Vijesti
17. 11. 2023.

Mini-summit Europske unije. Priznanje međunarodnom ugledu & 1. posjet nekog talijanskog premijera u više od 20 godina!

Uz Pariz, Berlin i Kopenhagen, Zagreb je izabran za domaćina jedne od 4 radne večere na vrhu EU-a. Plenković: „Izražavam dobrodošlicu i zahvalu što se skup o EU strategiji održava u RH, koja aktivno pridonosi kreiranju rješenja za suvremene izazove. Ponovit ću dva čvrsta stava: protivimo se ukidanju jednoglasnosti i tražimo da zadržimo sav novac za koheziju, a da nam se poveća za zaštitu granice. Kolegici Meloni hvala na podršci ulasku RH u Schengen i eurozonu, a sad i u OECD! Italija je među 5 najvećih ulagača i naš prvi trgovinski partner. Razumijemo odluku o privremenoj graničnoj kontroli prema Sloveniji uslijed porasta prijetnji terorizma, ali ne želimo da taj režim predugo traje“.

Uoči mini-summita Europske unije u Banskim dvorima, premijer Andrej Plenković prvo se u četvrtak, 16. studenog, bilateralno sastao s predsjednikom Europskog vijeća (EUCO) Charlesom Michelom.

Pravo veta dobar je alat 

„Izražavam Vam dobrodošlicu, ali i zahvalu što se u Hrvatskoj održava ovaj važni skup na temu Strateškog plana EU-a 2024-2029. Taj se dokument usvaja svakih pet godina i predstavlja najširi politički, sektorski i financijski okvir u kojem se na razini šefova država i vlada definiraju osnovne smjernice djelovanja Unije. RH aktivno pridonosi kreiranju rješenja za izazove s kojima se suočava EU“ - poručio je predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a te ponovio dva čvrsta stava naše zemlje: 

- Prvo, protivimo se ukidanju jednoglasnosti odlučivanja u Europskom vijeću kod donošenja važnijih europskih odluka. Pravo veta dobar je alat koji državama članicama EU-a omogućava zaštitu nacionalnih interesa u osjetljivim pitanjima. 

Zadržati sva sredstva za koheziju

 „Drugo, u pregovorima o reviziji Višegodišnjeg financijskog okvira (Dugoročnog proračuna EU-a) tražimo da zadržimo sva sredstva za koheziju i poljoprivredu, a da nam se povećaju ona za zaštitu državne granice“ - također je izdvojio Plenković:

- Hrvatska uz pomoć europskog novca želi nastaviti sustizati razvijenije države, loviti korak s članicama koje su puno prije nas mogle koristiti sve prednosti EU članstva.

Revizija EU proračuna? Tražimo da Hrvatska zadrži sva sredstva za koheziju i poljoprivredu, a da nam se povećaju ona za zaštitu državne granice

Na zajedničkoj konferenciji za medije Charles Michel je napomenuo da „Europska unija mora pronaći pravu ravnotežu između jedinstva i brzog odlučivanja“:

- Reforma odlučivanja mogla ići ne u smjeru kvalificirane većine, nego protiv zloupotrebe veta.

Lijepa simbolika

U velikom intervjuu za Večernji list dan prije mini-summita prvi čovjek Europskog vijeća je istaknuo da je Hrvatska „savršeni primjer benefita koje donosi EU članstvo i uspjeha europskih integracija“:

- Zato je to lijepa simbolika da smo sastali upravo u Zagrebu. Premijer Plenković uvijek je vrlo aktivan u našim političkim raspravama te uvijek vrlo snažno i jasno izražava stavove Hrvatske.

Napomena: 

Plenkovićeve i Michelove izjave o europskom putu BiH donosimo u zasebnom članku u rubrici „Hrvati izvan Hrvatske“.

HRVATSKA & MALTA DIJELE ISTA STAJALIŠTA 

Plenković se bilateralno sastao i s malteškim premijerom Robertom Abelom. 
„Hrvatska i Malta dijele ista stajališta o velikoj većini strateških EU pitanja“. 

Osim navedenih državnika, na zagrebačkoj radnoj večeri na vrhu - organiziranoj uoči redovitog sastanka Europskoga vijeća u prosincu - sudjelovali su i predsjednik poljske Vlade Mateusz Morawiecki te talijanska premijerka Giorgia Meloni. 

S TALIJANSKOM PREMIJERKOM

Sutradan (petak, 17. studenog) premijer Plenković održao je u Banskim dvorima tête-à-tête sastanak s predsjednicom Vlade Talijanske Republike Giorgiom Meloni.

Prvi je to posjet nekog talijanskog premijera Lijepoj Našoj poslije više od 20 godina!

Zahvala na potpori Lijepoj Našoj

Na zajedničkoj konferenciji za medije Plenković je naglasio da je ovaj 2-dvodnevni službeni posjet kolegice Meloni snažan zamah unaprjeđenju odnosa Hrvatske i Italije:

- Zahvaljujem na podršci koju nam je Talijanska Republika pružala u procesu pristupanja Schengenu i eurozoni, kao i na sadašnjoj potpori ulasku Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)!

Još jedan korak prema članstvu u OECD-u - međunarodnoj organizaciji koja okuplja 38 najrazvijenijih & najuređenijih država svijeta!

Italija je jedan od 5 najvećih ulagača u Hrvatsku u proteklih 30-ak godina i naš prvi trgovinski partner - nastavio je predsjednik vlade RH i HDZ-a:

- Trgovinska razmjena lani nam je dosegnula gotovo 9 milijardi eura, a ove bi godine mogla biti još veća! Početkom 2024. u Zagrebu ćemo organizirati 6. Koordinacijski odbor ministara dviju država i pripadni poslovni forum. 

Pojačana suradnja graničnih policija 

Osim o daljnjem jačanju ionako odličnih bilateralnih i gospodarskih odnosa, razgovarali smo i o porastu prijetnji ekstremizma i terorizma nakon Hamasova terorističkog napada na Izrael - dodao je :

- Zbog tih je prijetnji Italija i uvela privremene granične kontrole prema Sloveniji, a Slovenija posljedično prema Hrvatskoj. Razumijemo tu odluku Rima, ali ne želimo da taj režim traje predugo. Dogovorili smo zato pojačanu suradnju graničnih policija, a produbit ćemo zajedničke aktivnosti i u suzbijanju ilegalnih migracija, obrani, energetici i prometu. 

Italija i Hrvatska dijele isti stav o reviziji europskih prometnih koridora i EU putu BiH - zaključio je Plenković.

Više na:

Italija je prvi trgovinski partner Hrvatske, odlična suradnja dviju zemlja

A A A