Vijesti
12. 12. 2023.

„Hvala Vladi RH na postojanoj potpori! To uistinu puno znači svim Hrvatima u Srbiji!“

Premijer Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministra u Vladi Republike Srbije Tomislava Žigmanova. Poželio je puno uspjeha DSHV-u na  parlamentarnim izborima ove nedjelje u Srbiji te iskazao zadovoljstvo angažmanom te stranke na dobrobit Hrvata u Srbiji. Žigmanov: „I današnji sastanak potvrđuje da DSHV ima neupitnu podršku matične države. Cijenimo takav pristup i, osnaženi tom iskrenom i kvalitetnom suradnjom, nastavljamo svoje djelovanje“.

Osim o nadolazećim izborima, razgovarali smo i o daljnjoj suradnji u cilju povećanja prava i unaprjeđenja položaja Hrvata u Srbiji - izdvojio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon sastanka u Banskim dvorima:

- Istaknuli smo potrebu pronalaženja sustavnih rješenja kako bi ubuduće Hrvati u Srbiji imali bolji status nego što ga imaju danas. Vlada RH aktivno prati položaj Hrvata u Srbiji te realizira brojne projekte koji pridonose njihovom boljem položaju.

Izgradnja vrtića u Tavankutu konkretni je dokaz dosljednosti u pomaganju Hrvatima u Srbiji!

Izgradnja Hrvatskog doma u Subotici

Sveukupno, od 2016. do danas, hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji dodijeljeno je više od 5 milijuna eura - istaknuo je Andrej Plenković - što je znatno veća financijska potpora od one prije nas:

- Između ostalog, s 1.9 milijuna eura u potpunosti smo financirali izgradnju Hrvatskog doma - Matice u Subotici, na čijem sam otvorenju bio u lipnju. Ondje je danas sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća, Novinsko-izdavačke ustanove "Hrvatska riječ" i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Hrvatski dom u Subotici bit će stjecište kulturnog i društvenog života hrvatske nacionalne manjine & sjedište njenih ključnih institucija

Vjera u uspjeh na izborima

Premijer Plenković naglasio je i važnost političke zastupljenosti Hrvata na svim razinama i predstavničke i izvršne vlasti u Srbiji:

- Cijenimo ostvarenja predstavnika hrvatske zajednice u Narodnoj skupštini i u Vladi Republike Srbije te još jednom izražavam nadu da će se takva pozitivna praksa nastaviti. Želim vam uspjeh na predstojećim izborima i zadržavanje mandata u Narodnoj skupštini!

Žigmanov će kao ministar osnažiti položaj Hrvata u Srbiji

ŽIGMANOV: Podrška Vlade RH - neupitna & proaktivna

„Današnji prijam kod predsjednika Vlade RH, isto kao i onaj na samom početku predizborne kampanje, potvrđuje da DSHV, kao jedina relevantna stranka koja predstavlja glas Hrvata u Srbiji, ima neupitnu potporu matične države“ - napomenuo je Žigmanov:

- Vaša je podrška, premijeru Plenkoviću, postojana i proaktivna. Cijenimo takav pristup i, osnaženi tom iskrenom i kvalitetnom suradnjom, nastavljamo naše djelovanje. Hvala velika! To uistinu puno znači svim Hrvatima u Srbiji i njihovim institucijama.

DSHV ima dugu tradiciju postojanja i zastupanja Hrvata u Srbiji. Podrška Vlade RH je neupitna, konstantna i konkretna!

A A A