Vijesti
20. 12. 2023.

Rekordnih 1.178 €! Prosječna neto plaća na godišnjoj je razini realno porasla za 8.3%, a nominalno za 14.6%!

Isplaćena plaća u listopadu najveća je u povijesti Hrvatske! Premijer Andrej Plenković: Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), od listopada 2016. do listopada 2023. prosječna neto plaća povećana je sa 749 na 1.178 €, tj. za 429 € (+57%), a medijalna sa 631 na 1.014 €, tj. za 383 € (+61%). Naša je zadaća nastaviti istim smjerom rasta primanja i podizanje standarda kako bi svi naši građani imali više i živjeli bolje! Prosječna neto plaća realno je porasla i na mjesečnoj razini (s rujna na listopad), i to za 1.4%!

Odlični podaci DSZ-a o porastu plaća nisu spriječili korumpiranog diletanta Nikolu Grmoju te njegove partnere iz ideološkog moratorija Peđu Grbina i Sandru Benčić da i u raspravama o iskazivanju povjerenja Damiru Habijanu za ministra gospodarstva ponove svjesnu laž da plaće „realno padaju“ i da je „rast primanja pojela daleko veća inflacija“. 

Daljnje administrativno rasterećenje za poduzetnike & smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja - prvi potezi novog ministra gospodarstva!

Umjesto Hrvatskog sabora, trebalo bi raspustiti ovakvu prevarantsku i rušilačku, a nemoćnu i jalovu oporbu!

U samome europskom vrhu!

Osim podataka DSZ-a o povećanju plaća, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se i na najnovije projekcije Hrvatske narodne banke (HNB), prema kojima će gospodarski rast RH u 2024. iznositi okruglih 3.0%:

- HNB je optimističniji od nas samih, od Vlade, koja taj rast iduće godine procjenjuje na 2.5%.Podsjećam da je po rastu BDP-a od 2.8% u trećem kvartalu ove godine Hrvatska bila na prvom mjestu među svih 24 članice Europske unije koje su u tom trenutku deklarirale svoje podatke. 

Hrvatska - trenutačno broj 1 po rastu nacionalne ekonomije u Europskoj uniji!

Najviši kreditni rejting u povijesti 

Andrej Plenković pritom je istaknuo da je Hrvatska u ekonomskom pogledu vrlo solidna i stabilna, što prepoznaju sve međunarodne financijske institucije, kao i svjetske agencije za kreditni rejting:

- Imamo najviši investicijski rejting u povijesti, i to s pozitivnim izgledima. Nadomak smo magičnog slova „A". I to se nipošto nije dogodilo „slučajno“, nego su Vladina politika odgovornog upravljanja javnim financijama i ulazak u europodručje doveli do tih postignuća. Hrvatska ima jasan smjer i jasno sidro.

Nakon što su to već učinili S&P i Fitch, i Moody's je poboljšao izglede kreditnog rejtinga RH - pritom potvrdivši njegovu investicijsku razinu Baa2!

Slijedi dodatni rast BDP-a i primanja 

Dodao je da je Državni proračun RH za 2024. i razvojan i socijalan, i ambiciozan i ostvariv, što će pridonijeti daljnjem zamahu gospodarstva te rastu BDP-a i primanja: 

- Hrvatska je danas na 73% prosjeka razvijenosti EU-a, naša je zadaća kao Vlade nastaviti istim smjerom rasta kako bi svi naši građani imali više i živjeli bolje! U globalnim krizama bez presedana održali smo cijene energenata priuštivima, ograničili cijene ključnih prehrambenih i higijenskih proizvoda te očuvali socijalnu koheziju, a pritom ostvarili sve strateške ciljeve. 

Još jeftinija goriva - i to i (plavi) dizel i benzin za 5 centi po litri! Nastavljamo štititi nacionalnu ekonomiju & standard hrvatskih građana!

Na kraju, predsjednik Plenković dobrim je ocijenio i projekcije o puno nižoj inflaciji u 2024. godini.

Inflacija i dalje pada, BDP raste najbrže u EU-u, a legao nam je novi novac iz NPOO-a - po čemu smo također u samome europskom vrhu!

A A A