Vijesti
29. 12. 2023.

Ni secesionističke ni unitarističke tendencije nisu ništa novo u BiH. Hrvati su najzainteresiraniji & najangažiraniji na europskom putu zemlje

PVRH Andrej Plenković: Dodikove prijetnje o odcjepljenju slušamo godinama. Premda ponavlja ono što je već rekao, ne smije se podcjenjivati širi politički kontekst, prije svega mislim na rusku agresiju na Ukrajinu. U BiH, međutim, neke bošnjačke stranke traže jaču centralizaciju, a imate i koncept ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, koji mahom zagovaraju stranke hrvatskog predznaka. Da, RH podržava taj koncept, podržava cjelovitu BiH kao državu ravnopravnih naroda i njen put prema Europi. Želimo da se BiH stabilizira i funkcionira. To je naš cilj, to je konzistentna politika Vlade RH.

Na pitanje novinara o prijetnjama čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika o „odcjepljenju Republike Srpske“, premijer Andrej Plenković je odgovorio da to „nije ništa novo“:

- Separatističko-secesionističke tendencije unutar Republike Srpske postoje već godinama, o njima se priča već desetljeće. Sve mi ovo djeluje kao već viđeno.

Sve se to reflektira na Europu

Premda su Dodikove izjave "ponavljanje već rečenog", predsjednik Vlade RH i HDZ-a napominje da se ne smije podcjenjivati širi politički kontekst:

- Mislim na rusku agresiju na Ukrajinu, Hamasov teroristički napad na Izrael i izraelski odgovor koji još uvijek traje, više nego vidljivi intenzitet nezakonitih migracija, širu nestabilnost u dijelovima afričkog kontinenta, pa i na tenzije na Kosovu prije tri mjeseca … Sve se to reflektira na Europu. Ništa se od navedenog, ponavljam, ne bi smjelo podcjenjivati.

Opasne su i unitarističke tendencije

Istaknuo je, međutim, da u BiH postoje i tendencije za jaču centralizaciju, unitarizaciju zemlje, „koje dolaze od nekih bošnjačkih stranaka":

- I kao treće, imate koncept koji mahom zagovaraju političke stranke hrvatskog predznaka, a koji se temelji na ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda. Smatramo da je taj koncept dobar za sva tri naroda te za budući prosperitet i funkcionalnost cijele zemlje. Zato ga i podržavamo.

Potpora europskom putu BiH kao državi ravnopravnih konstitutivnih naroda - najvažnija je to poruka mog dolaska!

Želimo sigurnu, funkcionalnu, europsku BiH

Ponovno je naglasio da Hrvatska podržava cjelovitu BiH kao državu ravnopravnih naroda i njen put prema Europi, „za koji su najzainteresiraniji i na kojem su najangažiraniji upravo Hrvati“:

- Želimo da se BiH stabilizira, da funkcionira, da nema napetosti i sukoba. To je naš cilj, to je konzistentna politika Vlade RH.

Uz snažno zauzimanje RH, pristupni pregovori s BiH otvorit će se nakon što Europska komisija u ožujku pripremi izvješće o napretku

„PRIPREME ZA PROGLAŠENJE ODCJEPLJENJA“

Dodik je u intervjuu za entitetsku televiziju RTRS najavio da će Narodna skupština Republike Srpske proglasiti neovisnost istog dana kad visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt nametne zakon o statusu državne imovine.

Kazao je da ima najave da će Schmidt takvu odluku donijeti već u siječnju te dodao da su u RS-u već obavili pripreme za proglašenje odcjepljenja od BiH. „Imamo prijatelje u svijetu koji će spriječiti međunarodnu vojnu intervenciju u slučaju da proglasimo odcjepljenje“.

SAD neće stajati po strani

SAD neće mirno promatrati mogući pokušaj odcjepljenja Republike Srpske - poručili su pak iz američkog veleposlanstva u Sarajevu Miloradu Dodiku:

- Entiteti su mogući tek kao sastavni dijelovi države BiH, a izvan nje ne mogu postojati ni opstati. Ustav BiH ne predviđa pravo na secesiju ni za entitete ni za bilo koju drugu administrativnu teritorijalnu jedinicu. SAD jasno stavlja do znanja da će reagirati i suprotstaviti se antidaytonskom djelovanju. Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob.

A A A