivno radi - doći u drugi plan. Naprotiv, upravo će slavonski poduzetnici dobiti daleko više!

Dodala je da će čak i u regiji „Jadranska Hrvatska“, koja je homogenija i razvijenija, ulagači dobivati dodatnih 10 posto potpora u odnosu na ono što su prije dobivali.

Ispravljena SDP-ova nepravda …

I zastupnik Pero Ćosić je istaknuo da je SDP-ova vlada njegovu Brodsko-posavsku županiju nepravedno pripojila Zagrebu skupa s ostatkom Slavonije, pa je na papiru bila prikazana kao duplo razvijenija županija nego što to uistinu jest:

- To je itekako usporilo razvoj naše Slavonije. SDP je tom odlukom samo povećao jaz između bogatijih i siromašnijih regija Hrvatske, na što smo u svakoj prilici upozoravali. Od 2012. slavonski su poduzetnici u biti gubili 25 posto potpora za ulaganja što iz nacionalnih izvora financiranja, što iz EU fondova. Mnoge investicije su otišle u susjedne zemlje ili ostale u bogatijim dijelovima RH, što je utjecalo na iseljavanje iz Slavonije i demografske probleme s kojima smo suočeni. Zahvaljujemo našoj Vladi i predsjedniku Plenkoviću jer ispravlja nepravdu koju je SDP nanio Slavoniji!

… & demantirane Mostove podvale

I Domagoj Mikulić, koji aktivno sudjeluje u radu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, reagirao je na neznalačke podvale „kolega“ iz Mosta koji pokušavaju manipulirati javnošću ne bi li svjetla kamera pala i na njih na koju sekundu:

- Onako sitni, nesposobni i zavidni, ne mogu pronaći nikakvu konkretnu zamjerku, pa tvrde da će Projekt Slavonija, Baranja i Srijem „propasti“ zbog novih NUTS2 regija?! Stoga ću njima razumljivim rječnikom pojasniti: nije Projekt Slavonija stiropor da ga netko kao Panenić samo tako može uzeti preko noći! Nijedna vlada do sada nije toliko brinula o Slavoniji! Novom podjelom statističkih regija Projekt dobiva snažniju perspektivu za potpore iz EU fondova. Umjesto što ovako lupetaju, pozivam sve zastupnike da se konstruktivnim prijedlozima aktiviraju u interesu naših županija!

Anušić: Hvala našoj Vladi - Novom podjelom NUTS2 regija ispravit ćemo nepravdu koju je SDP nanio Slavoniji!

Najbolja moguća odluka

Zastupnik Miro Totgergeli zadovoljan je što je Vlada RH prihvatila apel 19 (grado)načelnika iz Bjelovarsko-bilogorske županije da ona ne završi u regiji „Sjever“, kako je to nerazumno tražio župan Damir Bajs:

- Ne možemo shvatiti zašto Bajs želi zakinuti vlastitu županiju i njene poduzetnike! Ulaskom u statističku regiju „Panonska Hrvatska“ naši će poduzetnici dobivati znatno više potpora. Ova je Vladina odluka najbolja moguća - na dobrobit građana BBŽ-a! Sada i naša županija, napokon, dobiva priliku za ravnomjeran razvoj!

BBŽ: 19 (grado)načelnika zahvalilo Vladi jer će u „Panonskoj Hrvatskoj“ moći povlačiti znatno više EU novca!

A A A