Vijesti
18. 12. 2023.

Hrvati u Srbiji trebaju imati zajamčeni mandat u parlamentu

PVRH Plenković izrazio je žaljenje što Demokratski savez Hrvata u Vojvodini nije osvojio mjesto u Narodnoj skupštini Republike Srbije. „To znači da s Beogradom trebamo raditi na ostvarenju onog što je Međudržavnim sporazumom dogovoreno prije gotovo 20 godina - da Hrvati imaju zagarantirani, fiksni mandat. Vlada RH nastavit će snažno podupirati hrvatsku nacionalnu manjinu i njene legitimne političke predstavnike“. MVEP Grlić Radman: Ako srpska manjina ima tri mjesta u Hrvatskom saboru, onda se očekuju jednaka prava za Hrvate u Srbiji. Beograd je, nažalost, za sada nespreman učiniti taj iskorak.

„Izrazito mi je žao što Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) nije obranio zastupnički mandat na parlamentarnim izborima u Srbiji“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon vijesti da prvi čovjek DSHV-a i aktualni srbijanski ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov nije uspio ući u Narodnu skupštinu:

Žigmanov se kandidirao na koalicijskoj listi s bošnjačkom Strankom pravde i pomirenja (SPP) pod nazivom „Ujedinjeni za pravdu“.

Nastavljamo voditi dijalog

„To za nas znači da s Beogradom trebamo raditi na ostvarenju onog što je Međudržavnim sporazumom dogovoreno prije gotovo 20 godina, a to je da Hrvati u Narodnoj skupštini imaju fiksni, zajamčeni mandat. Nastavljamo voditi dijalog u cilju rješavanja otvorenih pitanja“ - dodao je Andrej Plenković:

- Vlada RH nastavit će sa snažnom i političkom i materijalnom potporom hrvatskoj nacionalnoj zajednici te njenim legitimnim predstavnicima u Autonomnoj pokrajini Vojvodini i Republici Srbiji. I dalje ćemo financirati projekte kao što je Hrvatski dom - Matica u Subotici, kako bi tamošnji Hrvati sačuvali svoj nacionalni identitet i iznimno bogatu višestoljetnu kulturnu tradiciju i baštinu.

Hrvatski dom u Subotici bit će stjecište kulturnog i društvenog života hrvatske nacionalne manjine & sjedište njenih ključnih institucija

Nismo zadovoljni s položajem Hrvata

Komentirajući parlamentarne izbore u Srbiji, na kojima je pobjedu ponovno odnijela Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je da - unatoč pomacima - nije zadovoljan s položajem hrvatskog naroda u toj zemlji:

- Republika Hrvatska želi zagarantirano mjesto u srbijanskom parlamentu za predstavnika hrvatske nacionalne manjine.

Izgradnja vrtića u Tavankutu konkretni je dokaz dosljednosti u pomaganju Hrvatima u Srbiji!

Međudržavni sporazum potpisan još 2004.

Riječ je - napomenuo je šef hrvatske diplomacije - o strukturalnoj nejednakosti:

- Ako je Hrvatska zajamčila tri mjesta u Hrvatskom saboru srpskoj manjini, onda se očekuju jednaka prava za Hrvate u Srbiji. Nema bilateralnog susreta na kojem ne inzistiramo na implementaciji odredbe o fiksnom zastupničkom mjestu za Hrvate iz Međudržavnog sporazuma - potpisanog još 15. studenog 2004. godine. Tako ćemo i nastaviti.

Srbijanske su vlasti, nažalost, za sada nespremne učiniti taj iskorak u cilju jačanja dobrosusjedskih odnosa - zaključio je Grlić Radman.

DSHV ima dugu tradiciju postojanja i zastupanja Hrvata u Srbiji. Podrška Vlade RH je neupitna, konstantna i konkretna!

A A A