Vijesti
6. 1. 2024.

Hrvati u Srbiji trebaju imati jednaka prava kao Srbi u Hrvatskoj

PVRH Andrej Plenković na primanju u prigodi pravoslavnog Božića: Naša je Vlada učinila puno - kako na pravima nacionalnih manjina u RH, tako i na povećanju prava hrvatske manjine u Srbiji. Položaj Hrvata u Srbiji trebao bi doći barem na približno istu razinu kakav je položaj Srba u Hrvatskoj. Tu prvenstveno mislim na zajamčeni mandat u Narodnoj skupštini Srbije i Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine. Otvorenjem Hrvatskog doma - Matice, investicije vrijedne 2 milijuna eura, poslali smo snažnu političku poruku koja je Hrvatima u Subotici omogućila da se okupljaju. 

„U odnosima između država najvažniji su sugovornici oni koji su dobili povjerenje na izborima. Stoga ćemo kao Vlada RH razgovarati s Vladom Srbije“ - također je poručio hrvatski premijer na tradicionalnom primanju Srpskog narodnog vijeća (SNV).

Zajamčeno političko predstavljanje za Hrvate

„Odnosi sa Srbijom 'usporili' su zadnjih mjeseci zbog predizborne kampanje u toj zemlji, ali očekujemo nastavak dijaloga te daljnje napore na rješavanju pitanja nestalih i prava nacionalnih manjina“ - dodao je Andrej Plenković:

- Ponovno izražavam žaljenje jer Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) na nedavnim parlamentarnim izborima nije osvojio zastupnički mandat u Narodnoj skupštini Srbije.

Hrvati u Srbiji trebaju imati zajamčeni mandat u parlamentu

„Zauzimamo se, prije svega, za provedbu međudržavnog sporazuma o zaštiti manjina, prema kojem Hrvatima u Srbiji treba osigurati zajamčeno političko predstavljanje na svim razinama, od općinske preko pokrajinske do državne“ - podcrtao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Hrvatski dom u Subotici bit će stjecište kulturnog i društvenog života hrvatske nacionalne manjine & sjedište njenih ključnih institucija

NOVČIĆ BOŽINOVIĆU

Na tradicionalnom lomljenju božićne pogače novčić je pronašao potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova RH. 

„Jako je dobro što je Davor Božinović, kao član Vlade, pronašao novčić. Veliki je to signal za izbornu utakmicu“ - komentirao je PVRH Andrej Plenković.

Uz njih su na prijemu bili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te saborski zastupnik (i glavni tajnik HDZ-a) Krunoslav Katičić - kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

ČESTITKA PRAVOSLAVNIM VJERNICIMA: Božićna poruka mira i solidarnosti

Premijer Andrej Plenković čestitao je Božić svim vjernicima koji ga slave po julijanskom kalendaru, poručivši da u srcu svakog društva leži bogatstvo različitosti:

- Sa svim predstavnicima nacionalnih manjina ostvarujemo partnersku suradnju, dijalog i povjerenje, što je osiguralo političku stabilnost. Tolerancijom i međusobnim razumijevanjem gradimo bolje društvo na dobrobit svih građana Hrvatske.

Istaknuo je posebnu važnost božićne poruke mira i solidarnosti u današnjem vremenu, kada je cijeli svijet opterećen velikim sukobima, velikim krizama i još većim izazovima za sigurnost, stabilnost, gospodarstvo i socijalnu situaciju.

A A A