Vijesti
8. 12. 2023.

Za razliku od zajedljivaca koji nisu učinili ništa, Vlada je otpočetka pomagala pritvorenim hrvatskim navijačima u Grčkoj

Premijer Plenković: Jesam li bio u pravu, stižu li dobre vijesti? A kako sam znao? Pomagali smo svojim državljanima i konzularno i politički, nastupali kao država prema državi. Intenzivno smo komunicirali s grčkim vlastima, u svakoj prilici inzistirali da se pitanje riješi. I osobno sam radi toga išao u Atenu, našao se s premijerom Mitsotakisem, dok su se ministri pravosuđa i vanjskih poslova sastali s grčkim kolegama... Drago mi je zbog naših državljana. A u kritikama su bili najglasniji oni koji im nisu pomogli ni na kakav način. Ministar Malenica: Ukidanje istražnog zatvora očekivani je ishod, rezultat svih napora Vlade RH. Mislim da sve ide u dobrom smjeru…

„Vlada RH zna što radi, molim vas za strpljenje još koji dan. U stalnoj smo komunikaciji s Grčkom. Bit će dobrih vijesti za navijače i njihove obitelji“ - najavio je Andrej Plenković ove srijede, 6. prosinca.
Kako je rekao, tako i bi!

Predsjednika Vlade RH i HDZ-a stoga su novinari ovog petka (8. prosinca), nakon što je potvrđeno da se u Grčkoj pritvoreni Bad Blue Boysi počinju uz jamčevinu puštati na slobodu, upitali „Kako je za to znao?“.

Hrvatski premijer odgovorio im je ne bez ironije:

- Jesam li bio u pravu, stižu li dobre vijesti? A kako sam znao? Ponuđena su vam tri odgovora. 1. Imao sam sreće, slučajno sam pogodio. 2. To je baba Vanga prorekla. 3. Nemamo nikakav međunarodni utjecaj. Pa sad birajte! 

„Mi smo sve ovo vrijeme - radili“

 „Pustimo, međutim, ironiju“ - odmah je dodao:

- Za razliku od raznoraznih zajedljivaca koji su non-stop komentirali, a za pritvorene hrvatske državljane nisu činili ništa, mi smo sve ovo vrijeme - radili. Najglasniji su bili oni koji nisu pomogli ni na kakav način.

Kako je Vlada RH pomogla

„Pomagali smo svojim državljanima i konzularno i politički, nastupali kao država prema državi“ - nastavio je Plenković:

- Intenzivno smo komunicirali s grčkim vlastima, u svakoj prilici inzistirali da se pitanje riješi. I osobno sam radi toga još u kolovozu išao u Atenu, našao se s premijerom Kiriakosom Mitsotakisem, dok su se hrvatski ministri pravosuđa i vanjskih poslova sastali s grčkim kolegama... 

Iz Atene: Kao od prvog dana, brinemo o pritvorenim hrvatskim državljanima. Grčka im jamči sigurnost te pravedno i brzo suđenje

„Drago mi je zbog naših državljana“ - zaključio je Plenković.

MALENICA: Ovo je rezultat svih naših dosadašnjih napora 

Gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izrazio je uvjerenje kako bi svi hrvatski državljani mogli do Božića doći u Hrvatsku iz Grčke:

- Ukidanje istražnog zatvora očekivani je ishod, rezultat svih napora koje je Vlada RH poduzela. Mislim da sve ide u dobrom smjeru…

Malenica za HTV: Do Božića bi svi hrvatski državljani trebali doći u Hrvatsku

O PREKIDU PROSVJEDA, EKSTREMISTIMA, JALOVOJ OPORBI, TOMAŠEVIĆEVOJ ODGOVORNOSTI… 

Donosimo ključne naglaske iz odgovora premijera Andreja Plenkovića i na ostala novinarska pitanja:

Kvazisvinjogojci iz DP-a i MOST-a? 

Prosvjedi su u biti nestali još u nedjelju, nakon što sam javnosti predočio da su se lažnim poljoprivrednicima pridružili pripadnici ekstremističkih grupa. To i danas ističem jasno i glasno, ne kršeći pritom bilo koji propis ili „otkrivajući državne tajne“. 

S veterinarima i nadležnim tijelima o afričkoj svinjskoj kugi: Zar ćemo dopustiti da se zaraza opet razbukta sada kada se očekuje ublažavanje mjera?

Moja je zadaća kao premijera upozoravati - bez dizanja panike ili sijanja straha - da u Hrvatskoj postoje ljudi koji bi nasilno rušili ustavni poredak. Razotkrio sam ih, a to ću činiti i dalje. Pozivam DORH da obavi svoju dužnost i obrati pozornost na ekstremističke skupine. To govorim jasno i glasno, bez da.

Jakuševec? 

Premda je odgovornost za gradsko odlagalište otpada na Tomaševiću, možemosima i njihovim junior partnerima iz SDP-a, mogu ponoviti da ćemo pomoći. Učinit ćemo sve da se problem Jakuševca riješi.
Ministar Davor Filipović uvijek je u razgovorima s čelnicima regionalnih samouprava u kojima se nalaze centri za gospodarenje otpadom pronalazio rješenje na temelju konkretnih prijedloga i projekta. Ako je, naravno, postojao projekt.

Za Jakuševec je odgovornost na Gradu Zagrebu, na Tomaševiću, nesposobnim možemosima & njihovim junior partnerima iz SDP-a!

Krešimir Beljak? 

Za njega se zna da je obijao automobile, da je lopov i da je kao potpuni bezveznjak dospio u Hrvatski sabor jer ga je iz samilosti SDP stavio na listu. Ali, najjadnije je to što prepisuje „teze“ od Milanovića. 

Jalna & jadna oporba? 

Dok mi vučemo zemlju naprijed i radimo na dobrobit hrvatskih građana i gospodarstva, oni nastavljaju zajedljivo podmetati, rušiti i lagati, difamirati bez ijednog argumenta. 

Inflacija i dalje pada, BDP raste najbrže u EU-u, a legao nam je novi novac iz NPOO-a - po čemu smo također u samome europskom vrhu!

Naša su postignuća konkretna, i to je ta ključna, golema razlika. Među ostalim, Hrvati imaju jednu od najnižih, ako ne i najnižu cijenu energenata i goriva.  

Daljnji pad cijena goriva - i benzina i dizela!

A A A