Vijesti
15. 12. 2023.

Ubrzanje europskog puta BiH, blaži režim na granici s Italijom i Slovenijom, daljnji povratak navijača iz Grčke & približavanje dogovoru o EU sredstvima

PVRH Plenković iz Bruxellesa: BiH je dobila EU „ubrzanje“, na čemu smo i inzistirali. Mogu najaviti da ću uskoro s predsjednicom EK von der Leyen posjetiti BiH. Želimo je potaknuti da učini te završne napore kako bi već u ožujku otvorila pregovore. * Računamo na ono što i tražimo - na dodatni EU novac za čuvanje granice, a da zadržimo sva sredstva za koheziju. * Još 12 državljana RH pušteno je iz pritvora u Grčkoj, sve skupa njih 75, a uskoro će na slobodu izići još 20-tak. U stalnom sam kontaktu već mjesecima s grčkim kolegom Mitsotakisom. * S gđom Meloni i g. Golobom dogovorio sam fleksibilniji režim graničnih kontrola tijekom blagdana - kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve.

Odobrenje svinjokolje i trgovanja svježim mesom nipošto nije bila jedina dobra vijest iz Bruxellesa. Andrej Plenkovića imao je razloga za zadovoljstvo nakon sastanka Europskog vijeća (EUCO).

Izvrsna vijest za naše svinjogojce - izborili smo se za znatno blaži režim! Od idućeg tjedna moći će trgovati svježim mesom & obavljati svinjokolju!

Izdvajamo ključne naglaske iz izjava predsjednika Vlade RH i HDZ-a o četiri za Hrvatsku i Hrvate važne teme. O njima trima raspravljali su šefovi vlada/država svih članica Europske unije na EUCO-u.

FLEKSIBILNIJI REŽIM GRANIČNIH KONTROLA

S talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i slovenskim kolegom Robertom Golobom sastao sam se na marginama samita EU-a te dogovorio fleksibilniji režim privremenih graničnih kontrola za vrijeme božićnih blagdana - kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve.

Mini-summit Europske unije. Priznanje međunarodnom ugledu & 1. posjet nekog talijanskog premijera u više od 20 godina!

Inicirao sam razgovor jer u tijekom blagdana očekujemo veliki priljev hrvatskih državljana koji rade u zapadnoj Europi, kao i putnika koji će prolaziti kroz Lijepu Našu.

IZLAZAK NAVIJAČA NA SLOBODU

Još 12 naših državljana pušteno je danas iz pritvora u Grčkoj, sve skupa je to njih 75, a sljedećih dana, uoči Božića i Nove godine, na slobodu će izići još sigurno 20-tak.

Za razliku od zajedljivaca koji nisu učinili ništa, Vlada je otpočetka pomagala pritvorenim hrvatskim navijačima u Grčkoj

U stalnom sam kontaktu s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom po pitanju oslobađanja hrvatskih navijača. Kao ozbiljna država uvijek brinemo o našim građanima, bez obzira tko su, gdje su i zbog čega.

BiH „PRED GOLOM“ EU-a

Europsko vijeće donijelo je izrazito povoljni zaključak za BiH - koji je „gura“ prema otvaranju pristupnih pregovora. Dobila je EU „ubrzanje“, na čemu je Vlada RH i inzistirala. Skupina zemalja u kojima je Hrvatska snažno se zauzima da BiH dobije zeleno svjetlo.

Uz snažno zauzimanje RH, pristupni pregovori s BiH otvorit će se nakon što Europska komisija u ožujku pripremi izvješće o napretku

Mogu najaviti da ću uskoro u ime EU-a - zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom - posjetiti BiH.

Želimo potaknuti BiH da učini te završne reformske napore kako bi - nadamo se - već u ožujku otvorila pregovore. Doveli smo ih pred 16-erac, sada trebaju izvesti još dodavanje-dva i zabiti - gol!

Šest članica EU-a i NATO-a - na inicijativu Hrvatske - traže otvaranje pristupnih pregovora s BiH do kraja godine

REVIZIJA VFO-a

Predloženi kompromis o reviziji Višegodišnjeg financijskog okvira (7-godišnjeg proračuna EU-a 2024-2027) može se ocijeniti solidnim. Iza njega je stalo 26 država članica, sve osim Mađarske. Stavovi se, međutim, približavaju.

Stoga smo odlučili da se već u siječnju ponovno sastane Europsko vijeće te očekujem da ćemo na njemu postići finalni dogovor, da će se u međuvremenu iznaći način za premošćivanje prijepora s Budimpeštom. Optimist sam.

Više sredstava za borbu protiv ilegalnih migracija

Optimist sam i što se tiče novca za Hrvatsku. Računamo na ono što i tražimo - na dodatna europska sredstva za troškove čuvanja vanjske granice EU-a, tj. suzbijanje nezakonitih migracija, od infrastrukture preko opreme do financiranja same granične policije. I dodatno ćemo argumentirati svoje zahtjeve.

Istodobno Hrvatska traži da se zadrže sva sredstva za koheziju kako bismo i dalje hvatali korak s razvijenijim i starijim članicama EU-a.

Revizija EU proračuna? Tražimo da Hrvatska zadrži sva sredstva za koheziju i poljoprivredu, a da nam se povećaju ona za zaštitu državne granice

A A A