Vijesti
10. 12. 2023.

Kako vrijeme odmiče, još smo svjesniji povijesne veličine dr. Franje Tuđmana, još smo mu zahvalniji na svemu što je napravio za Domovinu!

(PHOTO) „Hvala mu na ostvarenju sna hrvatskog naroda o vlastitoj državi i slobodi, hvala mu na međunarodnom priznanju, obrani i oslobađanju Hrvatske!“ - poručio je PHDZ/PVRH Andrej Plenković nakon što je položio vijenac na grob dr. Tuđmana na Mirogoju. Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić odao je počast prvome hrvatskom predsjedniku ispred njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću: „Dok je Hrvatske, živjet će i njegovo djelo!“. Od Prevlake pa sve do Dunava, Hrvatska se poklonila najvećem državniku u našoj slavnoj i olujnoj nacionalnoj povijesti.

Prije 24 godine napustio nas je prvi hrvatski predsjednik, utemeljitelj suvremene Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice.

Dr. FRANJO TUĐMAN. Samostalna i demokratska Hrvatska njegov je zauvijek živi spomenik!

Prepoznao povijesni, prijelomni trenutak

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u izjavi na Mirogoju istaknuo je da je dr. Franjo Tuđman „prepoznao povijesni, prijelomni trenutak rušenja komunizma, osnovao HDZ, dobio plebiscitarno povjerenje hrvatskog naroda na prvim višestranačkim izborima i predvodio Hrvatsku u jedinstvenim, neponovljivim 90-tima prošlog stoljeća“:

- Hvala mu na ostvarenju sna hrvatskog naroda o vlastitoj državi i slobodi, hvala mu na međunarodnom priznanju, obrani i oslobađanju Hrvatske! Hvala mu i na demokraciji u kojoj danas živimo, izgradnji državnih institucija, europeizaciji zemlje i uspostavi slobodnog tržišta.

Kako vrijeme odmiče, još smo svjesniji državničke veličine predsjednika Tuđmana, još smo mu zahvalniji na svemu što je napravio za Domovinu - dodao je Andrej Plenković.

Postavio temelje svega što danas činimo

Naglasio je da su njegova temeljna načela iz znamenitog govora u Hrvatskom saboru 1990. i dandanas smjernica HDZ-ovim politikama:

- Postavio je temelj svega što danas, kao njegovi nasljednici, činimo na dobrobit hrvatske države i hrvatskog naroda u uvjetima mnogobrojnih globalnih kriza, ali i u okolnostima sustavnog ostvarivanja strateških nacionalnih ciljeva.

Činjenica da je HDZ jedna od rijetkih stranaka, ako ne i jedina, koja je na području srednje i istočne Europe od tih povijesnih trenutaka naovamo zadržala većinsko povjerenje sugrađana svjedoči da su temelji koje je postavio dr. Tuđman itekako snažni, čvrsti - zaključio je predsjednik Plenković.

O RAFALEIMA: Hrvatska je upravo ondje gdje su je htjeli dr. Franjo Tuđman i Gojko Šušak - u samoj jezgri Europe i transatlantske suradnje!

IZ VELIKOG TRGOVIŠĆA

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić poručio je iz Velikog Trgovišća da je dr. Tuđman dao nemjerljiv doprinos stvaranju demokratske, samostalne, suverene i neovisne hrvatske države:

- Kao i svake godine, iskazujemo poštovanje, odajemo počast najvećem državniku u našoj slavnoj i olujnoj nacionalnoj povijesti. Dok je Hrvatske, živjet će i njegovo djelo!

OD PREVLAKE PA SVE DO DUNAVA

Dalmacija i Slavonija, Istra i Hrvatsko zagorje, Lika i Podravina, Hrvatsko primorje i Banovina… u svim krajevima Lijepe Naše hrvatski su ljudi odali počast prvome hrvatskom predsjedniku.

Dva autobusa došla su iz Splita na Mirogoj kako bi se članice i članovi Mladeži HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije i Zajednice utemeljitelja HDZ-a SDŽ-a poklonili dr. Tuđmanu, velikanu i vizionaru.

A A A