Vijesti
21. 12. 2023.

GLINA: Ključevi stanova za 4 nove zgrade (52 obitelji) & otvorenje Županijskog naselja „Banovi dvori“ (74 obitelji)! ZG: 500 milijuna € za obnovu kulturne baštine!

(PHOTO) „Važan je ovo dan za Runjaninov Grad, u njemu smo već obnovili Dom zdravlja i Dom za starije osobe - koji je sada najmoderniji u RH, uz povećane kapacitete sa 74 na 115 korisnika. Nastavljamo s revitalizacijom Sisačko-moslavačke županije!“ - poručio je PVRH Plenković iz Gline. U Zagrebu su pak uručeni ugovori za projekte obnove javnih zgrada sa statusom zaštićenog kulturnog dobra, a svi su financirani bespovratnim EU sredstvima. „Ulaganja su golema. U zahuktalu obnovu ukupno investiramo 2.5 milijarde € europskog novca i 800 milijuna € iz Državnog proračuna. Do sada je dovršena sanacija ili izgradnja gotovo 12.000 objekata“.

Ove četiri višestambene zgrade, s 52 stana za 107 korisnika, prvi su takvi objekti izgrađeni u Glini poslije više od 40 godina - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a iz Runjaninova Grada.

Andrej Plenković je naglasio da je to tek početak izgradnje višestambenih zgrada u osam gradova i općina u Sisačko-moslavačkoj županiji:

- U prvoj fazi podići će se 20 zgrada, s ukupno 306 stanova, a u drugoj njih još 36 - sa 666 stanova.

Iz Runjaninova Grada u Grad sv. Kvirina

Nakon što je u Glini ili otvorio ili obišao objekte koji su obnovljeni nakon potresa (vrijednost: 27 milijuna eura), hrvatski premijer isto je učinio i u Sisku:

- Uz izgradnju privatnih objekata, prioritet nam je obnova javne infrastrukture, za što smo osigurali i dodatna sredstva iz NPOO-a. 

Apsolutni debakl SDP-ove gradonačelnice Kristine Ikić Baniček u iskorištavanju EU sredstava za obnovu Siska!

U Gradu svetog Kvirina obnovljene su zgrade Županijskog i Općinskog suda, Katastra i Gimnazije Sisak. Vrijednost radova? 10 milijuna eura, u potpunosti financiranih iz Fonda solidarnosti EU-a. 

 „Idućeg tjedna, na sami dan potresa, posjetit ću Petrinju, gdje je također postignut veliki napredak u obnovi“ - najavio je Plenković:

- Država, tj. Ministarstvo kulture i medija, u potpunosti je na sebe preuzela obnovu kulturno-povijesne jezgre Grada Petrinje.

NASTAVAK OBNOVE KULTURNIH DOBARA

Nakon Sisačko-moslavačke županije, predsjednik Vlade RH i HDZ-a zaputio se u Zagreb, u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, gdje je sudjelovao na svečanosti uručivanja ugovora za nastavak obnove javnih zgrada koje su dio hrvatske kulturne baštine:

- Radi se o projektima obnove onih zgrada na kojima su provedene mjere zaštite financirane iz Fonda solidarnosti Europske unije, a u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

Gotovo pola milijarde eura za 78 zdanja 

Istaknuo je da su do sada uručeni ugovori za 38 projekata (187 milijuna eura) te najavio njih još 40 305 milijuna eura). U te je projekte uključena i energetska obnova: 

- Dakle, gotovo pola milijarde eura za čak 78 zdanja sa statusom zaštićenog kulturnog dobra. Želim zahvaliti svima koji predano rade na obnovi i apelirati na dodatne napore, kako bi se taj cjeloviti proces obavio kako treba.

Bespovratna europska sredstva za obnovu i Zagreba i Banovine bit će u potpunosti iskorištena, i to dosta prije roka!

Podsjetio je na neke od velikih projekata obnove koji su završeni zadnjih tjedana, prije svega na Crkvu svetog Marka … 

… i Gimnaziju „Tituš Brezovački“ na zagrebačkom Gornjem gradu.

Nastavlja se obnova Zagreba! Otvorena i gornjogradska Gimnazija Tituša Brezovačkog

Dugoročna protupotresna sigurnost

Na kraju, premijer Plenković izdvojio je odabir konstrukcijske obnove kao jednu od najvažnijih odluka Vlade RH u cijelom procesu: 

- Ta odluka jamči dugoročnu protupotresnu sigurnost. Nismo optirali za lagani, brži i znatno jeftiniji povrat u prijašnje stanje, nego smo išli s konstrukcijskom obnovom, koja više košta i duže traje, ali nas sigurno štiti bolje i duže.

S obzirom na ekspertizu koja sada postoji u Hrvatskoj, otkrio je da Europska komisija traži našu pomoć u reviziji dokumentacije za obnovu Turske od potresa.

A A A