Vijesti
4. 11. 2023.

U proteklih 7 godina uložili smo 3 milijarde € u hrvatske otoke - Nastavljamo raditi na podizanju kvalitete života naših otočanki i otočana!

Hrvatski premijer Andrej Plenković ni na sastanak Otočnog vijeća nije došao praznih ruku. Sa sobom je u Zadar donio ugovore o potporama za pokretanje gospodarskih aktivnosti i očuvanje radnih mjesta te za razvoj civilnog društva - u vrijednosti većoj od 2 milijuna €. „53 naseljena hrvatska otoka dom su više od 128.000 žitelja. Oni su prioritet naše Vlade. Donijeli smo novi Zakon o otocima, njegujemo iskreno partnerstvo s lokalnim jedinicama, investiramo u lučku infrastrukturu, prometno povezivanje s kopnom, vodovodizaciju, modernizaciju škola, zdravstvenu skrb, javne usluge, turizam, ribarstvo i marikulturu... I tu nećemo stati!“. 

Napravljeni su veliki iskoraci u ovih sedam godina, do kraja 2023. ulaganja što nacionalnih, što europskih sredstava u razvojno-socijalne projekte na hrvatskim otocima dosegnut će 3 milijarde eura - poručio je još predsjednik Vlade RH i HDZ-a na sastanku Otočnog vijeća održanom u Zadru:

- Koliko vodimo brigu o našim škojima, svjedoči i to da sam ovdje došao s čak sedmero ministara. Svi imaju zadaću pomagati vam koliko god je to u njihovoj moći.

Novi projekti, nova postignuća, novi ugovori za razvoj hrvatskih otoka

Ulaganja u vrtiće, luke & zdravstvenu uslugu

Andrej Plenković se u uvodnom govoru na sastanku osvrnuo i na novi Zakon o otocima, koji je Vlada RH donijela na sjednici održanoj 2018. na Hvaru. Podsjetio je i da je Vlada donijela Nacionalni plan razvoja otoka 2021-2027.

Među ostalim temama, na sastanku se razgovaralo o mjerama za otoke iz resora regionalnog razvoja, Uredbi o kriterijima za utvrđivanje iznosa sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića, zakonskim i podzakonskim aktima iz resora prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, poboljšanju zdravstvene usluge, ulaganjim u luke.

Više od 750 ugovora

Hrvatski premijer naglasio je posebnu dimenziju partnerstva između Vlade te županija, gradova i općina vezano za otoke:

- Danas dodjeljujemo više od 750 ugovora, vrijednih više od 2.1 milijun eura, otočnim poslodavcima i jedinicama lokalne samouprave za pokretanje gospodarskih aktivnosti i očuvanje radnih mjesta te otočnim udrugama za razvoj civilnog društva. Svaki od tih projekata usmjeren je na podizanje kvalitete života na hrvatskim otocima.

Kontinuirana pomoć Vlade podizanju kvalitete života na hrvatskim otocima

Novih 150 milijuna eura za hrvatske otoke

Poručio je da će Vlada i dalje aktivno sudjelovati u razvoju hrvatskih otoka:

- Nastojat ćemo da život otočana diljem Jadrana bude što bolji i integriraniji. Tu je od posebne važnosti ulaganje u bolju povezanost otoka s kopnom, ali i otoka međusobno. Podsjećam da je u novoj financijskoj perspektivi Europske unije, u okviru Integriranog teritorijalnog programa (ITU), alocirano 150 milijuna eura isključivo za hrvatske otoke.

Dodao je da se ovaj sastanak, ne bez simbolike, trebao održati na Visu:

- Nažalost, spriječile su nas vremenske neprilike. I to dovoljno svjedoči koliko je potrebno nastaviti ulagati u bolje uvjete života na našim otocima.

A A A