Vijesti
20. 12. 2023.

Novi paket potpore ZA umirovljenike - vrijedan 79 milijuna eura!

(VIDEO) Premijer Andrej Plenković za središnji Dnevnik HTV-a: Za razliku od paketa iz listopada, koji je išao do plafona od 700 €, sada će jednokratnu novčanu pomoć dobiti svi s mirovinom do 840 € - što obuhvaća čak 830.000 naših starijih sugrađana. Ovisno o visini mirovine, dobit će od 50 do 160 €. Takav je iskorak moguć jer smo u 2023. ostvarili proračunske uštede & nastavili odgovorno upravljati javnim financijama! Odmah po odluci Vlade RH na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje krenut će s isplatama.

„Oni koji imaju mirovinu do 300 € dobit će 160 €, oni s mirovinom od 300 do 435 € primit će pak 120 €, onima u skupini od 435 do 570 € leći će na račun 80 €, a oni od 570 do 700 € - 60 €. U novouvrštenoj kategoriji, od 700 do 840 €, umirovljenici će dobiti 50 €“ - najavio je Andrej Plenković u razgovoru za središnji Dnevnik HTV-a:

- U dosadašnjim paketima za umirovljenike - a ovo je već sedmi! - država je izdvojila 450 milijuna eura za ovakve jednokratne naknade za zaštitu standarda starijih građana.

S predsjednikom Vlade RH i HDZ-a razgovarao je novinar Mladen Sirovica. Intervju možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo i ostale ključne poruke:

O NOVOM MINISTRU GOSPODARSTVA

Čestitam Damiru Habijanu! Veseli me da se jedan mladi čovjek sa sjevera Hrvatske, iz Varaždina, priključuje našem timu. Gospodarstvo i održivi razvoj su portfelj koji zahtijeva veliki angažman i ozbiljnost, stoga je važno da prione poslu. Ne sumnjam da će to i učiniti. Želim mu puno uspjeha u radu i provedbi Vladina programa!

Daljnje administrativno rasterećenje za poduzetnike & smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja - prvi potezi novog ministra gospodarstva!

O KORUPTIVNOM MOST-u

Afera „MOST-ova mreža“ nema veze s HDZ-om. U toj koruptivno-medijskoj operaciji bez presedana MOST-ovci su dobivali prostor da na temelju poluinformacija napadaju Vladu. Slučaj svjedoči o koruptivnom karakteru Grmoje i družine te njihovoj enormnoj mržnji prema HDZ-u. Njihov su narativ, nažalost, preuzele i mnoge druge oporbene stranke.

O HRVATSKOJ KOJA KONTINUIRANO RASTE

Sjajno je to što Hrvatska već 11 kvartala zaredom ima gospodarski rast - mogu slobodno najaviti visoki rast BDP-a i u 4. kvartalu ove godine! Podsjećam i da je Hrvatska prema svima trima svjetskim agencijama na investicijskom kreditnom rejtingu, i to s pozitivnim izgledima.

Rekordnih 1.178 €! Prosječna neto plaća na godišnjoj je razini realno porasla za 8.3%, a nominalno za 14.6%!

Minimalna plaća narasla je od 2016. do danas za 103%, a u 2024. očekujemo daljnji rast plaća, BDP-a, mirovina i zaposlenosti, a pad inflacije, te nastavak poreznog rasterećenja i dobra investicijska klima.

O ZAHUKTALOJ OBNOVI

Vlada je iz europskog Fonda solidarnosti, NPOO-a i proračunskih sredstava izdvojila ukupno 3.3 milijarde eura za obnovu. Ako gledamo realno, to su ulozi i u rast BDP-a, i u zaposlenost, i u intenzivniji angažman građevinskog sektora, i - u konačnici - u kvalitetniji život građana.

Rebalans ZA veće mirovine, plaće i gospodarski rast & ZA niže cijene energenata i daljnji pad inflacije. A i obnova se zahuktala!

Danas je otvorena gornjogradska gimnazija Tituša Brezovačkog u Zagrebu, a uskoro idemo u posjet Glini, Sisku i Petrinji - gdje su se ili obnovili ili obnavljaju mnogobrojni objekti.

Nastavlja se obnova Zagreba! Otvorena i gornjogradska Gimnazija Tituša Brezovačkog

O OGRANIČENJU CIJENA PROIZVODA

U političkom habitusu ove Vlade i parlamentarne većine nije politika državnog intervencionizma, no ovo su okolnosti višestrukih, međusobno isprepletenih kriza. Stoga smo morali osigurati da prehrambeni proizvodi koji se najčešće konzumiraju dobiju svoje „plafone“.

Ograničenje cijena pojedinih artikala trajat će koliko god to bude trebalo.

Inflacija i dalje pada, BDP raste najbrže u EU-u, a legao nam je novi novac iz NPOO-a - po čemu smo također u samome europskom vrhu!

O KVAZIPROSVJEDIMA …

Na prosvjedima tzv. svinjogojaca ne samo da se politiziralo, nego se i parazitiralo na bolesti. Za koju još nema ni lijeka ni cjepiva To su bili kvaziprosvjedi političkih stranaka i političara koji prije toga nisu vidjeli ni Slavoniju ni svinje, a priključivale su im se i različite ekstremističke skupine, koje veze nemaju s poljoprivredom.

Predvodnici prosvjeda nemaju veze s poljoprivredom, ali imaju itekako veze s DP-om, MOST-om & tzv. suverenistima!

… & SMIRIVANJU ZARAZE

Vlada se protiv afričke svinjske kuge borila na odgovoran, ozbiljan, zakonit i stručan način.

Izvrsna vijest za naše svinjogojce - izborili smo se za znatno blaži režim! Od idućeg tjedna moći će trgovati svježim mesom & obavljati svinjokolju!

Prije izbijanja ASK u Hrvatskoj smo imali 800.000 registriranih svinja. U vrijeme bolesti uginulo je ili je moralo biti eutanazirano njih samo 35.000. Zahvaljujući tome što su neki - koji to nisu učinili prije, a trebali su - odlučili registrirati svoje svinje, danas ih sveukupno imamo više od 950.000. Nitko nije učinio više za Slavoniju od naše Vlade!

O SUOČAVANJU S ENERGETSKOM KRIZOM

Ako gledamo cjelinu aktivnosti Vlade u energetskoj krizi koja je nastala zbog ruske agresije na Ukrajinu, može se konstatirati da smo građanima, gospodarstvu i institucijama osigurali nisku, priuštivu cijenu struje, plina i naftnih derivata. Hrvatska je zahvaljujući tome očuvala društvenu koheziju.

Još jeftinija goriva - i to i (plavi) dizel i benzin za 5 centi po litri! Nastavljamo štititi nacionalnu ekonomiju & standard hrvatskih građana!

O PARLAMENTARNIM IZBORIMA

U nadolazećoj superizbornoj godini svima je potreban društveni optimizam. HDZ će na izbore izaći s pouzdanim partnerima, točkasto, po izbornim jedinicama. Nastavljamo suradnju s onima s kojima smo surađivali i do sada. O točnom datumu izbora prerano je govoriti. Imamo još puno posla.

Radimo kao da blagdani nisu pred nama. Nastavljamo s poslom za koji smo i dobili povjerenje hrvatskih građana!

O FRUSTRIRANOJ & NEMOĆNOJ OPORBI

Oporba je strašno frustrirana. Njihov cilj nije pobijediti nas - jer su svjesni da to ne mogu - nego podići svoj ucjenjivački kapacitet ili prevenirati HDZ i partnere da dođu do 76 zastupnika.

Uvjeren sam da ćemo na temelju rezultata koje imamo nakon tolikih kriza, s ozbiljnim argumentima, ponovno zadobiti povjerenja građana. Hrvatski su ljudi mudri i pametni, znat će izabrati ono što je najbolje za njih i Domovinu.

Sigurna Hrvatska - ključna je to poruka iz naša dva dosadašnja mandata. Ponosni na svoja postignuća, zajedno idemo po novu pobjedu!

A A A