Vijesti
13. 11. 2023.

Nakon Šibenika, Sinja i Petrinje, u Daruvaru otvoren 4. veteranski centar - najveći u Hrvatskoj! A izgradit ćemo ih još najmanje 4!

PONOS & POŠTOVANJE. PVRH Andrej Plenković: U izgradnju ovog centra, koji može primiti 3.000 korisnika, uloženo je 14 milijuna eura što nacionalnih, što europskih sredstava. To je samo jedan od načina da se odužimo hrvatskim braniteljima na žrtvi koju su podnijeli za slobodu i demokraciju. Da se nikad ne zaboravi! Ponosni smo na ovaj projekt, čestitam svima koji su pridonijeli njegovoj realizaciji. PPVRH Tomo Medved: Centar ima 105 soba, uključujući one za 100% HRVI i njihove njegovatelje. Prema opremljenosti jednak je standardu hotela s 4 zvjezdice, a u njemu je otvoreno i 50-ak radnih mjesta. Braniteljsko-stradalničkoj populaciji pružat će se radno-terapijske, rekreacijske i rehabilitacijske usluge.

Najveći Veteranski centar dosad izgrađen u Lijepoj Našoj otvorio je vrata hrvatskim braniteljima!

Novi centri u Virovitici, Osijeku, Krapini i Senju

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je na svečanosti otvorenja u Daruvaru da je politika Vlade RH prema hrvatskim braniteljima konzistentna te najavio da je u planu izgradnja novih veteranskih centara:

- I to njih najmanje četiri. U Virovitici, Osijeku, Krapini i Senju. Bit će ih 8 ili čak 10, što je samo jedan od načina da se odužimo hrvatskim braniteljima na žrtvi koju su podnijeli za slobodu i demokraciju u kojima danas živimo.

Ovo je jedan od projekata na koji je naša Vlada RH najponosnija, čestitam svima koji su pridonijeli njegovoj realizaciji! - dodao je:

Dan Sisačko-moslavačke županije: Obnova se zahuktala! Do kraja mandata dovršit ćemo autocestu do Siska! U Petrinji otvoren Veteranski centar!

Donosimo i ostale naglaske iz obraćanja PVRH/PHDZ Andreja Plenkovića:

Jačanje prava hrvatskih branitelja

Ova Vlada RH preuzela je na sebe čast i obvezu službeno obilježavati svaki važni datum iz pravednoga, obrambenog i pobjedničkog Domovinskog rata - jer je on temelj suverene i samostalne Hrvatske!

Uz brigu o braniteljima i jačanju njihovih prava, to je naša konzistentna politika.

Ukidamo zakon prema kojem su za 62.000 hrvatskih branitelja i njihove obitelji smanjene mirovine po posebnim propisima!

85% EU sredstava

Izgradnja veteranskih centara jedan je od načina da se država oduži hrvatskim braniteljima za slobodu i samostalnost, kao i za žrtvu koju su podnijeli u Domovinskom ratu. Da se nikad ne zaboravi!

Projekt izgradnje i opremanja dosadašnja četiri veteranska centra vrijedan je 45 milijuna eura, pri čemu je 85% investicije financirano iz EU fondova. I ovo je dobar primjer koristi članstva u EU-u i naše politike modernog suverenizma.

U Šibeniku otvoren prvi Veteranski centar u Hrvatskoj - financiran s 85% sredstava iz proračuna Europske unije!

Hrvatska je - želim naglasiti - otvorila veteranske centre i ukrajinskim braniteljima te njihovim ratnim vojnim invalidima.

Osim u razminiranju, Hrvatska svojim institucionalnim iskustvom pomaže Ukrajini i u rehabilitaciji i skrbi o braniteljima

MEDVED: U svakom centru spomen-soba

General Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja, izdvojio je da se ovaj  veteranski centar, izgrađen u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, prostire na 10.000 četvornih metara. „Ima 105 soba, uključujući i one za 100% HRVI i njihove njegovatelje, a u njemu je otvoreno i 50-ak novih radnih mjesta“:

- Prema opremljenosti jednak je standardu hotela s 4 zvjezdice. U njemu će se, kao i u ostalim takvim centrima, braniteljsko-stradalničkoj populaciji pružati usluge boravka ili smještaja, psihosocijalne pomoći, savjetovanja, psihološke podrške i radno-terapijske, rekreacijske i rehabilitacijske usluge. Osim toga, promicat će se vrijednosti Domovinskog rata kroz kulturno-umjetničke događaje, edukacije, radionice.

Završeni radovi na Veteranskom centru u Sinju, projektu vrijednom 56.3 milijuna kuna!

U sklopu svakog veteranskog centra postoji i spomen-soba poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata - zaključio je Medved.

A A A