Vijesti
15. 12. 2023.

Izvrsna vijest za naše svinjogojce - izborili smo se za znatno blaži režim! Od idućeg tjedna moći će trgovati svježim mesom & obavljati svinjokolju!

Premijer Andrej Plenković: Stalni odbor za zdravlje životinja Europske komisije donio je pozitivnu odluku za Hrvatsku, kojom se omogućavaju regionalizacija i uvođenje novih zona, odnosno ublažavanje mjera za naše uzgajivače! Odluka stupa na snagu idućeg tjedna. Čestitam ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, veterinarskoj struci, nadležnim službama i posjednicima - koji su propisivanjem i pridržavanjem mjera pridonijeli suzbijanju afričke svinjske kuge te očuvanju svinjogojske proizvodnje i tradicije u RH!

Zaraza je gotovo potpuno iščezla, zaštitne mjere Vlade RH i poštivanje struke donose rezultate! - također je poručio Andrej Plenković iz Bruxellesa, tijekom sastanka Europskog vijeća:

- Hrvatska, kao ozbiljna i uređena zemlja koja poštuje i svoje zakone i europska pravila, dospjela je u fazu smirivanja afričke svinjske kuge i sada može relaksirati ili čak ukidati ograničenja koja su bila jedini način za sprječavanje širenja bolesti. Naši su se napori isplatili, da, očuvali smo svinjogojstvo u Slavoniji!

Uz poštivanje biosigurnosnih i ostalih uvjeta

Premijer Plenković objavio je vijest da je Europska komisija, na temelju Izvješća Ministarstva poljoprivrede, odobrila odluku o relaksaciji mjera u RH te dopuštanju trgovine svježim mesom i svinjokolje na hrvatskim gospodarstvima (za vlastite potrebe) nakon što se sastao s povjerenicom EK za zdravlje i sigurnost hrane Stellom Kyriakides:

- Naravno, uz poštivanje biosigurnosnih i ostalih uvjeta. Osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona proširena je - i to prije roka - na Osječko-baranjsku županiju.

MINISTARSTVO: Jednoglasna europska podrška našem akcijskom planu!

O ovoj sjajnoj vijesti za hrvatske svinjogojce oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede - čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Uspješna prezentacija u Bruxellesu

Na sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja, održanog u Bruxellesu u petak 15. prosinca 2023. godine, Hrvatska je prezentirala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge, kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje, koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti.

Predložene mjere i akcijski plan danas su jednoglasno podržale Europska komisija i države članice Europske unije.

S veterinarima i nadležnim tijelima o afričkoj svinjskoj kugi: Zar ćemo dopustiti da se zaraza opet razbukta sada kada se očekuje ublažavanje mjera?

Nijedan novi slučaj bolesti

O opravdanosti mjera koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu, kao i o podizanju svijesti subjekata koji drže svinje, svjedoči činjenica da od 29. studenog 2023. nemamo zabilježen nijedan novi slučaj pojave afričke svinjske kuge.

Ključno je da je regionalizacijom i uvođenjem novih zona omogućeno stavljanje na tržište svježeg mesa svinja koje potječe iz zona ograničenja (Vukovarsko-srijemska te dio Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije), kao i klanje svinja na objektima za vlastite potrebe, uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja na objektima, te nakon prethodno provedenih veterinarskih pregleda.

Veliki uspjeh struke i nadležnih službi

Posebice ističemo da je osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona - i prije roka određenog u siječnju iduće godine - proširena i na područje dijela Osječko-baranjske županije. Odluka stupa na snagu slijedeći tjedan.

S predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore: Stagnacija afričke svinjske kuge pokazuje da mjere suzbijanja daju rezultate

Ovo je veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih ostalih propisanih mjera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija.

Zahvala odgovornim svinjogojcima

Čestitamo i zahvaljujemo odgovornim svinjogojcima koji su pridržavanjem mjera doprinijeli suzbijanju afričke svinjske kuge.

Predvodnici prosvjeda nemaju veze s poljoprivredom, ali imaju itekako veze s DP-om, MOST-om & tzv. suverenistima!

A A A