Vijesti
21. 11. 2023.

Nakon vrlo uspješnih narodnih obveznica, Hrvati su i u „trezorcima“ prepoznali priliku da bez rizika oplemene svoju štednju!

Ministar financija Marko Primorac: Čak 37.229 ljudi upisalo je trezorske zapise, i to u vrijednosti od 985 milijuna eura. Što je i više nego duplo od ciljanog iznosa izdanja (440 milijuna). Potvrdilo se da Hrvati imaju povjerenje u državne financije i u način na koji Vlada RH njima upravlja. Najvažnije od svega jest to što će naši sugrađani na trezorskim zapisima i narodnim obveznicama zaraditi 80-ak milijuna eura - umjesto da je država u tom iznosu plaćala kamate financijskim institucijama u inozemstvu ili poslovnim bankama.

Donosimo, objedinjeno, i ostale naglaske iz više medijskih istupa ministra financija Republike Hrvatske izv. prof. dr. sc. Marka Primorca o velikom uspjehu projekta trezorskih zapisa:

Godišnji prinos od 3.75%

Građanima smo ponudili godišnji prinos od 3.75%, što je daleko veća kamata nego u bankama, i oni su tu mogućnost iskoristili.

Hrvati se vraćaju na tržište kapitala

Iznimno smo zadovoljni, drago nam je da se hrvatski građani vraćaju na tržište kapitala. Zahvalni smo im na povjerenju.

S obzirom da smo im prvi put ponudili taj financijski instrument, pri procjenama smo bili prilično oprezni. Interes je, međutim, bio veći i od najoptimističnijih predviđanja!

2.3 milijarde € štednje izvučeno iz banaka

Ako zbrojimo 1.3 milijarde € koje su uložene u narodne obveznice s gotovo milijardu od „trezoraca“, ukupno je država u godinu dana mobilizirala 2.3 milijarde € štednje - koju su naši sugrađani povukli iz poslovnih banaka, odnosno s depozita po viđenju.

Radi se o impresivnom iznosu. Što je, naravno, i političko-socijalna poruka. Poruka poslovnim bankama o kamatnim stopama.

Ekonomska i financijska snaga Lijepe Naše

Golemi interes i za narodne obveznice i za trezorske zapise - ali i činjenica da je svjetska agencija Moody's poboljšala izglede investicijskog kreditnog rejtinga Hrvatske sa stabilnih u pozitivne -svjedoče o ekonomskoj i financijskoj snazi Lijepe Naše.

Nakon što su to već učinili S&P i Fitch, i Moody's je poboljšao izglede kreditnog rejtinga RH - pritom potvrdivši njegovu investicijsku razinu Baa2!

Potvrdilo se da hrvatski građani, ali i međunarodne institucije, imaju povjerenje u državne financije RH i u način na koji naša Vlada njima upravlja.

Veliki interes za trezorske zapise pokazuje visok stupanj povjerenja građana u državne financije

A A A