Vijesti
4. 1. 2024.

U novu smo godinu ušli s nizom velikih iskoraka! Plaće? Neki su lokalni čelnici iskoristili priliku da ih podignu u sredinama koje vode, a neki, nažalost, nisu

(VIDEO) Premijer Plenković na 276. sjednici Vlade RH: Temeljem novog kruga porezne reforme svim hrvatskim građanima od 1. siječnja rastu plaće, ali puno, puno manje u onim gradovima koji su neopravdano povećali porez na dohodak. Dotični će gradonačelnici kad-tad to morati objasniti sugrađanima, koji će s vremenom sve više osjećati razliku u primanjima. Mi ćemo pak nastaviti podizati plaće, zaposlenost, BDP i mirovine te raditi na višem životnom standardu i očuvanju socijalne kohezije. Politikom modernog suverenizma i dalje ćemo koristiti nikad snažniji međunarodni položaj Hrvatske za boljitak svih ljudi! 

Na početku svoga uobičajenoga uvodnog obraćanja na sjednici, predsjednik Vlade RH i HDZ-a još jednom je svim Hrvaticama i Hrvatima u Domovini, BiH i cijelom svijetu zaželio sve najbolje u 2024. godini.

Novogodišnja čestitka predsjednika Plenkovića: U 2024. osigurat ćemo nastavak snažnog rasta BDP-a, plaća, zaposlenosti, mirovina i socijalnih naknada

„Siguran sam da ćemo svi s vjerom i optimizmom nastaviti raditi zajedničkim snagama ZA boljitak Hrvatske i u ovoj godini. Kao i do sada, pripravni smo - unatoč svim kriznim okolnostima - maksimalno raditi na podizanju životnog standarda naših građana i obitelji“ - dodao je Andrej Plenković:

- Vlada će istodobno i dalje jačati hrvatski međunarodni položaj i štititi nacionalne interese, provodeći politiku modernog suverenizma radi ostvarivanja strateških ciljeva.

Porast i minimalne i prosječne plaće

Osvrnuo se potom na zakone koji su stupili na snagu s danom 1. siječnja. Izdvojio je paket poreznih izmjena od ukupno 9 zakona, na temelju kojeg će rasti plaće svim građanima. Podcrtao je, pritom, aspekt jačanja fiskalne autonomije općina i gradova:

- Tako i one mogu svojim odlukama i preuzimanjem odgovornosti pridonijeti manjem oporezivanju rada, a time i većim plaćama svojih stanovnika. 

Osim toga, od 1. siječnja minimalna plaća povećana je na 840 eura bruto:

- A na početku prvog mandata naše Vlade, podsjetimo, iznosila je 414 eura bruto. To je porast od 103%!

U 7 godina rekordno smo povećali plaće, mirovine i zaposlenost, smanjili javni dug i poreze & ostvarili strateške ciljeve. I to usprkos svim krizama i oporbenim opstrukcijama!

Inkluzivni dodatak & naknada za starije

Izdvojio je da s novom godinom na snagu stupa i Zakon o inkluzivnom dodatku, koji je izrazito važan za oko 150.000 osoba s invaliditetom:

- Njime se uvelike pojednostavljuje proces vještačenja te objedinjuju i znatno povećavaju naknade. Pogotovo za one koji imaju najviši stupanj invaliditeta.

Povećava se prosječni dječji doplatak, a obuhvatit će duplo više djece! S inkluzivnim dodatkom udvostručuje se pomoć za osobe s invaliditetom!

Dodao je da se povećava i nacionalna naknada za starije osobe, koja će od sada iznositi 150 eura.
Neradna nedjelja & braniteljske mirovine

Napomenuo je, također, da od 1. siječnja u potpunosti prelazimo na režim od maksimalno 16 radnih nedjelja godišnje:

- Time smo ispunili još jedno obećanje iz Izbornog programa „Sigurna Hrvatska“, što će pomoći u uspostavljanju ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života, osobito radnika u trgovini.

HDZ i dalje uvjerljivo & sigurno prvi! 2/3 Hrvata podržava rješenje Vlade RH o pravednom reguliranju rada nedjeljom!

Naglasio je i da su promijenjena četiri zakona radi održivosti mirovinskog sustava, većih prinosa mirovinskih fondova i većih mirovina:

- Povećavaju se i invalidnine za hrvatske ratne vojne invalide te je u potpunosti ukinuto smanjenje od 10 posto na mirovine, koje su donosile ranije Vlade u nekim ranijim kriznim okolnostima.

Ukidamo zakon prema kojem su za 62.000 hrvatskih branitelja i njihove obitelji smanjene mirovine po posebnim propisima!

Veći doplatak za djecu, veća studentska satnica & jednosmjenska nastava 

Zakonskim izmjenama - nastavio je premijer Plenković - udvostručen je i broj obitelji i broj djece koja su korisnici doplatka za djecu:

- Za doplatak je osigurano 90 milijuna eura više nego do sada, pa godišnje izdvajanje sada ukupno iznosi oko 260 milijuna eura.

Veći dječji doplatak, više sredstava za osobe s invaliditetom, 10 milijardi € iz NPOO-a, proširenje LNG terminala i plinovodne mreže, daljnji rast primanja & novi Rafale!

Istaknuo je da su na snagu stupile i izmjene zakona koje omogućavaju prelazak svih osnovnih škola na rad u jednoj smjeni do 2027. godine, što je preduvjet uspješnog iskorištavanja oko 2 milijarde eura za obrazovanje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

Izdvojio je i rast minimalne studentske satnice, koja sada iznosi 5,25 eura.

Novi rast plaća od ožujka

Potom je naveo još dva zakona koja su stupila na snagu početkom godine:

- Novim zakonom osiguran je kvalitetniji okvir za održivost hrvatskoga turizma, a Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH ima za cilj bolje upravljanje državnom imovinom i daljnju decentralizaciju.

Dodao je da je stvoren i novi zakonski okvir za plaće u javnoj i državnoj službi, istaknuvši da se radi o povijesnoj reformi:

- Slijedi usvajanje dviju uredbi, a koje će stupiti na snagu početkom ožujka. Nakon stupanja na snagu već spomenute porezne reforme i inicijalnog dizanja plaća u 2024. za 240.000 zaposlenika u državnoj i javnoj službi, doći će i do novog povećanja plaća u travnju - na plaćama za ožujak.

Društveni optimizam & demografska revitalizacija

Vezano za nastavak rasta BDP-a u 2024. godini, izdvojio je trenutačnu prognozu od 2.8%, poručivši da neke financijske institucije procjenjuju da bi on mogao biti i veći:

- Nastojat ćemo i dalje stvarati preduvjete za rast plaća, mirovina i socijalnih naknada, kao i za daljnja ulaganja i realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata. Uz veliki projekt obnove Zagreba i Banovine, u Hrvatskoj se golema sredstva ulažu u ravnomjerni regionalni razvoj.

Dodao je da će Vlada svojim aktivnostima učiniti daljnje korake u izgradnji što pozitivnijeg društvenog ozračja:

- Društveni optimizam ključan je i za jedno od temeljnih pitanja opstanka Hrvatske, a to je demografska revitalizacija. 

Predstavljena Strategija demografske revitalizacije: Želimo stvoriti poticajno okruženje za obitelji, to je ključno pitanje opstojnosti Hrvatske!

Zahuktala obnova

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se i na posjet Petrinji na 3. obljetnicu razornog potresa koji je pogodio Banovinu. Tog je dana dodijelio ugovore vlasnicima 128 najmodernije opremljenih stanova u 8 petrinjskih zgrada:

- Ukupno se, u prvoj fazi, gradi 20 takvih višestambenih zgrada, a potom slijedi izgradnja još 36 zgrada, financiranih iz Državnoga proračuna, od čega će ih čak 20 biti u Sisku.

3. godišnjica petrinjskog potresa: Primopredaja ugovora za 128 stanova u 8 novih višestambenih zgrada. Obnova se uistinu zahuktala!

Ukupna vrijednost projekata obnove koje je obišao u Petrinji iznosi 44 milijuna eura.

„Proces obnove je ubrzan i strukturiran, s kvalitetnom zakonskom podlogom i maksimalnim angažmanom svih aktera, od lokalne razine do Vlade“ - dodao je, zahvalivši još jednom izvođačima.

3.3 milijarde eura & najviši standardi gradnje

Podsjetio je da je do sada apsorbirano 2.2 milijarde eura za obnovu Zagreba i okolice te Banovine, a sve skupa je osigurano 3.3 milijarde eura:

- Od toga je 2.5 milijarde eura bespovratnih sredstava iz Europskog fonda solidarnosti, NPOO-a i Operativnog programa „Konkuretnost i kohezija“ te 800 milijuna eura iz Državnog proračuna. Ukupno je obnovljeno 11.147 zgrada i kuća, od čega 10.576 privatnih i 581 javna. Trenutno je u Zagrebu i na Banovini otvoreno 1.431 gradilište, a u postupku ih je još 1.373.

Napravljen je veliki iskorak u obnovi. U idućem mandatu dovršit će je Vlada koja će zasigurno biti HDZ-ova

Naglasio je da se cijeli proces protupotresne konstrukcijske obnove obavlja prema najvišim suvremenim standardima, koji su podrazumijevali nešto skuplji i dulji postupak, ali dugoročno sigurniji i isplativiji.
Nastavlja se - dometnuo je premijer - i s olakšanjem života građana na Banovini:

- Od subvencija za toplinsku i električnu energiju te besplatnog prijevoza vlakom i autocestom do otpisivanja potraživanja pristojbi, subvencioniranja režijskih troškova i najamnina trajnog i privremenog smještaja.

Kontinuirane zaštitne mjere

Osvrnuo se i na politiku priuštivih cijena energenata, podsjetivši da je Vlada prvog radnog dana u ovoj godini već održala telefonsku sjednicu:

- Iako je došlo do neznatnog poskupljenja benzina i dizela, cijena goriva je zahvaljujući mjerama Vlade i dalje bitno niža nego što bi to bila bez njih. Nastavit ćemo osiguravati temeljni preduvjet za daljnje smanjivanje inflacije, a to je priuštiva cijena energenata - koja znatno utječe na cijene u svakome drugom segmentu gospodarstva.

Građani mogu biti sigurni. I u 2024. spremni smo reagirati u slučaju rasta cijena energenata! U krizama se vidi tko je pouzdan, a tko je - obmana!

Rekordna turistička godina

Što se tiče turizma, istaknuo je da je Hrvatska 2023. godine, prema podacima iz sustava e-Visitor, bila među top 20 destinacija svijeta te da je ostvarila više od 20.6 milijuna dolazaka i 108 milijuna noćenja:
- To je u odnosu na 2022. porast od 9% u dolascima i 3% u noćenjima. Samo tijekom prosinca prošle godine ostvareno je preko 394.000 dolazaka i 938.000 noćenja, odnosno 17% više dolazaka i 10% više noćenja nego u prosincu 2022. godine. Na novogodišnju noć u Hrvatskoj je bilo 90.000 gostiju, što je 12% više nego lani.

U prvih 9 mjeseci 2023. gotovo 13 milijardi eura prihoda od stranih turista. To je porast od 11,4% u odnosu na povijesnu, dosad najbolju 2022. godinu!

Komemoracija za Jacquesa Delorsa

Premijer Andrej Plenković na kraju je obraćanja najavio je da će petak u Parizu, na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, sudjelovati na komemoraciji za bivšeg predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa.

Podsjetio je da je riječ o jednom od najznamenitijih i najvažnijih predsjednika Europske komisije u povijesti te institucije, koju je tu dužnost obnašao od 1985. do 1995:

- Njegov su mandat obilježili početak Schengenskog prostora, proširenje na Španjolsku i Portugal, Jedinstveni europski akt, Erasmus, reforma europske poljoprivredne politike, ugovor iz Maastrichta, dovršetak priprema za uvođenje eura te potpuno uspostavljanje jedinstvenog tržišta s četiri temeljne slobode.

A A A