Vijesti
23. 11. 2023.

Hrvatska prerasta u europsko energetsko čvorište! A sjetimo se da su SDP & MOST sve činili kako bi spriječili izgradnju LNG terminala

(PHOTO) Premijer Andrej Plenković otvorio radove na plinovodu Zlobin-Bosiljevo: S ovom strateškom investicijom, ukupno vrijednom 180 milijuna €, znatno ćemo proširiti kapacitete LNG postrojenja na Krku, ali i transporta plina iz njega. Time ćemo ojačati sigurnost opskrbe ne samo u RH, nego i u zemljama srednje i jugoistočne Europe - u koje će stizati plin iz Omišlja! I još nešto: taj ćemo megaprojekt realizirati uz pomoć europskih sredstava (RePowerEU)! Ministar gospodarstva Davor Filipović: Nastavljamo učvršćivati svoju energetsku neovisnost & sigurnost, pri čemu će plin iz Hrvatske, preko Slovenije i Austrije, stizati sve do Bavarske!

Izgradnja ovog plinovoda dužine 58 kilometara, za što smo osigurali 155 milijuna eura, te povećanje kapaciteta LNG terminala s 2.9 na 6.1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, za što je predviđeno 25 milijuna eura, veliki su iskoraci ZA energetsku sigurnost i jačanje kritične infrastrukture u Hrvatskoj, ali i u zemljama srednje i jugoistočne Europe u koje će stizati plin iz Omišlja! - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvarajući radova na izgradnji plinovoda Zlobin-Bosiljevo.

Hrvatska je spremna, u sinergiji s europskim partnerima, dati svoj doprinos izgradnji Jadransko-jonskog plinovoda

Neovisni o ruskom plinu

Dovršetak radova očekuje se tijekom 2025. godine - najavio je Andrej Plenković:

- Uvećat će se raznolikost transporta i izvora opskrbe prirodnim plinom na hrvatskom tržištu te stvoriti preduvjeti za dodatnu opskrbu europskih država. S ovom strateškom investicijom, ukupno vrijednom 180 milijuna eura, znatno će se smanjiti ovisnost zemalja u okruženju o ruskom plinu.

Europskim sredstvima & uz punu potporu SAD-a gradimo plinovode & proširujemo LNG terminal!

Mudro korištenje EU novca

Plenković je naglasio da se hrvatski plinovodi grade i/ili prilagođavaju i za budući protok vodika:

- Najbolje je od svega to što ćemo ovaj megaprojekt, kao i u slučaju LNG terminala ili Pelješkog mosta, realizirati uz pomoć europskih sredstava (RePowerEU)! I ovaj primjer pokazuje koliki su benefiti članstva u Europskoj uniji.

Započinjemo energetsku suradnju s Austrijom i Bavarskom - Stvaramo europsko čvorište za opskrbu plinom!

FILIPOVIĆ: Oporbene opstrukcije nisu nas pokolebale!

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović podsjetio je da su SDP i MOST „kopali“ i rukama i nogama kako bi spriječili izgradnju strateškog LNG postrojenja na Krku, no naša se Vlada nije dala pokolebati:

- Usprkos krizama, ova Vlada potencijale pretvara u projekte, projekte u investicije, a prilike koje se ukazuju koristimo na dobrobit Hrvatske i svih njenih građana.

SDP-ova komesarka mogla bi opet skakati pred bagere

Nastavljamo učvršćivati svoju energetsku neovisnost i sigurnost, pri čemu će plin iz Hrvatske, preko Slovenije i Austrije, stizati sve do Bavarske! - zaključio je Filipović.

Plenković: Plin iz Omišlja stizat će preko Slovenije i Austrije do Bavarske! Nehammer: Hvala Hrvatskoj na čvrstoj zaštiti granice! U vama nije problem

A A A