Vijesti
29. 11. 2023.

S veterinarima i nadležnim tijelima o afričkoj svinjskoj kugi: Zar ćemo dopustiti da se zaraza opet razbukta sada kada se očekuje ublažavanje mjera?

(VIDEO) Plenković: ASK se može suzbiti jedino poštivanjem zaštitnih mjera i biosigurnosnih standarda, a ne neredom i galamom. Tu je struka i više nego složna i jasna. Nastavljamo podupirati svinjogojce, za što je osigurano više od 30 milijuna €. Dosad je njih 1.209 dobilo pomoć u vrijednosti od 7 milijuna. Država nadoknađuje štetu svima kojima su svinje eutanazirane. Vučković: Stanje je pod kontrolom. Zadnjih 10-ak dana imali smo samo tri slučaja bolesti, a jučer nijedan. ASK se smiruje i baš zato moramo ustrajati do kraja. Struka je potvrdila da je epidemiološka slika dobra, no i dalje treba biti na oprezu. Uputit ćemo svinjogojcima poziv na sastanak. Vlada RH radi u interesu Slavonije i hrvatskog sela.

Premijer Andrej Plenković održao je u Banskim dvorima sastanak o afričkoj svinjskoj kugi s članovima Vlade RH te predstavnicima nadležnih institucija i veterinarske struke.

Istaknuo je da se ASK može suzbiti jedino poštivanjem zaštitnih mjera i biosigurnosnih standarda:

- Nećemo je suzbiti neredom i galamom. Tu je struka i više nego složna i jasna!

S predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore: Stagnacija afričke svinjske kuge pokazuje da mjere suzbijanja daju rezultate

Isplate do kraja tjedna

Ponovno je naglasio da je Vlada RH osigurala više od 30 milijuna eura pomoći svinjogojcima:

- Dosad je isplaćeno 1.209 zahtjeva u vrijednosti od 7 milijuna eura, a u obradi je oko 200 zahtjeva, Bit će isplaćeni do kraja tjedna. Radimo sve kako bismo ublažili ekonomske posljedice i nadoknadili štetu seoskim gospodarstvima kojima su svinje eutanazirane.

STANJE POD KONTROLOM, ALI JE POTREBAN OPREZ

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u izjavi za medije kazala je da je zaraza za sada pod kontrolom:

- Stručnjaci su potvrdili dobru epidemiološku situaciju, no i dalje je treba pratiti i biti na oprezu. Jučer nismo imali potvrđenih slučajeva bolesti, a zadnjih 10-ak dana samo tri. Potrebno je i dalje slušati struku.

Relaksacija zaštitnih mjera

Izvijestila je da sadašnji epidemiološki tijek ide u prilog očekivanjima da će se uskoro krenuti u smjeru olakšavanja zaštitnih mjera:

- S obzirom da se ASK prenosi, o tome moramo pregovarati s Europskom komisijom i ostalim državama članicama EU-a. Datume zasad ne mogu jamčiti. Ali, ponavljam, epidemiološki tijek ide nam u prilog. Vlada RH sa svim dosadašnjim mjerama radi u interesu Slavonije i hrvatskog sela.

Da, sastat ćemo se sa svinjogojcima

Najavila je da će Ministarstvo poljoprivrede već danas svinjogojcima uputiti poziv na sastanak. Bit će pozvani i predvodnici prosvjeda:

- Žao mi je ljudi koji se bave poljoprivredom, koji imaju probleme. Pokušat ćemo ih riješiti, maksimalno ublažiti. Naravno, bez ucjena i politiziranja.

Predvodnici prosvjeda nemaju veze s poljoprivredom, ali imaju itekako veze s DP-om, MOST-om & tzv. suverenistima!

PODRŠKA STRUKE

Uz Mariju Vučković, izjave su dali i državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede poljoprivrede Mladen Pavić, Lorena Jemeršić s Hrvatskog veterinarskog instituta, predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak te predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Svi su složni da se bolest smiruje i da je upravo zbog toga potrebno ustrajati do kraja.

A A A