Vijesti
2. 12. 2023.

Moramo djelovati, bez odgode, kako bismo zaustavili sve brže globalno zatopljenje. Ako Hrvatska može smanjivati emisiju CO2, mogu i bogatije države!

(VIDEO) Dubai. COP28 (2). “Umjesto da usporava, globalno zagrijavanje ubrzava, a emisije stakleničkih plinova, umjesto da se smanjuju, i dalje rastu na svjetskoj razini. Moramo učiniti puno više na suzbijanju klimatskih promjena. U suprotnom, moglo bi doći do katastrofe; do migracija neviđenih razmjera, narušavanja političke i ekonomske stabilnosti svijeta i ugroze biološke raznolikosti, sigurnosti hrane i mira u svijetu. U pitanju je budućnost naše djece” - poručio je PVRH Andrej Plenković u govoru na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama. U čast njegovog posjeta UAE-u, najviši neboder na svijetu Burj Khalifa svijetlio je u bojama Hrvatske.

„S osjećajem žurnosti i pozivom na akciju obraćam vam se danas u ime Hrvatske, koja je iskusila rekordne poplave, najnasilniju i najrazorniju oluju u povijesti, iznimne plime i najtopliju godinu koja je ikada zabilježena“ - kazao je premijer Andrej Plenković na početku govora na 28. konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (sastanak na vrhu šefova država i vlada World Climate Action Summit), koja se ove godine održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Upozorio je da „alarmi klimatskih promjena svakodnevno zvone glasnije nego ikad“ jer emisije stakleničkih plinova nastavljaju rasti, podsjetivši pritom da smo prvi put od početka industrijske ere prešli simboličnu granicu globalnog zatopljenja od 2°C: 

- To je jasno upozorenje da svijet mora učiniti mnogo više na suzbijanju klimatskih promjena. Događa se, međutim, upravo suprotno. Polovica kumulativnih emisija CO2 u zadnja dva stoljeća emitirana je u zadnja tri desetljeća, A nastavlja rasti...

Kako izbjeći katastrofalni scenarij? 

Naglasio je da više ne možemo dosegnuti početni cilj Pariškog sporazuma - da se globalno zagrijavanje održi ispod 1.5°C:

- Potrebni su radikalni pomaci, nužno je intenzivirati napore. Ostalo je vrlo malo vremena za djelovanje. Znanstvenici su jednoglasni u stavu da bi globalno zatopljenje moglo izazvati migracije neviđenih razmjera, narušiti političku i ekonomsku stabilnost svijeta te ugroziti biološku raznolikost, sigurnost hrane i mir u svijetu. Moramo učiniti sve da izbjegnemo takav katastrofalni scenarij!

Hrvatska predana održivoj budućnosti

Hrvatska se svojim naporima ističe unutar Europske unije - nastavio je predsjednik Vlade RH I HDZ-a u obraćanju u Dubaiju, drugog dana svog boravka u UAE-u:

- Hrvatska je 5. po proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora i 8. po njenoj potrošnji u EU-u, a 12. u svijetu po provedbi ciljeva održivog razvoja, što odražava odlučnost Vlade RH da integrira održivi rast u naše nacionalne prioritete. 

28. klimatska konferencija UN-a: Hrvatska 5. u EU-u po tranziciji s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, a 12. u svijetu po ispunjenju ciljeva održivosti

Smanjili smo emisiju CO2 za 43%

Dodao je da su u Hrvatskoj u tom smislu napravljeni važni iskoraci uvođenjem sustava upravljanja okolišem u javnu upravu i uključivanjem ekoloških kriterija u zelenu javnu nabavu:

- Određivanje cijena ugljika u Hrvatskoj već je dovelo do smanjenja emisija CO2 za 43%, a proširuje se i sustav trgovanja emisijama stakleničkih plinova na sektore prometa i građevinarstva. Kao 18. globalna turistička destinacija, Hrvatska se snažno zalaže za održivi turizam. U tijeku je donošenje inovativnog zakonodavstva koje vodi računa o interesima lokalnih zajednica i pruža im alate za ublažavanje utjecaja turizma na okoliš.

Hrvatska nastavlja ulagati u obnovljive izvore energije & ispunjavati ciljeve zelene tranzicije

DONES & “Dolina vodika”

Napomenuo je da Hrvatska priprema mnogobrojne projekte koji će služiti kao obnovljivi, stabilni i neovisni izvori proizvodnje električne energije:

- Projekt DONES, zajednički napor Hrvatske i Španjolske, istražuje načine kako iskoristiti fuziju - čistu nuklearnu energiju, sličnu snazi koja pokreće Sunce. 

Izdvojio je da Hrvatska sudjeluje i u projektu „Dolina vodika Sjeverni Jadran“, koji okuplja nekoliko zemalja sjevernojadranske regije:

- S ciljem jačanja suradnje u istraživanju i inovacijama, ova inicijativa nastoji razviti lanac opskrbe zelenim vodikom, pri čemu Hrvatska namjerava igrati značajnu regionalnu ulogu. Čista energija budućnosti, a Hrvatska ima značajan geotermalni potencijal. 

Energetska tranzicija - gospodarstvu kvalitetniji rast, građanima čišća i dostupnija energija, a djeci zdraviji okoliš!

Hrvatska - pouzdani partner

Iako nije veliki zagađivač - najavio je potkraj govora premijer Andrej Plenković - Hrvatska ipak teži udvostručiti napore koji vode prema smanjenju klimatskih promjena: 

- Jer je u pitanju budućnost naše djece! Ako RH, koja se oporavila od razorne agresije, sada može činiti više od svog udjela, najveće i najbogatije nacije ne bi smjele učiniti manje. To je tim važnije kada znamo da je 10 posto najbogatijih na svijetu odgovorno za polovicu emisija CO2, dok najsiromašnija polovica čovječanstva stvara samo 8% emisija. 

“Više nego ikada, moramo djelovati bez odgađanja i proporcionalno našem utjecaju na globalno zatopljenje. Hrvatska je odlučna odigrati svoju ulogu pouzdanog partnera unutar COP konvencije” - zaključio je predsjednik Vlade RH I HDZ-a.

COP27: Hrvatska planira uspostaviti, kao središte izvrsnosti, Nacionalni centar za klimatsku i ekološku tranziciju

BURJ KHALIFA U BOJAMA HRVATSKE

U čast posjeta premijera Andreja Plenkovića Ujedinjenim Arapskim Emiratima, najviši neboder na svijetu Burj Khalifa ponovno je svijetlio u bojama Hrvatske.

Kažemo “ponovno”, jer je Burj Khalifa prvi put zasjala u bojama Lijepe Naše u ožujku prošle godine, tijekom EXPO-a u Dubaiju.

Kreće intenzivnija suradnja s Ujedinjenim Arapskim Emiratima - gospodarske odnose podižemo na novu razinu

A A A