Vijesti
22. 12. 2023.

Beroš i Čović otvorili novu pedijatrijsku kliniku u Mostaru

Ministar zdravstva Vili Beroš: Činimo sve da pomognemo Hrvatima u BiH. To smo radili, to ćemo i ubuduće raditi. Štititi prava i interese hrvatskog naroda izvan granica Republike Hrvatske  ustavna je obveza, ali i mimo nje to je naša vizija, naša želja, naše trajno opredjeljenje. Svake je godine ova Vlada RH, predvođena premijerom Andrejem Plenkovićem, za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar izdvajala nešto više od 5,3 milijuna eura, a taj je iznos od 2023. udvostručen - na 10,5 milijuna!

U nazočnosti velikog broja domaćih i stranih uzvanika svečano je otvorena, punim nazivom, Klinika za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić blagoslovio je zgradu nove pedijatrije, a svečanu su vrpcu zajedno prerezali predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH (i HDZ-a BiH) Dragan Čović i ministar zdravstva RH Vili Beroš. 

Projekt vrijedan 16,5 milijuna eura

„Ova bolnica, vrijedna 16,5 milijuna eura, doista će osuvremeniti usluge zdravstvene pedijatrijske skrbi. I to je iznimno postignuće“ - poručio je ministar Beroš:

- Vlada RH čini sve da pomogne našem narodu u Bosni i Hercegovini. To smo radili, a to ćemo raditi i ubuduće. Štititi prava i interese hrvatskog naroda izvan granica RH naša je i ustavna obveza, navlastito u BiH - u kojoj su Hrvati konstitutivni narod.

Dobra suradnja Krišto-Čović-Plenković

Hrvatska nije izravno financirala izgradnju novog objekta, no svake je godine za Sveučilišnu kliničku bolnicu izdvajala nešto više od 5,3 milijuna eura, a od ove je godine odlukom Vlade RH taj iznos udvostručen - na 10,5 milijuna. Beroš:

- Povećanje financijske potpore plod je razumijevanja i dobre suradnje između predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, Dragana Čovića i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. To je, međutim, samo dio onog što naša Vlada ulaže kao pomoć hrvatskom narodu u BiH. I mimo ustavne obveze to je naša vizija, naša želja, naše trajno opredjeljenje.

Vođeni kršćanskim načelom solidarnosti & brigom o vlastitom narodu, osjećamo trajnu obvezu pomagati Hrvatima u BiH!

10.000 kvadrata, 5 katova, 200 pacijenata

Stara zgrada pedijatrije datira iz 1964. godine. Novo zdanje prostire se na 10.000 četvornih metara i ima pet katova, na kojima će raditi 36 liječnika, a moći će se smjestiti 200 malih pacijenata s roditeljima.

Najveći iznos sredstava osiguran je zajmom Saudijske Arabije i iz proračuna entiteta Federacija BiH.

HVALA!

Hvala Vladi RH Premijerka BiH Borjana Krišto u svom je obraćanju još jednom zahvalila Vladi RH i premijeru Plenkoviću na pomoći koju pružaju kada je u pitanju zdravstvo u BiH, „ali i svim ostalim projektima koji su od posebne važnosti za Hrvate“.

Zahvaljujući zalaganju upravo Hrvatske, Europska komisija donijela je preporuku o uvjetovanom otvaranju pristupnih pregovora za BiH

A A A