Vijesti
5. 1. 2024.

Iz Pariza: Hrvatska će imati najjače ratno zrakoplovstvo na prostoru između Njemačke i Grčke!

Na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, hrvatski premijer sudjelovao je na komemoraciji za nedavno preminulog Jacquesa Delorsa, bivšeg predsjednika Europske komisije u tri mandata (1985.-1994.). Nakon toga su se europski državnici sastali u Elizejskoj palači. PVRH Andrej Plenković: „Do 30. travnja prvih 6 višenamjenskih borbenih aviona Rafale doći će u Hrvatsku. Hangari za njihov prihvat na Plesu bit će dovršeni na vrijeme, sve se odvija prema planu. Strateško partnerstvo koje smo uspostavili s Francuskom podiže obrambene sposobnosti RH na dosad nezamislivu razinu“.

„Europa je odala počast jednom od najvažnijih predsjednika Europske komisije, pod čijim su se vodstvom dogodili golemi iskoraci za Europsku uniju, poput Ugovora iz Maastrichta i pokretanja procesa uvođenja zajedničke valute te nastanka Schengena i programa za razmjenu studenata Erasmus“ - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Parizu.

Pad Berlinskog zida 

- U njegovom su mandatu stupile na snagu sve četiri temeljne slobode kretanja - ljudi, usluga, robe i kapitala. Stvoreno je jedinstveno europsko tržište. Delors je odigrao vrlo važnu političku ulogu i u prijelomnim trenucima 90-ih prošlog stoljeća kada se srušio Berlinski zid. Zapadna se Europa otvorila prema istočnoj, a istočna se Europa demokratizirala - dodao je Andrej Plenković.

Nakon komemoracije kod pariškog vojnog muzeja Les Invalides, gdje Francuska odaje počast svojim velikanima, čelnici država EU-a, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i domaćin Macron održali su u Elizejskoj palači neformalnu raspravu o aktualnoj sigurnosnoj i gospodarskoj situaciji te nadolazećim izborima za Europski parlament.

O Rafaleima 

Naravno, bila je dobra prigoda i da premijer Andrej Plenković porazgovara s predsjednikom Francuske Republike o Rafaleima:

- Do 30. travnja prvih 6 višenamjenskih borbenih aviona doći će u Hrvatsku. Hangari za njihov prihvat na Plesu bit će dovršeni na vrijeme, sve se odvija prema planu. Strateško partnerstvo koje je RH uspostavila s Francuskom za vrijeme posjeta predsjednika Macrona 2021. Zagrebu podiže naše obrambene sposobnosti na dosad nezamislivu razinu. 

Strateškim partnerstvom s Francuskom jačamo geopolitičku važnost Hrvatske, a nabavom Rafalea podižemo vojnu sposobnost na dosad neviđenu razinu!

Hrvatska će imati najjače ratno zrakoplovstvo na prostoru između Njemačke i Grčke! - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

 

A A A