Vijesti
6. 1. 2024.

Za razliku od SDP-ova mandata, pravosuđe je sada neovisno. I to je ono što smeta Milanoviću & oporbi. Htjeli bi i istraživati i hapsiti i tužiti i suditi!

(VIDEO) Plenković: U procesu izbora glavnog državnog odvjetnika nećemo kršiti zakon kako je to činio Milanović prilikom predlaganja kandidata za čelnika Vrhovnog suda. Savjetujem mu da gleda u svoje dvorište, a ne da docira drugima. Sve će biti onako kako zakon predviđa. Mažar: Milanović i oporba pokazuju svoje pravo lice, htjeli bi da politika i dalje vlada pravosuđem! Prisjetimo se, u SDP-ovu mandatu GDO se birao tako da Milanović dostavi ime kandidata. I priča bi bila završena. Pritom se još i hvalio da zna za sve tajne izvide. No upravo je ova Vlada 2018. uvela javni poziv za izbor GDO-a i podigla transparentnost procesa. I sada najveći pritisak vrše isti oni koji nisu radili transparentno!

Na revolucionarni pritisak koji Milanović i oporba, kao u neka bivša vremena, vrše na proces izbora glavnog državnog odvjetnika (GDO) i neovisnost pravosudnih tijela reagirali su predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković (iz Pariza) te naš saborski zastupnik Nikola Mažar (na konferenciji za medije u Zagrebu).

PLENKOVIĆ: Za razliku od Milanovića, nećemo kršiti zakon

Vlada RH u procesu izbora novog GDO-a zasigurno neće kršiti zakonske odredbe kao što je to činio predsjednik Republike Zoran Milanović prilikom predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda - poručio je hrvatski premijer:

- Savjetujem mu stoga da gleda u svoje dvorište, a ne da docira drugima. Za razliku od prijašnjih mandata, pravosuđe je sada neovisno. 

Imena kandidata tek se trebaju verificirati

O kandidatima za GDO-a u Vladi još nismo razgovarali jer njihova imena tek treba verificirati i potom dostaviti Državno odvjetničko vijeće - također je napomenuo Andrej Plenković iz Pariza, gdje je sudjelovao na komemoraciji za Jacquesa Delorsa: 

- Tada će Vlada formirati posebno povjerenstvo, a nakon intervjua s kandidatima predložit će Hrvatskom saboru jednog od njih. Sve će biti onako kako zakon predviđa.

Iz Pariza: Hrvatska će imati najjače ratno zrakoplovstvo na prostoru između Njemačke i Grčke!!

MAŽAR: Više nema nedodirljivih

„Danas DORH i USKOK rade bez pritiska, a državni vrh NE zna protiv koga, kada i kako se provode predistražne radnje. Više nema nedodirljivih“ - uvodno je naglasio naš zastupnik:

- I to je upravo ono što smeta Milanoviću i oporbi. Htjeli bi i istraživati i hapsiti i tužiti i presuđivati - kao u neka vremena za koja smo mislili da su iza nas! Zato oni i rade pritisak na proces izbora GDO-a premda imena kandidata još nisu ni verificirana.

Partija bi opet vladala pravosuđem

Nikola Mažar je istaknuo da se u SDP-ovu mandatu GDO birao tako da ondašnji premijer Milanović dostavi Hrvatskom saboru ime kandidata:

- I time bi priča bila završena. I još su se pritom hvalili da znaju za sve tajne izvide. Upravo je Vlada RH na čelu s premijerom Plenkovićem, međutim, 2018. izmijenila Zakon o Državnom odvjetništvu te uvela javni poziv za izbor GDO-a i znatno podigla transparentnost procesa. I sada najveći pritisak vrše isti oni koji nisu radili transparentno!

Oporba i Milanović pokazuju svoje pravo lice, htjeli bi određivati tko je podoban za GDO-a, a tko nije, htjeli bi da politika i dalje vlada pravosuđem! - također je kazao:

- Bez obzira na ovakve pritiske, HDZ će nastaviti štititi pravni poredak RH i neovisnost institucija! To smo činili, snažno i nedvosmisleno, i prilikom izbora predsjednika Vrhovnog suda, kojeg su Milanović i SDP također pokušali nametnuti mimo zakonite procedure. 

(Još jedan) poraz nedorasle oporbe

Na kraju, Mažar je podsjetio da su Grbin, Grmoja i Benčić - kada se nijedan kandidat nije javio na natječaj za šefa USKOK-a - usuglašeno prodavali spin da „nitko ne želi u ovako zarobljeno pravosuđe“:

- A što sada? Sada je, naime, Državno odvjetničko vijeće objavilo da su se prijavile četiri osobe koje iza sebe imaju respektabilne karijere, i to iako je oporba zazivala da se nitko ne javi na poziv i ponovno brujila o „nepovjerenju“ u institucije. Doživjela je još jedan poraz. 

A A A