Vijesti
29. 11. 2023.

Tomislav Sokol jednoglasno izabran za potpredsjednika Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO)!

Najviša je to dužnost na koju je bilo koji od hrvatskih zastupnika izabran u području zaštite potrošača u Europskom parlamentu od ulaska RH u Europsku uniju. Odbor je nadležan za promicanje i zaštitu gospodarskih interesa potrošača, carinsku uniju i unutarnje tržište - što uključuje slobodu kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala. Veliko je to priznanje radu našeg europarlamentarca, inače docenta europskog prava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu! Čestitamo! Dodajmo da se Sokolovim izborom počinje rušiti mit o nevjerojatnoj „uspješnosti“ i „utjecaju“ SDP-ove Biljane Borzan.

Doc. dr. sc. Tomislav Sokol izrazio je zadovoljstvo izborom na ovu važnu dužnost te najavio da će se, sada kao potpredsjednik IMCO-a, nastaviti snažno zalagati za to da politike Europske unije još bolje odražavaju zaštitu potrošača:

- Drago mi je što sam na ovu funkciju izabran neposredno nakon što je na snagu stupila nova Direktiva o potrošačkim kreditima, jedan od najvažnijih zakonodavnih akata za potrošače u ovom sazivu Europskog parlamenta, na kojoj sam radio kao izvjestitelj Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP).

Zabrana jednostranog povećanja minusa …

Naglasio je da se tom direktivom (EU zakonom) bankama zabranilo jednostrano povećanje minusa:

- Bez izričitog pristanka potrošača banke više neće moći povećavati minuse na računima građana. Ojačali smo i položaj potrošača kod prešutnog prekoračenja. Banke su tako izgubile osnovu da od potrošača potražuju povrat minusa odmah i odjednom.

… i reguliranje reklama za kredite

Naš eurozastupnik osvrnuo se i na reklamiranje kredita koje je također regulirano tom direktivom:

- Reklame potiču potrošače da traže kredit, navodeći kako bi se njime poboljšala njihova financijska situacija ili lažno sugerirajući da se kreditom može povećati životni standard. Novost je to da će reklame o kreditima morati sadržavati jasnu naznaku o potencijalnim rizicima uzimanja kredita.

Tomislav Sokol: Personalizirano reklamiranje kredita koji potiču prezaduženost građana treba zabraniti!

Nova pravila o označavanju hrane

Sokol je poručio da će dužnost potpredsjednika IMCO-a iskoristiti i za poticanje Europske komisije da predloži nova pravila o označavanju hrane, koja će pomoći potrošačima u odabiru zdravih namirnica:

- Podsjećam da sam uložio amandmane na Direktivu o medu, s ciljem da potrošači prilikom kupnje dobiju točne informacije o postotku udjela meda na pakiranjima njegove mješavine.

Jedinstveni punjač

Dodao je da se zahvaljujući Rezoluciji o jedinstvenom punjaču - čiji je supotpisnik i jedan od inicijatora upravo on - od iduće godine uvodi jedinstveni punjač:

- USB-C tako će uskoro postati standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, slušalice i ostalu elektroničku opremu.

Od 2024. Europska unija uvodi jedinstveni punjač

SRUŠEN MIT O „USPJEŠNOSTI“ SDP-ovke BORZAN

"Nutela" je jaka na riječima, no one joj nisu pomogle da se uzdigne više od obične članice Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) - dobro je konstatirao portal Start News.

Sokol postao šef Biljani Borzan! Njegova i borba za uvođenje jedinstvenog punjača bila je efikasnija

Dan za zaborav

Gđa Biljana Borzan i zbog drugog će razloga htjeti što prije zaboraviti današnji dan. Po svom starom običaju preuveličavanja i zavaravanja javnosti, onako se emfatično pohvalila da „vrećice od čipsa pune zraka odlaze u povijest“.

Struka ju je, međutim, teško sasjekla, razotkrivši svu dubinu njezinog i neznanja i muljanja.

Profesorica pokopala ideju Biljane Borzan. 'Taj zrak u vrećicama čipsa koji joj smeta tamo je s dobrim razlogom'

Zbilja joj ne ide u zadnje vrijeme

Izbor Tomislava Sokola najvjerojatnije predstavlja početak urušavanja planski građenog mita (u ljevičarskim medijima) o „impresivnoj uspješnosti“ i „nepojmljivom utjecaju“ te SDP-ove prvakinje samohvale. Njezina se „slava“ rasplinjava u ono što i jest - obični spin.

Gospođi stvarno ne ide ovih dana. Još ako se prisjetimo da je nedavno glasovala protiv ravnopravnosti Hrvatske u Europskoj uniji …

SDP u Europskom parlamentu (opet) protiv hrvatskih nacionalnih interesa!

A A A