Vijesti
1. 12. 2023.

28. klimatska konferencija UN-a: Hrvatska 5. u EU-u po tranziciji s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, a 12. u svijetu po ispunjenju ciljeva održivosti

Dubai. Andrej Plenković na COP28: „Od svih kriza s kojima se suočavamo, klimatske promjene najveći su izazov za čovječanstvo. Snažnija međunarodna suradnja nema alternativu. Hrvatska se zalaže za ubrzanje zelene tranzicije i smanjenje emisija CO2. Drago mi je da postoji volja da na svjetskoj razini raspravljamo o tome ključnom pitanju i današnjice i budućnosti. Važno je objektivno sagledati što je ispunjeno od zadanih ciljeva te dogovoriti daljnje mjere radi sprječavanja globalnog zatopljenja“. Hrvatski premijer sutra će se obratiti na sastanku šefova država i vlada World Climate Action Summit. 

Na COP28 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u kompleksu u kojem je prošle godine održana Svjetska izložba EXPO, sudjeluje oko 80.000 izaslanika iz cijelog svijeta - od šefova država i predsjednika vlada, preko znanstvenika i poslovnih ljudi, do ekonomista, ekologa i novinara. 

Kreće intenzivnija suradnja s Ujedinjenim Arapskim Emiratima - gospodarske odnose podižemo na novu razinu

Financiranje borbe protiv klimatskih promjena

Program rada na ublažavanju klimatskih promjena i financiranje borbe protiv njih - dvije su to glavne točke na dnevnom redu 28. godišnje konferencije Ujedinjenih naroda o klimi. Osim Opće skupštine UN-a, ne postoji nijedan drugi događaj na kojem se okupljaju svi svjetski lideri ili njihovi predstavnici.

Prethodna konferencija COP27 održana je u studenom 2022. u Sharm el-Sheikhu u Egiptu. 

Hrvatska nastavlja ulagati u obnovljive izvore energije & ispunjavati ciljeve zelene tranzicije

Zajedno s predsjednikom Vlade RH i HDZ-a Andrejem Plenkovićem u Dubai je došao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. 

40 DRŽAVNIKA NA PANELU O ADAPTACIJI 

Prvog dana boravka u UAE-u premijer Plenković sudjelovao je - uz 40-ak drugih predsjednika država ili vlada - na panelu o adaptaciji. U raspravi je izdvojio pokazatelj da „Hrvatska dobro stoji u tranziciji s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije“:

- Po tome smo 5. u Europskoj uniji! Ali, na tome nećemo stati, negativne emisije nastavit ćemo smanjivati ulaganjima u obnovljive izvore energije. Pritom želimo da svaka investicija u energetsku učinkovitost osigura i gospodarski rast. 

Izdvojio je još jedan zanimljiv podatak - da je Lijepa Naša 12. od 166 zemalja po ispunjenju UN-ovih ciljeva održivosti:

- S 20 milijuna turista godišnje i više od 105 milijuna noćenja, Hrvatska je 18. destinacija na svijetu. Stoga sam govorio i o našem novom Zakonu o turizmu, koji vodi računa upravo o održivom razvoju. 

GOVOR NA SAMITU ŠEFOVA DRŽAVA & VLADA

Na marginama COP28 Plenković je imao niz bilateralnih susreta, a sutra, 2. prosinca, očekuje se njegovo obraćanje na sastanku na vrhu šefova država i vlada World Climate Action Summit - koji se održava u sklopu UN-ove konferencije.

COP27: Hrvatska planira uspostaviti, kao središte izvrsnosti, Nacionalni centar za klimatsku i ekološku tranziciju

A A A