Vijesti
21. 12. 2023.

U samom smo europskom vrhu po gospodarskom rastu, a prosječna neto plaća već sada je 178 € veća od onog što obećali!

(VIDEO) Premijer Plenković na 273. sjednici Vlade RH: Prosječna plaća u listopadu je iznosila 1.178 €, što je 429 € ili 57% više nego istog mjeseca 2016. - kad smo preuzeli vlast. Cilj je bio da do kraja ovog mandata ona dosegne 1.000 €, no mi smo to debelo premašili. Čak je i medijalna plaća veća od tih obećanih 1.000 €. Iznosi 1.014 €, što je porast od 383 € ili 61% u 7 godina. A do izbora će plaće i dalje rasti, sigurno i kontinuirano. Primjerice, „minimalac“ se 1. siječnja podiže sa 700 na 840 € bruto, što je skok od 113% spram 2016. - kad je bio 414 €. I još jedan podatak: u razdoblju 2021.-2023. RH ima, nakon Irske, najbrži rast BDP-a u EU-u. 

Na početku svoga uvodnog obraćanja Andrej Plenković izrazio je dobrodošlicu Damiru Habijanu, novom ministru gospodarstva i održivog razvoja, te mu je poželio puno uspjeha u radu i provedbi Programa Vlade RH.

„Promptno smo i odlučno reagirali u situaciji bez presedana, u kojoj je bivši savjetnik bivšeg ministra zlouporabio povjerenje i dilao korumpirane 'informacije' na štetu Vlade, a u korist MOST-a. Radio je za oporbenu stranku kojoj je cilj bio srušiti demokratski izabranu vlast“ - napomenuo je hrvatski premijer.

Daljnje administrativno rasterećenje za poduzetnike & smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja - prvi potezi novog ministra gospodarstva!

Ponovno niže cijene goriva

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se - po običaju - i na ostale aktualne teme.

Prvo je podsjetio da je na Vladinoj telefonskoj sjednici na početku tjedna donesena odluka o novom pojeftinjenju goriva: 

- Zahvaljujući našim zaštitnim mjerama, cijene benzina i dizela 15-ak su centi po litri niže nego što bi bile bez njih. Sve što činimo, činimo u interesu hrvatskih građana i gospodarstva.

Još jeftinija goriva - i to i (plavi) dizel i benzin za 5 centi po litri! Nastavljamo štititi nacionalnu ekonomiju & standard hrvatskih građana!

Iskrena suradnja sa socijalnim partnerima ...

Početkom tjedna održana je i sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, a premijer je dijalog između socijalnih partnera ocijenio itekako korisnim i dobrim. 

Dodao je da je proteklih godina uspostavljen visoki stupanj povjerenja u zajedničkim naporima s ciljem povećanja plaća te učvršćivanja stabilnosti i predvidljivosti ekonomskih i pravnih prilika za hrvatske gospodarstvenike i ulagače.

... te lokalnim i regionalnim jedinicama

Također, u Virovitici je ovog tjedna održan 15. sastanak Vlade RH sa svim županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina:

- Vodimo dijalog o višerazinskom upravljanju Hrvatskom. Format tih sastanaka pokazao se sjajnim za unaprjeđenje odnosa između županija, gradova, općina i Vlade. 

Hrvatska u 4 europska koridora

Plenković je izdvojio i izmjenu Uredbe o Transeuropskoj prometnoj mreži, koja je dogovorena u trijalogu između Vijeća Europske unije, Europskog parlamenta i Europske komisije:

- Hrvatska je dosada bila u dva, a od sada je u čak četiri europska koridora. Za nas je osobito važno uvrštavanje u koridor Baltik-Jadran, i to na pravcu od Rijeke do Splita. 

Povijesni dan za prometnu povezanost - RH uvrštena na dodatna dva europska koridora, od kojih je baltičko-jadranski produžen sve do Splita!

Pozitivni zaključak za BiH

Izvijestio je potom o sastanku Europskoga vijeća i summitu s državama zapadnog Balkana u Bruxellesu te kao najvažnije zaključke naveo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldovom:

- Zahvaljujući posebnom zalaganju Hrvatske, donesen je izrazito pozitivan zaključak za Bosnu i Hercegovinu. O otvaranju pregovora s tom zemljom razgovarat će se već u ožujku, a u međuvremenu ću zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen posjetiti Sarajevo kako bismo im dali dodatni poticaj da ispune zadane kriterije. 

Uz snažno zauzimanje RH, pristupni pregovori s BiH otvorit će se nakon što Europska komisija u ožujku pripremi izvješće o napretku

Mjere suzbijanja ASK - učinkovite!

Dok je premijer Plenković boravio u Bruxellesu, Stalni odbor za zdravlje životinja Europske komisije odobrio je Hrvatskoj ublažavanje mjera koje su bile uvedene radi suzbijanja afričke svinjske kuge:

- Omogućene su svinjokolja i trgovina svježim mesom. Zaštitne mjere, utemeljene na struci, ispunile su svoju svrhu: zaraza je pod kontrolom. Dosljedno smo ih provodili unatoč prosvjedima onih koji nisu ni svinjogojci ni poljoprivrednici, već su na toj bolesti nastojali profitirati. 

Izvrsna vijest za naše svinjogojce - izborili smo se za znatno blaži režim! Od idućeg tjedna moći će trgovati svježim mesom & obavljati svinjokolju!

Da smo prihvatili zahtjeve tih uvijek istih skupina koje se protive znanosti i struci, ASK bi se samo proširila, a ograničenja bi trajala puno duže - dodao je premijer.   

Predvodnici prosvjeda nemaju veze s poljoprivredom, ali imaju itekako veze s DP-om, MOST-om & tzv. suverenistima!

Višestruko veća izdvajanja za sport

Osvrnuo se i na svečanost Velikog dana hrvatskoga sporta, pohvalivši sjajne uspjehe hrvatskih sportaša u ovoj godini:

- Bila je to dobra prigoda da Vlada još jednom iskaže svoju privrženost sportu i poštovanje prema sportašima. Godine 2016. izdvajanja za sport iznosila su 28 milijuna eura, a sada su čak 110 milijuna!

U ovoj godini za sport izdvojeno 50, a iduće čak 110 milijuna eura

Nikad veći obrambeni proračun

Od ostalih tema izdvojio je sastanak s vrhom Oružanih snaga i Ministarstva obrane, na kojem je pozdravljeno povećanje obrambenog proračuna od čak 121% u odnosu na 2016. godinu: 

- Iznosi milijardu i 176 milijuna eura, to je najveći proračun ikad! Tu su Rafalei, oklopna borbena vozila Bradley, višenamjenski helikopteri Black Hawk, ulaganja u Hrvatsku ratnu mornaricu, zanavljanje streljiva...

Gospodarstvo raste, inflacija pada

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a podsjetio je i na gospodarski rast, koji je u 3. kvartalu 2023. bio ponajviši u Europskoj uniji:

- I još jedan podatak: Hrvatska u razdoblju 2021.-2023. ima drugi najbrži rast u EU-u, odmah nakon Irske. U 2024. ulazimo s prognozom Vlade o rastu BDP-a od 2.8%, uz više nego očiti trend pada inflacije.

Uz rekordnih 25 milijardi € EU novca za desetljeće razvoja, Hrvatsku očekuje daljnji rast BDP-a, daljnji pad javnog duga & daljnje povećanje primanja!

Obećamo manje - ispunimo više!

Izdvojio je još jednu dobru vijest - da je prosječna neto plaća u listopadu 2023. dosegnula 1.178 eura, što je 57% ili 429 eura više nego u listopadu 2016. godine, kada je iznosila 749 eura:

- Cilj je bio da do kraja ovog mandata prosječna plaća dosegne 1.000 eura, no mi smo to debelo premašili. Već sada za 178 eura! Čak je i medijalna plaća veća od tih obećanih 1.000 €. Iznosi 1.014 €, što je porast od 383 € ili 61% u 7 godina. 

Rekordnih 1.178 €! Prosječna neto plaća na godišnjoj je razini realno porasla za 8.3%, a nominalno za 14.6%!

A do izbora će plaće i dalje rasti, sigurno i kontinuirano - najavio je Andrej Plenković:

- Primjerice, „minimalac“ se 1. siječnja podiže sa 700 na 840 € bruto, što je skok od 113% spram 2016. - kad je bio 414 €. 

Svi navijači na slobodi

Dotaknuo se i pitanja hrvatskih državljana koji su bili pritvoreni u Grčkoj u kolovozu nakon navijačkih nereda:

- Vlada im je pružala konzularnu zaštitu i pravnu pomoć te istodobno vodila dijalog s grčkom vladom i samim premijerom. I rezultati su tu: 102 od 102 hrvatska državljana puštena su na slobodu. 

Za razliku od zajedljivaca koji nisu učinili ništa, Vlada je otpočetka pomagala pritvorenim hrvatskim navijačima u Grčkoj

Preporučamo im da se više ne upuštaju u takve avanture - zaključio je premijer Plenković.

ZAHUKTALA OBNOVA, NPOO & 7. PAKET POMOĆI UMIROVLJENICIMA

Na sjednici je predsjednik Vlade RH i HDZ-a govorio i o ubrzanoj dinamici obnove nakon potresa …

GLINA: Ključevi stanova za 4 nove zgrade (52 obitelji) & otvorenje Županijskog naselja „Banovi dvori“ (74 obitelji)! ZG: 500 milijuna € za obnovu kulturne baštine!

… zahtjevu koji je upućen Europskoj komisiji za isplatom već 4. rate bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) ...

Hrvatska na vrhu EU po učinkovitosti u apsorpciji sredstava, poslan četvrti zahtjev u okviru NPOO-a

… te 7. po redu paketu potpora i jednokratnih novčanih pomoći umirovljenicima.

A A A