Vijesti
10. 12. 2023.

HDZ na svjetskom skupu stranaka desnog centra: Očuvati jedinstvo Zapada & jačati transatlantsko partnerstvo u suočavanju s globalnim izazovima

Na Forumu IDU-a u Washingtonu raspravljen je niz tema: ruska agresija na Ukrajinu, Hamasov teroristički napad na Izrael, ilegalne migracije, proširenje EU-a, ekstremizam… Marko Milić: „Primjer Hrvatske pokazuje da je moguće voditi proeuropsku politiku i adekvatno štititi nacionalne interese umjesto politike populizma i razgradnje europskog projekta, koju neki naivno zagovaraju, jačajući tako i ruski utjecaj. Naš put može poslužiti i kao dobra lekcija za one koji sada teže ulasku u EU“. Izaslanstvo naše stranke potom se u New Yorku sastalo s predstavnicima Koordinacije HDZ-a za SAD.

Predstojnik Ureda Predsjednika HDZ-a i glasnogovornik Vlade RH Marko Milić te zastupnice u Hrvatskom saboru iz redova HDZ-a Marijana Balić i Nikolina Baradić sudjelovali su na Forumu i Izvršnom odboru Međunarodne demokratske unije (International Democracy Union - IDU), koji se od 4. do 7. prosinca održao u Washingtonu.

IDU je međunarodni savez više od 80 političkih stranaka desnog centra iz 65 zemalja svijeta: CDU i CSU (Njemačka), HDZ, Nova demokracija (Grčka), Liberal Party of Australia, Republican Party (SAD), GERB (Bugarska), Conservative Party of Canada, Propuesta Republicana (Argentina), Likud (Izrael), Brazil Union, Conservative Party (UK)...

Predsjednik IDU-a je bivši kanadski premijer (2006-2015) Stephen Joseph Harper.

Osnaživanje odnosa EU-a i SAD-a

Na Foruma IDU-a raspravljen je niz aktualnih globalnih tema - od ruske agresije u Ukrajini i Hamasova terorističkog napada na Izrael, o čemu su usvojene i rezolucije, preko ilegalnih migracija do izazova umjetne inteligencije.

U okolnostima mnogobrojnih globalnih kriza i izazova ključno je očuvati jedinstvo i nastaviti zajednički raditi na pitanjima koja nas ujedinjuju, uz jačanje transatlantskog partnerstva EU-a i SAD-a! - ključna je to poruka koja je upućena s velikog skupa u Washingtonu.

Pence, Šuica, Kenny, McAllister, Mureșan

Osim Harpera, kao glavni govornik na Forumu IDU-a obratio se Mike Pence, 48. potpredsjednik SAD-a, a govore su održali i bivši irski premijer Enda Kenny, potpredsjednica Europske komisije i EPP-a Dubravka Šuica (HDZ), predsjednik Gane Nana Addo Dankwa Akufo-Addo, izabrana predsjednica Bjelorusa Sviatlana Tsikhanouskaya, bivša norveška premijerka Erna Solberg, američki senator Marco Rubio, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta David McAllister,  potpredsjednik EPP-a Siegfried Mureșan, direktor IRI-ja (International Republican Institute) za Europu Paul McCarthy...

10 godina EU članstva - Hrvatska je priča o uspjehu!

Predstojnik Ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić obratio se pak na sjednici Izvršnog odbora IDU-a.

Podnoseći izvještaj o stanju u Hrvatskoj, naglasio je da su uz političku stabilnost te vodstvo HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića ostvarena mnoga strateška postignuća, a osiguran je i brzi gospodarski oporavak u uvjetima raznih kriza.

- Primjer Hrvatske pokazuje da je moguće voditi proeuropsku politiku i adekvatno štititi nacionalne interese umjesto politike populizma i razgradnje europskog projekta, koju neki naivno zagovaraju, jačajući tako i ruski utjecaj. Hrvatski put može poslužiti i kao dobra lekcija za one koji sada teže ulasku ili približavanju Europskoj uniji.

Zato je Hrvatska najglasniji zagovornik proširenja EU-a i otvaranja pristupnih pregovora s Ukrajinom, Moldovom te Bosnom i Hercegovinom - zaključio je Milić.

Šest članica EU-a i NATO-a - na inicijativu Hrvatske - traže otvaranje pristupnih pregovora s BiH do kraja godine

Na Izvršnom odboru odobreno je da se IDU-u priključe četiri stranke: PNL (Partidul Național Liberal) iz Rumunjske, N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie) iz Belgije, Partido Unidad Social Cristiana iz Kostarike i Encuentro Ciudadano iz Venezuele.

S HRVATIMA IZ SAD-a

Nakon IDU foruma, predstojnik Milić te zastupnice Balić i Baradić u New Yorku su održali radni susret s predsjednikom HDZ-ove Koordinacije za SAD Antunom Berićem i predstavnicima Koordinacije HDZ-a za New York.

Za jačanje odnosa Hrvatske i SAD-a posebno je istaknuta važnost uvođenja bezviznog režima, ulaska u Global Entry program i potpisivanja ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

,,Takvi strateški iskoraci otvaraju vrata značajno većoj razmjeni i suradnji Hrvatske i SAD-a, u čemu i hrvatska zajednica u SAD-u ima važnu ulogu. Gradimo jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske, koja pridonosi napretku i promociji naše Domovine!“ - naglasio je Milić.

Prva skupina državljana RH primljena u Global Entry! Božinović u Bijeloj kući, State Departmentu, DEA-i, Pentagonu & Ministarstvu domovinske sigurnosti

Slijedom brojnih postignuća Vlade i ispunjenih obećanja iz programa „Sigurna Hrvatska“, razgovaralo se i o pripremama HDZ-a za nadolazeće parlamentarne izbore i osvajanje trećega uzastopnog, povijesnog mandata.

A A A